Çiftlik sahipleri dikkat! Bakanlıktan tavuk ve balık kalitesini artıran hamle!

Çiftlik sahipleri dikkat! Bakanlıktan tavuk ve balık kalitesini artıran hamle!

Tavuk ve balık yetiştiren çiftlik sahiplerini ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde geliştirilen çalışmalar balık ve tavuk üretiminde kalitenin artırılacağı duyuruldu. Balık ve tavuk yemi olarak kullanılan o ürünler artık böcek lavralarından üretilecek. İşte tüm detaylar…

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilecek yeni proje kapsamında böcek lavrasından üretilecek yeni ürünlerin balık ve tavuk yemi olarak kullanılabileceği vurgulandı. AA muhabirinin bakanlıktan aldığı bilgiler doğrultusunda artan nüfusun ve iklim değişikliğinin nedenleri olarak küresel düzeyde alternatif yem arayışının ortaya çıktığı belirtildi.

Hayvansal üretim için elzem olan yemlerde kullanılacak alternatif protein kaynakları için böcek lavabolarından yararlanılacağı belirtildi. Hayvan yemlerinde protein kaynağının ihtiyacı için yeni sektör oluşmaya başlarken bakanlık yeni çalışmalar için kolları sıvadım. Böcek lafları kullanılarak üretilecek yem için proje hazırlığı başladı.

BÖCEK YUMURTALARI ARTIK YEM OLUYOR

Kanatlı hayvan ve balık besleme konusunda kullanılacak yem için ham maddenin bir kısmının böcek levhalarından karşılanabileceği belirtildi. Bu yıl içerisinde bakanlık tarafından Hayata geçirilecek olan "Alternatif Yem Hammadde Amacıyla Sürdürülebilir Siyah Asker Sineği Larva Üretim Modeli Projesi"nde geliştirme çalışmaları devam ediyor. TAGEM bünyesinde yapılacak faaliyetler Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce kaynaklarının araştırılması doğrultusunda ilerliyor. Endüstriyel ölçekte kitlesel mono kültür böcek larvalarının üretimi için yeni modellemelerde oluşturuldu.

tavuk-ve-balik-eti.jpg

Balık yetiştirilmesinde besleme amacıyla kullanılan siyah asker sineği ve un kurdu lambaları %10 balık unu, yumurta tavuk yemlerinde %4, etlik piliçlerde ise %10-15 soya fasulyesi yerine kullanılabilecek.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULUYOR

Türkiye'de de böcek larvalarından üretilecek yemler için yeni bir sektör oluşturuluyor. Elverişsiz tarım arazilerinin değerlendirilmesi, organik atıkların bertaraf edilmesi, çevresel ayak izinin düşürülmesi ile birlikte küresel ısıya dayanıklı önlemlerin alınması gündemde yer alırken yeni istihdam alanlarının oluşturulması da amaçlanıyor.

balik-yemi-bocek-lavrasi.jpg

Laura üretim sürecinde su tüketiminin nispeten az olması ile birlikte organik atıkların kısa sürede değerli besin bileşenlerine dönüştürülebilmesi de gündemde yer alıyor. Alternatif besin kaynağı olarak biyolojik değeri yüksek kanatlı ve balık beslemede kullanılması beklenen yem hammaddesi ihtiyacı da bu şekilde karşılanmış olacak.

ALTERNATİF ÜRÜNLER ÜRETİLECEK

Üretim aşamasında meyve sebze pazarları, meyve suyu sanayi, içecek sanayi, konserve gıda sanayi, salça sanayi, raf ömrü bitmiş her türlü gıda, mezbaha (balık gibi), tarla ve sera üretim ile evsel gıda atıkları kullanılabilecek.

siyah-asker-sinegi.jpg

Proje kapsamında balık unu ve soya fasulyesini alternatif ürünler sağlanırken protein ve enerji kaynağı olan lavra ürünleri ile birlikte organik gübre üretimi de tarım sektörüne katkı sağlayacak. Bakanlık tarafından hayata geçirilmesi planlanan çalışmaların küresel sorunlara yerli çözüm sunması bekleniyor. Çevresel ve ekonomik devamlılık desteklenirken yeni istihdam alanları ile birlikte daha sürdürülebilir bir gıda güvenliği de sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN