Çiftçiler bu yıl rahat edecek! Ödenecek tarımsal destekler belli oldu, en başta mazot ve gübre desteği var

Çiftçiler bu yıl rahat edecek! Ödenecek tarımsal destekler belli oldu, en başta mazot ve gübre desteği var

Çiftçilerin yüzünü güldürecek haber! Bu yıl çiftçiler rahat edecek! Ödenecek tarımsal destekler belli oldu! Müjde duyuruldu! Mazot, gübre desteği... İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında gerçekleştirilecek tarımsal desteklemeler ve 2024 yılında uygulanacak sertifikalı tohum kullanım desteği Resmi Gazete'de yayımlandı.

ÇİFTÇİLERE YÖNELİK DESTEKLER BELLİ OLDU

ciftci-e1694762771735-1200x675.png

Çiftçilere yönelik olarak Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında çeşitli destekler sağlanacak. Bu desteklemeler şu şekilde:

  • Çiftçi Kayıs Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 149 TL, çeltik için 271 TL, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 107 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için 124 TL, kütlü pamuk için 366 TL, patates, soya için 193 TL, yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 142 TL, yem bitkileri için 115 TL, diğer ürünler için 107 TL destek verilecektir. Nadas için dekar başına 40 TL mazot desteği sağlanacak.

  • Yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 TL destek ödemesi yapılacak.

  • Organik tarım için kategorilere göre dekar başına 30 ila 180 TL destek verilecek. Organik statüde bulunan kovanlara sahip arıcılar için kovan başına 30 TL destek sağlanacak.

  • İyi tarım uygulamaları desteği kategorilere göre dekar başına 30 ile 270 TL arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 TL ödenecek.

  • Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirli bölgelerde yapılan üretimde dekara 170 TL olarak ödenecek.

  • Katı organik-organomineral gübre desteği, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği gibi çeşitli destekler de çiftçilere sağlanacak.

  • Belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için kilogram başına fark ödemeleri yapılacak.

Desteklemelerden yararlanacak olan çiftçilerin ÇKS'ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler olmaları gerekiyor. Ayrıca, desteklemelerin hangi ürünler için geçerli olduğu ve hangi bölgelerde uygulanacağı da belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN