CHP'li Gürer'den 'hububat' değerlendirmesi: Üreticinin kazancının yarısına el konuldu

CHP'li Gürer'den 'hububat' değerlendirmesi: Üreticinin kazancının yarısına el konuldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 2023 yılı için açıklanan hububat taban fiyatının, beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. CHP'li Gürer, enflasyona dikkat çekerek, "Enflasyon artışının yaklaşık yarısı kadar taban fiyat artışı yapılmıştır. Bu durum, üreticinin edeceği kazancın yarısına el koymak anlamına gelmektedir" şeklinde konuştu.

Geçen yıl prim dahil ton başına 7 bin 400 lira olan buğday taban fiyatının bu yıl 1000 liralık primle birlikte 9 bin 250 lira olarak açıklandığını aktaran Gürer, "Bu yıl Yüzde 40’lık enflasyon rakamı dikkate alındığında, bu rakam en az 10 bin 460 lira . Aradaki fark bin 210 lira" dedi. CHP önerdiği prim dahil taban fiyat ise 13 bin liraydı.

2002 yılında 1 ton buğday satan üreticinin, bu parayla 11 çeyrek satın alabildiğini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, bu yıl açıklanan taban fiyata göre 1 ton buğdayla sadece 4 çeyrek satın alınabildiğine işaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, 2023 yılı için açıklanan hububat taban fiyatlarını eleştirdi. Ekmeklik buğday taban fiyatının bin liralık prim desteğiyle birlikte 2023 yıl için ton başına 9 bin 250 lira, arpa fiyatının ise 500 liralık prim desteğiyle birlikte 7 bin 500 lira olarak belirlendiğini aktaran Ömer Fethi Gürer, geçen yıl açıklanan taban fiyatla, enflasyon rakamları dikkate alındığında, açıklanan taban fiyatın enflasyon rakamlarının gerisinde kaldığına dikkat çekti.

'BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 10 BİN 460 LİRA OLMALIYDI'

Düzenlediği basın toplantısında geçen yılkı hububat taban fiyatı ile bu yıl ki taban fiyat artışını da kıyaslayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2022 yılında prim dahil ton başına 7 bin 450 lira olan buğday fiyatı, TÜİK’in açıkladığı bugun için yüzde 40’lık enflasyon rakamı göz önünde bulundurulduğunda en az 10 bin 460 lira olması gerekir. Buğdayda açıklanan fiyatla olması gereken fiyat arasında, üretici aleyhine enflasyon dikkate alındığında dahi yaklaşık 1210 lira fark var” dedi.

'8 BİN 680 LİRA OLARAK AÇIKLANMALIYDI'

Aynı oranın arpa fiyatında da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2022 yılında prim dahil 6 bin 200 lira olan arpa fiyatına bu yıl yüzde 40’lık enflasyon rakamı eklendiğinde, 2023 yılı arpa taban fiyatı ise ton başına en az 8 bin 680 lira olması gerekiyor. Enflasyonun çok altında bir taban fiyat çiftçi mutlu etmez” dedi.

'ÜRETİCİNİN KAZANCININ YARISINA EL KONULDU'

Hem buğdayda hem arpa taban fiyatında, enflasyon rakamların altında bir artış verildiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Enflasyon yüzde 40 olarak açıklanmasına rağmen, geçen yıla göre buğday alım fiyatı artışı yüzde 24, arpa alım fiyatı ise yüzde 21 olmuştur. Enflasyon artışının yaklaşık yarısı kadar taban fiyat artışı yapılmıştır. Bu durum, üreticinin edeceği kazancın yarısına el koymak anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

'7 ÇEYREK ALTIN KAYBI VAR'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Açıklanan buğday taban fiyatı çeyrek altın fiyatları üzerinden kıyaslandığında, 2002 yılı ile 2023 yılı arasındaki fark 7 çeyrek altın ediyor. Bugün 7 çeyrek altın toplam 15 bin 750 lira ediyor. Bu da üreticinin bir ton buğdayda, 2002 yılına göre 15 bin 750 lira kaybetmiş olduğunu gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

'NEDEN SEÇİM ÖNCESİNDE AÇIKLANMADI'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububat fiyatlarının seçim öncesinde açıklanmamasının nedenini de şu şekilde ifade etti: Seçim öncesi fiyatın açıklanmaması bunun çiftçiyi mutlu etmeyecek bir fiyat olduğu için seçim sonuna bırakılmış olması da mevcut siyasi iktidarın bu bağlamda çiftçimize yaptığı dolaylı bir oyun diye tanımlanabilir.

'ÇİFTÇİ TMO’YA DEĞİL, TÜCCARA SATIYOR'

Gürer, basın toplantısında çiftçilerin TMO yerine doğrudan tüccara ürün satmak zorunda kaldığı duruma da dikkat çekerek, “Çiftçilerin önemli bölümü özellikle küçük çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ürün vermek yerine doğrudan tüccara ürün satmak gibi bir mecburiyeti var. Bu süreç doğru yönetilmemesi sorunları artırır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN DÜN AÇIKLADI

Üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyada paylaştığı mesajında ise şu ifadeler yer aldı: "Toprak Mahsulleri Ofisinin 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledik. “Hububat Üretim Primi” desteğiyle birlikte üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin 500 TL geçecektir. Çiftçilerimize ve ülkemize hayırlı olsun."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN