Coğrafya öğretmeni bahçedeki otları temizlerken buldu! Arkeoloğa fotoğraf gönderdi, gerçeği öğrenince şok oldu

Coğrafya öğretmeni bahçedeki otları temizlerken buldu! Arkeoloğa fotoğraf gönderdi, gerçeği öğrenince şok oldu

Bir coğrafya öğretmeni bahçesindeki otları temizlediği esnada üzerinde “ogham” yazısı bulunan bir taş gördü. Bu taşı hemen arkeologlara gönderen öğretmen gerçekleri öğrenince şaşkına döndü. İşte konuya ilişkin detaylar…

İngiltere’nin Coventry şehrinde yaşayan bir coğrafya öğretmeni, evinin bahçesindeki büyümüş otları temizlemek için bahçesinde iş yaparken üzerinde garip çiziklerin olduğu bir taş buldu. Bu taş öğretmenin ilgisini çekti. Hal böyle olunca öğretmen taş hakkında bilgi sahibi olmak için bir arkeolog da fotoğraf göndererek üzerinde ne yazdığını sordu. Arkeologlardan aldığı cevap ise bu işaretin 1600 yıldan daha önce yapıldı oldu.

yeni-proje-15.jpg

“OGHAM” YAZISI İLE YAZILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

The Guardian’da yer alan habere göre, Graham Senior’un keşfettiği dikdörtgen kumtaşı, erken Orta Çağ döneminde öncelikle İrlanda dilinde yazmak için kullanılan bir alfabe olan ogham yazı sisteminde yazılmıştı.

Bulduğu taşla alakalı konuşan 55 yaşındaki Senior, “Bahçeyi yabani otlardan ve taşlardan temizliyordum ki bu şeyi gördüm ve bunun doğal olmadığını düşündüm, bu bir hayvanın tırmalamasıyla oluşmamıştı. Yüzeyin 10 ila 12 cm altındaydı” dedi.

Arkeolog ve Birmingham Müzeleri’nde Staffordshire ve West Midlands irtibat görevlisi olan Teresa Gilmore, “Bu harika bir keşif. Bu özel bulgu bize Coventry’deki erken Orta Çağ faaliyetlerine dair yeni bir bakış açısı kazandırdı ve hâlâ bunu incelememiz gerekiyor. Bunun gibi her bulgu yapbozu birleştirmemize yardımcı oluyor ve bize biraz daha fazla bilgi veriyor.” diyor.

yeni-proje-14.jpg

4. YÜZYILA KADAR UZANIYOR OLABİLİR

Gilmore, taşın fotoğraflarını gördükten sonra oldukça önemli bir eser olduğunu fark etti ve Glasgow Üniversitesi’nde Kelt Çalışmaları profesörü Katherine Forsyth ile temasa geçti. Forsyth ise bu taşın ogham yazısı ile çizildiğini doğrularken büyük olasılıkla beşinci ila altıncı yüzyıla, ancak muhtemelen dördüncü yüzyıla kadar uzanan bir yazı olduğunu söyledi.

yeni-proje-16.jpg

YAZIYI ÇÖZÜMLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

11 cm uzunluğunda ve 139 gr ağırlığındaki taşın dört kenarından üçünde yazı bulunuyor. Üzerindeki “Maldumcail/ S/ Lass” yazısını açıklayan Gilmore, şunları söyledi:

“İlk bölüm bir kişinin adı olan Mael Dumcail ile ilgili. İkinci kısım daha az kesin. S/Lass’ın nereden geldiğinden emin değiliz. Muhtemelen bir konum. Yani ‘bana yaptırdı’ gibi bir şey.”

Söz konusu taş, Senior’un kalıcı olarak bağışladığı Coventry’deki Herbert Sanat Galerisi ve Müzesi’nde sergilenecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN