“Çok tehlikeli” diyerek açıkladılar! O bölgede ortaya çıktı: 4 bin futbol sahası büyüklüğünde! Acil önlem alınmalı

“Çok tehlikeli” diyerek açıkladılar! O bölgede ortaya çıktı: 4 bin futbol sahası büyüklüğünde! Acil önlem alınmalı

Dünyada yeni keşifler sürerken uzmanlar o bölgeyi işaret ederek tehlikenin adım adım yaklaştığını duyurdu. 370 metrekareye kadar yükselen o sızıntı dünyanın sonu olacak. “Çok tehlikeli” diyerek uyarılarını peş peşe sıraladı. 4.000 futbol sahası büyüklüğünde bir alana ulaştı. İşte tüm detaylar…

İsveç'te gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda Baltık Denizi’nin derinliklerinde ortaya çıkan o sızıntı herkesi korkutuyor. 20 kilometre genişliğinde olduğu tahmin edilen kaynaktan çıkan gaz kabarcıkları yüzeye doğru ulaşıyor. Bu alanın yaklaşık 4.000 futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilirken çok tehlikeli olduğunun da altı çizildi. İşte tüm detaylar…

DENİZİN DERİNLİKLERİNDEN ÇIKIYOR

Stockholm Üniversitesi ve Linnaeus Üniversitesi ortak projesi ile yapılan araştırmalar korkunç detayları ortaya çıkardı. Baltık Denizi'nin en derin kısmında yer alan Landsort Derinliği'ni araştıran uzmanlar sızıntının kaynağına ulaştı.

metan-gazi-deniz.jpg

Ağustos ayında başlayan araştırmalar bölgede yoğunlaştırılırken en yakın sahil kasabasının 30 kilometre uzakta olduğu belirtildi. Sızıntının kaynağının Okyanus yüzeyinin 400 metre altında olduğu düşünülürken Araştırmacı Christian Stranne, "Metan gazının Baltık Denizi kıyısına yakın sığ deniz yataklarından çıkabildiğini biliyoruz. Ancak daha önce hiç bu kadar yoğun kabarcıklar görmemiştim ve kesinlikle bu kadar derin bir bölgede onlara rastlamamıştım" ifadelerini dile getirdi.

BALTIK DENİZİNİN DERİNLİKLERİNDE YATIYOR

Yapılan araştırmalar doğrultusunda ekip Baltık Denizinin derinliklerinde oksijensiz ortamlarda metan kaynaklarının ve yutakların olduğu bilgisini açıkladı. Yeni bilgiler elde etmek amacıyla yapılan çalışmalar doğrultusunda Linnaeus Üniversitesi'nde proje lideri ve çevre bilimi profesörü Marcelo Ketzer, "Daha derin alanlarda ne kadar metan üretildiğine ve gazın nasıl yönendirildiğine dair bilgimiz sınırlı" dedi.

metan-gazi.jpg

Önceki projelerine işaret eden Marcelo Ketzer, bölgede oluşan çökeltilerde metan seviyelerinin Baltık Denizi’nin diğer yerlerine göre daha yüksek olduğunu söyledi. Denizin bu şekilde fışkırmasını beklemediğini ifade eden Marcelo Ketzer, bölgede neden bu kadar metan gazı bulunduğunun cevabını bulmak için araştırmalara devam ettiklerini söyledi. Derin okyanus akıntıları nedeniyle çökeltilerin bu bölgede yoğunlaştığına vurgu yapan Marcelo Ketzer, henüz net bir şey olmadığını belirterek ayrıntılı analiz yapılması gerektiğini aktardı.

metan.jpg

370 METREYE YÜKSELİYOR

Yapılan keşifte en dikkat çekici nokta ise metan gazının suda alışılmadık bir şekilde yükseklere kadar ulaşması oldu. Yapılan araştırmalar doğrultusunda metan kabarcıklarının genellikle Deniz tabanının en fazla yüz ile 200 metre yüksekliğine ulaşabildiği belirtildi. Tüm buna rağmen yeni keşifte sızıntıların deniz tabanından 370 metreye kadar yükseldiğini aktardı. Ancak bu durumun nedenleri henüz bilinmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN