Celal Şengör'e açılan soruşturmada takipsizlik kararı

Celal Şengör'e açılan soruşturmada takipsizlik kararı

‘Teke Tek’ isimli televizyon programında söylediği sözler nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Celal Şengör için takipsizlik kararı verildi.

Prof. Dr. Celal Şengör hakkında 'Teke Tek' programındaki sözleri gerekçe gösterilerek "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama" suçlamasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanlığının suç duyurusu üzerine Şengör hakkında başlattığı soruşturmada, "kovuşturmaya yer yoktur" kararı verdi.

Somut olayda Şengör'ün mesleği de göz önüne alınarak program sırasında sarf edilen sözlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği bildirilen kararda, şüphelinin bir tarih bilimcisi olarak kişisel görüşlerini açıkladığı belirtildi.

Kararda, her ne kadar şüpheli hakkındaki şikayet dilekçelerinde "masal" kelimesinin aşağılayıcı bir söylem olduğu iddia edilmişse de şüphelinin soruşturmaya konu Hz. İbrahim ve Hz. Musa'nın yaşadığına dair bilimsel kanıt bulunmadığından mitolojik karakterler olduğunu vurgulamak adına "masal" ibaresini kullandığını ifadesinde açıkça belirttiği aktarıldı.

Mitolojinin, Türk Dil Kurumundaki tanımının da "Bir ulusa, bir dine, özellikle Yunan, Latin uygarlığına ait mitlerin, efsanelerin bütünü" olduğuna değinilen kararda şüphelinin, Müslümanların inandığı İslam dinine ya da peygamberlere yönelik hakaret suçu içeren bir söyleminin bulunmadığı, sadece kişisel görüşlerini ve tarihsel araştırmalara dayanan bilgileri açıkladığı vurgulandı.

Kararda, bu nedenle şüpheliye ait sözlerin dini değerleri aşağılayıcı nitelikte ve kamu barışını bozmaya elverişli olmadığı, bu bağlamda "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunun unsurlarının oluşmadığı bildirildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 23 Mayıs'ta bir televizyon kanalındaki ifadeleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığının suç duyurusu üzerine Şengör hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan soruşturma başlatılmıştı.

İfadeye çağrılan Şengör, aralarında gazeteci Fatih Altaylı'nın da bulunduğu bir grup arkadaşı ve avukatıyla 6 Eylül'de İstanbul Adalet Sarayı'na gelmiş, ifadesinin ardından ayrılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN