Çiftçiler zararlı sanıp öldürüyor! Kenelerin baş düşmanı, meğer o böcek çiftçilerin en iyi dostuymuş

Çiftçiler zararlı sanıp öldürüyor! Kenelerin baş düşmanı, meğer o böcek çiftçilerin en iyi dostuymuş

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte hasat sürecinde arazilerde sıklıkla karşımıza çıkan o böceği çiftçiler zararlı sanıp öldürüyor. Ancak kenelerin baş düşmanı olan o böceğin öldürülmesi çiftçilerin daha çok zararına oluyor…

"Sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, genellikle yeşil renkte ve ortalama 5 santimetre boyunda, düz kanatlı, çok obur böcek" olarak tanımlanan peygamberdevesi, bahçeler ile çiçeklerin doğal koruyucusu olduğu için “çiftçi dostu” olarak nitelendiriliyor.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emre Yeniay, AA muhabirine, özellikle yazın hasat zamanı çok fazla görülen peygamberdevesinin çevre ve insan yaşamı için çeşitli faydalar sağladığını belirtti. Bilimdeki ismi “mantidae” olan hayvanın, türünün en gelişmiş avcı böceklerinden olduğunu belirten Yeniay, bu böceğin ekolojik denge açısından da oldukça önemli olduğunu aktardı.

ZARARLI TÜRLERİ AVLAYABİLECEK BİR TÜR

Özellikle yazın bahçe ve tarlalarda çok fazla karşımıza çıkan peygamberdevesinin hiçbir zararı olmadığını vurgulayan Yeniay, "Ömrü 3-4 ay olan bu böcek türü, başını bir yandan diğer yanına döndürebilen ender türlerdendir. Çakı gibi bükülebilen ön ayaklarıyla çekirge, süne, kene, yaprak biti, tırtıl, eşek arısı, sinek, kelebek ve bahçelere zararlı daha birçok böceği avlayabilir." dedi.

peygamberdevesi-bocegi-1.jpg

Yeniay, Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımsal üretimdeki zararlı organizmalara karşı kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının engellenmesi, ekosistemin korunması ve organik tarımın yaygınlaştırılması amacı ile biyolojik ve biyoteknik mücadeleye öncelik tanıdığını ve desteklediğini aktardı.

Kimyasal mücadelenin son tercihleri olduğunu söyleyen Yeniay şunları aktardı:

"İlaç kullanımında sadece zararlı böcekler yok olmuyor. Peygamberdevesi gibi aslında uğur böceği de faydalı bir böcektir. Kene sadece bitkisel üretime, tarıma zararlı değil, hayvancılığa da zararlı. Hayvanlarda viral enfeksiyonlara sebep oluyor. Daha sonrasında da insana zararlı. İnsanlarda da ölümcül hastalıklara sebep oluyor. Peygamberdevesi, bu keneleri yiyerek kendi başına mücadele ediyor. Biz pestisit kullanarak zararlı böcekleri öldürdüğümüzde faydalı böcekleri de beraberinde öldürüyoruz. Faydalı böceklerin popülasyonu az olduğundan bir sonraki yıl türeyemiyor, çoğalamıyor. Zararlı böcekler daha da fazla çoğalıyor. Sonraki senesinde de daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz."

peygamberdevesi-bocegi-2.jpg

“BİTKİSEL ÜRETİME ZARAR VERECEK BİR BÖCEK DEĞİL”

Peygamberdevesinin eklemleri arasındaki keskin tarakların avın geri kaçmasına engel olduğunu söyleyen Yeniay, şöyle konuştu:

"Bazı çiftçilerimiz, ürüne, hububata zarar veren çekirge gibi gördükleri peygamberdevesinin üzerine basabiliyor, öldürebiliyor. Halbuki çekirgenin doğal düşmanı peygamberdevesi. Çekirgeyi öldürüp midesine indiriyor. Etobur bir böcek bu. Bitkisel üretimde herhangi bir zarar verecek böcek değil çünkü et yiyerek yaşamını sürdürüyor. Bitkisel üretime zarar veren böcekleri tüketiyor. Birçok çeşidi var, 1800 kadar çeşidi var. Yeşilden kahverengiye kadar farklı renkleri var. Adaptasyon kabiliyeti yüksek. Bitkiler üzerinde yaşıyor, toprakta değil. Yaprak gibi görünerek kendini kamufle ediyor çünkü bunun da doğal düşmanları var; kuşlar, yırtıcı kuşlar. Onlardan korunmak adına kamuflaj yeteneği fazla."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN