CHP'li İlgezdi: Kağıtta KDV acilen sıfırlanmalı

CHP'li İlgezdi: Kağıtta KDV acilen sıfırlanmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, döviz kurundaki yükseliş ve enflasyonu tetikleyen politikalar nedeniyle yayıncılık sektörünün zor günler geçirdiğini belirterek, “Kitap kağıdında yüzde 8, Bristol’de yüzde 18 KDV uygulanması acilen sıfırlanmalıdır. Kağıt ithalinde Gümrük Birliği’nden kaynaklanan imtiyazlar, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalata da uygulanmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamada, yayıncılık sektöründeki kağıt sorununa değinerek, ocak ayında basılan kitap sayısı yüzde 20, basılan ilk kitap sayısının ise yüzde 54,6 azaldığını kaydetti.

İlgezdi, Kültür Bakanlığı’nın acil önlem almaması durumunda kültürel çöküşün kaçınılmaz olduğunu belirterek, geçen yılın ocak ayında 26 milyon 490 bin 859 adet olarak gerçekleşen kitap üretiminin bu ocakta 21 milyon 192 bin 225’e düştüğünü, kitap üretiminin bir önceki aya oranla da 2 milyon 627 bin 411 adet azaldığını vurguladı.

'ÇÖKÜŞLE KARŞI KARŞIYA KALDI'

İlgezdi, “Yayıncılık, sadece şirketlerin para kazanmak için piyasaya ürün sürmesi değil, başlı başına bir kültürel faaliyettir. Kültürel devamlılığı ve kültürel çeşitliliği sağlayan, bunu yaparken de ticari risk alan bir sektör, dövizdeki artış ve enflasyonist politikalar nedeniyle büyük bir çöküşle karşı karşıya kaldı” diyerek, en büyük tehlikenin de kültürel çeşitliliği sağlayan ilk kez basılan kitaplarda yaşandığını bildirdi.

'İLK KİTAP BASKI SAYISI YÜZDE 54,6 AZALDI'

İlgezdi, geçen aralık ayında 20 bin 137 olan ilk kez basılan kitap sayısının, ocak ayında yüzde 54,6 azalarak 9 bin 143’e gerilediğini belirterek, “Yayıncılarımız, faaliyetlerini sürdürebilmek için artık yeni kitap basımından kaçınarak tekrar baskılara ve telifsiz kitaplara yöneliyor. Düşünün ki yazarlarımız artık üretemez hale geliyor. Genç yazarlara, farklı tarzlara, farklı dünya görüşlerine açılan alan kısıtlanıyor. Kültür dünyamız karanlığa sürükleniyor” dedi.

'UYGULANAN POLİTİKALAR YAYINCIYI ÜRETEMEZ HALE GETİRDİ'

İlgezdi, kağıt fiyatlarındaki değişimi de açıklayarak, iki ay içinde 3. hamur kitap kağıdının ton fiyatının 825 eurodan bin 100 euroya; 1. hamur kitap kağıdının bin 375 dolardan bin 750 dolara, Bristol kitap kağıdının ton fiyatının ise bin 750’den 2 bin dolara yükseldiğini kaydederek şunları aktardı:

“Uygulanan ekonomik politikalar, yayıncımızı üretemez hale getirmiştir. Ürettiği kitapların maliyetlerindeki artışı satış fiyatına yansıttığında da kitaplarını satamaz duruma gelmiştir. Türkiye’nin kültürel devamlılığı kesintiye uğratmak gibi bir lüksü yoktur. Kitabı bir lüks tüketim maddesi haline getiren iktidarı bu gidişi durdurmak için acil önlem almaya çağırıyorum.

'KİTAP BASILACAK KAĞIT SÜBVANSE EDİLEREK SAĞLANMALI'

Kültür hayatımızdaki yangını söndürmek için Kültür Bakanlığı, yayınlama faaliyeti için sertifika verdiği yayınevlerine, kitap basacağı kağıdı sübvanse ederek sağlamalı.

Meclis’te, bütün partilerin üzerinde görüş birliğine vardığı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki değişiklik derhal gerçekleştirilerek ikincil kullanım ve benzeri gelirler tanımlanmalıdır.

'KDV SIFIRLANMALI'

Devletin yıllardır topladığı özel kopyalama harçları, vakit geçirmeksizin hak sahiplerine ödenmelidir. İnternet siteleri üzerinden satılan kitaplarda rekabet adına yapılan yıkıcı indirimlere son vermek için sabit fiyat uygulamasına ilişkin yasa taslağı ivedilikle TBMM’den geçirilmelidir. Kitap kağıdında yüzde 8, Bristol’de yüzde 18 KDV uygulanması acilen sıfırlanmalıdır. Kağıt ithalinde Gümrük Birliği’nden kaynaklanan imtiyazlar, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalata da uygulanmalıdır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN