CHP'li Başarır: Her sorun bitti, öğretmenlerin beyaz önlükle gidip gelmeleri mi kaldı

CHP'li Başarır: Her sorun bitti, öğretmenlerin beyaz önlükle gidip gelmeleri mi kaldı

CHP'li Ali Mahir Başarır, Meclis'te yaptığı basın toplantısında 11 Eylül'de başlayacak yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde iğneden ipliğe gelen zamlara değinerek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Öte yandan Başarır, öğretmenlerin sorunlarına da değinerek "Öğretmen ihtiyacı var ama Milli Eğitim Bakanlığı tek tip kıyafet olan beyaz önlükle uğraşıyor. Sorun bu mu? Her sorun bitti, öğretmenlerin beyaz önlükle gidip gelmeleri mi kaldı" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül'de okulların açılacağını hatırlattı. Okula başlarken öğrencilere yapılan masraflara ilişkin bir araştırma yaptıklarını belirten Başarır, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin masraflarının her geçen yıl katlanarak arttığını tespit ettiklerini söyledi.

'SORUMSUZ DAVRANAN BİR İKTİDAR VAR'

Yapılan masraflardan örnekler veren Başarır, şöyle konuştu:

"Asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğu ülkede aileler çocuklarını nasıl okula gönderecek? Okula başlayacak bir çocuğun minimum 2 bin lira kırtasiye, 3 bin lira kıyafet masrafı var. Veliler internetten ikinci el kıyafet, defter ve kitap arayacak durumuna gelmiş. Okul servis ücretleri 10-15 bin lira arasında. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı inkar etseler de velilerden alınan bağışlar 10 bin liradan başlayıp 120 bin liraya kadar çıkmış durumda. Eğitimde büyük sorunlar var ama bu sorunlara karşı sorumsuz davranan bir iktidar da var."

'OKULLARIN GÜVENLİKTEN TEMİZLİĞE KADAR ÇOK ÇEŞİTLİ İHTİYAÇLARI VAR'

"Türkiye'de 15 milyon öğrenci var ama Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi 435 milyar lira. Okulların güvenlikten temizliğe kadar çok çeşitli ihtiyaçları var. Bin kişilik bir okula 4 bin 500 lira para gönderiliyor yani öğrenci başına 4,5 lira para gönderiliyor. Bu parayla bir su veya simit bile alamazsınız. Bakanlık öğrencilerimizin temizliği ve beslenmesi ile ilgili çok güzel videolar yayınlıyor. Bu ülkenin 15 milyon öğrencisini sanal ortamda besliyorlar. Bunları yayınlıyorsun ama okullara öğrenci başına 4,5 lira para gönderiyorsun. İşte eğitim-öğretim yılımız bu sorunlarla başlıyor."

'SORUN BEYAZ ÖNLÜK MÜ?'

Başarır, özel okul ücretlerinin arttığını, geçen yıl 19 bin lira olan kitap ücretinin bu yıl 59 bin liraya çıktığını, birçok velinin çocuklarını özel okullardan almak zorunda kaldığını savundu.

Öğretmenlerin de benzer sorunlarla mücadele ettiğini iddia eden Başarır, "21 yıl önce 70 bin atanamayan öğretmen vardı. Bu rakam şu an 572 bine çıkmış durumda. Yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda olan öğretmenlerimiz var. Öğretmen ihtiyacı var ama Milli Eğitim Bakanlığı tek tip kıyafet olan beyaz önlükle uğraşıyor. Sorun bu mu? Her sorun bitti, öğretmenlerin beyaz önlükle gidip gelmeleri mi kaldı?" dedi.

Yükseköğrenim öğrencilerinin barınmasına da değinen Başarır, 6 milyon 860 bin üniversite öğrencisi, 874 bin yatak kapasitesi olduğunu ifade etti. Başarır, bu sayılara göre her 5 öğrenciden 4'ünün açıkta kaldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN