CHP'den dikkat çeken İsrail ile ticaret iddiası: Yasak kararları açık kapı bırakılarak alındı

CHP'den dikkat çeken İsrail ile ticaret iddiası: Yasak kararları açık kapı bırakılarak alındı

Türkiye'nin İsrail'e getirdiği ticaret kısıtlamasına ilişkin CHP'den dikkat çeken bir açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir “İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı. İsrail ile ticaret konusundaki kararlar bir açık kapı bırakılarak alınmış, bazı firmaların ticarete devam etmesinin yolu açık bırakılmıştır” dedi.

Türkiye'nin İsrail'e getirdiği ticaret kısıtlamalarına ilişkin CHP'den önemli bir açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, İsrail ile ihracatın kısıtlanmasına rağmen ulaştırma ve finans konularında düzenleme getirilmediğini belirterek, "Ticaret kısıtlanmadı. İsrail ile ticaret konusundaki kararlar bir açık kapı bırakılarak alınmış, bazı firmaların ticarete devam etmesinin yolu açık bırakılmıştır" dedi.

'ULAŞTIRMA VE FİNANS'TA KISITLAMA YOK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, İsrail ile ticaret düzenlemelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Demir, Ticaret Bakanlığı'nın 2 Mayıs 2024 tarihli basın açıklamasıyla İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin durdurulduğunu duyurmasına rağmen, ulaştırma ve finans gibi bazı alanlarda ticaretin devam etmesine olanak tanındığını savundu.

Demir, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

  • Serbest Ticaret Anlaşması: İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması askıya alınmamış.
  • Ürün Menşei: Kısıtlamada Türk ve İsrail menşeli ürünler ifadesi kullanılmamış.
  • Üçüncü Ülkeler Üzerinden Ticaret: İsrail menşeli ürünlerin üçüncü ülkeler üzerinden ithalatına veya Türk menşeli ürünlerin üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e transferine engel olacak bir hüküm bulunmamakta.
  • Son Kullanıcı Sertifikası: Türkiye menşeli hassas veya çift kullanımlı ürünlerin nihai kullanıcısının İsrail olmamasına yönelik bir düzenleme (örneğin Son Kullanıcı Sertifikası) mevcut değil.
  • Bankacılık Düzenlemesi: Ticaretin başka kanallardan yapılmasını kontrol etmek için İsrail ile ticari bankacılık işlemlerine yönelik bir düzenleme yapılmamış.

ULAŞTIRMA VE GEMİ DÜZENLEMELERİ

Demir, açıklamasında ayrıca gemi ve TIR'larla ilgili düzenlemelerin de eksik olduğunu belirtti:

  • Gemi ve TIR Düzenlemeleri: Türk gemilerinin (ve TIR’larının) İsrail limanlarına gidişi veya İsrail gemilerinin Türkiye’ye gelişiyle ilgili bir düzenleme yapılmamış.
  • Serbest Bölgelerden Transfer: Malların serbest bölgelerden, antrepolardan, geçici depolama merkezlerinden transferi hususunda bir düzenleme yok.
  • Transit Geçiş Yasakları: Nihai hedefi İsrail olan malların limanlardan aktarım ve transit geçişine ilişkin bir düzenleme yapılmamış.

Demir, teknoloji transferleri ve Türk müteahhitlerinin İsrail’deki faaliyetlerinin durdurulması gibi hizmet alımları konusunda da kararların alınmadığını belirtti. Sonuç olarak, İsrail ile ticaret konusunda bazı firmaların ticarete devam edebilmesi için açık kapı bırakıldığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN