CHP MYK, Ekrem İmamoğlu'na yönelik soruşturmayı görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Açıklamada, Özgür Özel’in İBB’ye başkanvekili seçilene kadar belediyede kalacağı belirtilirken, “16 milyon İstanbullunun iradesine sahip çıkıyoruz” denildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen soruşturma ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.
İBB'nin Saraçhane’deki binasında çalışmalarını sürdüren Genel Başkan Özgür Özel ve kurmaylar, toplantıyı çevrim içi (online) olarak gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yayımlanan MYK metninde, yaşanan sürece ilişkin ifadeler yer aldı.
“19 MART, HUKUK GÜVENCESİ AÇISINDAN BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”
CHP’nin yayımladığı MYK metninde, 19 Mart tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen operasyon "hukuk darbesi" olarak nitelendirildi. MYK metninde, “Bu ülkede hukuk güvenliği açısından bir dönüm noktası olarak tarihe geçmiştir” ifadeleri kullanıldı.
CHP, İmamoğlu’na yönelik operasyonun sadece bir kişiye değil, tüm halkın iradesine karşı bir müdahale olduğunu belirtti. “4 kez yenildiği, bileğini bükemediği için talimatlı yargı mensuplarıyla o bükemediği bileği kırmaya kalkanlar, karşısında 86 milyonu buldular” denilen açıklamada, Saraçhane’de halkın günlerdir demokrasiye sahip çıkmak için toplandığı vurgulandı.
"ÖZEL BAŞKANVEKİLİ SEÇİLENE KADAR BELEDİYE BİNASINDA KALACAK"
Metinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İBB’ye başkanvekili seçilene kadar belediye binasında kalacağı belirtildi. “Şunu herkes bilsin ki, biz 16 milyon İstanbullunun iradesine sahip çıkıyoruz,” denilen açıklamada, demokratik haklarını kullanan vatandaşlara karşı uygulanan orantısız polis müdahalesine de tepki gösterildi. “İtidal çağrısı, hukuksuzlukları yapanlara yapılmalı” ifadeleriyle kamu gücünün keyfi şekilde kullanıldığı eleştirildi.
“MASAK RAPORU HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BİR SENARYONUN PARÇASI”
MYK metninde, İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarına yöneltilen suçlamaların temelsiz olduğu savunuldu. Suçlamalara dayanak gösterilen MASAK raporu için “tek bir kişi tarafından imzalanmış, uzman bile olmayan bir yardımcının hazırladığı hukuki değil, siyasi bir metindir” ifadeleri kullanıldı. CHP, bu raporun yargı sürecine yön verme amacı taşıdığını ve tamamen siyasi motivasyonla hazırlandığını öne sürdü.
“EKONOMİ DE BU HUKUKSUZLUKTAN PAYINI ALIYOR”
CHP, yaşanan gelişmelerin yalnızca hukuk düzenini değil, ekonomiyi de olumsuz etkilediğini vurguladı. MYK metninde, 19 Mart’tan sonra piyasalarda yaşanan dalgalanmanın altı çizilerek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “görevimin başındayım” açıklamasının yeterli olmayacağı ifade edildi. “Bu ülke ne zaman demokratikleşirse, ancak o zaman ekonomide olumlu bir tablo ortaya çıkabilir” değerlendirmesi yapıldı.
“SANDIKTA ALAMADIKLARINI SORUŞTURMAYLA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a yönelik son soruşturmaya da tepki gösterilen açıklamada, daha önce Sayıştay denetiminden geçen 33 konserle ilgili yeniden inceleme başlatılmasının siyasi bir hamle olduğu savunuldu. “Soruşturmaların amacı, sandıkta kazanılamayan belediyeleri hukuki kılıfla ele geçirmek” ifadeleriyle iktidarın belediyelere baskı kurduğu iddia edildi.
“23 MART’TA MİLYONLAR SANDIĞA GİTTİ: HALK UMUDUNA SAHİP ÇIKTI”
MYK metninde, 23 Mart’ta düzenlenen ön seçim ve dayanışma sandıklarının, halkın demokrasiye sahip çıkma iradesinin göstergesi olduğu belirtildi. Türkiye genelinde milyonlarca kişinin sandıklara akın ettiği, dayanışma pusulalarının tükendiği ve yüzbinlerin Ekrem İmamoğlu’na destek verdiği vurgulandı. “Halkın umuduna kelepçe vurduğunu zannedenlere en güzel cevabı sandıklar verdi” denilen metin, CHP’nin demokrasi mücadelesinin artarak devam edeceği mesajıyla sona erdi.