Çürüme kokusu

Çürüme kokusu

Bir milyonu aşkın kişinin yıllarca emek harcayarak girdiği KPSS’de kopya soru skandalı kamuoyunu ayağa kaldırdı. ‘Sınav iptal edilsin’ çağrıları yapıldı. Son dönemde örnekleri daha sık görülmeye başlayan şaibeli olaya ilişkin yapılan yorumlarda ‘kurumların etkisizleştirilmesi ve liyakatin yok edilmesiyle gelinen noktada toplumun devlete güvenin kaybolmasının vahametine’ işaret edildi.

Tepkiler dinmeyince ÖSYM Başkanı Aygün görevden alındı

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda 20 sorunun özel bir yayınevine ait deneme kitapçığındaki sorularla aynı olduğu iddia edildi. Olayın patlak vermesinin ardından sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. ÖSYM ‘KPSS sorularının sızdırıldığı’ iddiasını reddetti. Kurum başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı. Tepkilerin artması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verdi.

‘Üstüne gölge düşen sınavlarla hayalleri çalan düzen var’

Müfettişlerin ÖSYM’ye gittiğini bildiren DDK Başkanı Yunus Arıncı “Bir sorun görünüyor” dedi. Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP ise Milli Eğitim Bakanı’na ‘Soruların iptal edilmesi düşünülüyor mu?’ sorusunu yöneltti. İYİ Parti’nin sosyal medya hesabından da ‘Şaibeli sınavlarla emek çalan, adaletsiz düzen bitecek’ paylaşımıyla yaşananlara tepki gösterildi. Soru işaretleriyle dolu süreç ‘Şaibeler giderilmeli’ çağrılarını getirdi.

KPSS tekrar yapılsın

İYİ Partili Prof. Dr. Bahadır Erdem, soruların sızdırıldığına dair iddialara ilişkin suç duyurusunda bulundu. ÖSYM Başkanı’nın görevden alınmasıyla olayın üstünün örtülemeyeceğini kaydeden Erdem “KPSS iptal edilmeli ve yeniden yapılmalı” dedi. Sosyal medyada da benzer yönde çağrılar içeren binlerce paylaşım yapıldı.

0408krt01a-tum.jpg

Ve tuz koktu

KPSS’deki bazı soruların bir yayınevinin deneme kitaplarında yayımlandığı ortaya çıktı. Başta iddiayı yalanlayan ÖSYM’nin başkanı görevden alındı. Erdoğan’ın talimat verdiği Devlet Denetleme Kurulu “Problemli bir durum var” açıklaması yaptı. Sınavın iptali ve kapsamlı soruşturma çağrıları geldi. Muhalefet “Tuz koktu. Bu iktidar tüm icraatlarıyla çürüdüğünü gösterdi” dedi.

2022 KPSS’de bazı soruların Yediiklim Yayınevi’ne ait deneme kitapçıklarında daha önce yayımlandığı belirlendi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ilk olarak “2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır” duyurusu yaptı. Yedi İklim Yayınevi yetkilileri ise “Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayın evleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iddialar üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ü görevden aldı. Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı veren Erdoğan “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde düzenlenmesi beklenen diğer KPSS sınavlarının yapılıp yapılmayacağı, şaibe iddialara konu olan sınavın iptal edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil. Muhalefet ve sınava giren çok sayıda katılımcı kapsamlı bir soruşturma ve sınavın iptalini istedi. Erdoğan’ın inceleme talimatını verdiği Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Başkanı Yunus Arıncı, müfettişlerin ÖSYM’ye gittiğini, raporun Cumhurbaşkanı’na arz edileceğini söyledi ve “Problemli bir durum var gözüküyor” ifadelerini kullandı. Muhalefetin skandala ilişkin eleştiri ve çağrıları devam etti.

krs9-halis.jpg

‘Bu hırsızlık kapatılamaz hainler cezalandırılsın’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: KPSS ile ilgili yorum yapmıyorum çünkü sınavın şaibesi bir yana, mülakatlar zaten şaibeli, haliyle sonuçlar kesin şaibeli. Bakanlığa da bunun için gitmiştim. Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum. Merak etmeyin, birkaç ay sonra kökten çözeceğiz.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu: Tuz koktu. ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması önemli bir adım. Bu iktidar tüm icraatleri ile çürümüş olduğunu gösteriyor. Artık bu iktidarın ömrü bitti. İlk seçimde bu iktidar gidecek. Türkiye, herhangi bir ülke konumunda değildir. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmeliyiz. Adalet yara alırsa hiçbir şeyin tedavisi mümkün olmaz.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: 2022 KPSS’nin sorumlusu görülüp ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması yalnızca oyuncu değişikliğidir. Türkiye’de gençlerimizin hakkını çalan, umudunu bitiren tüm liyakatsizlikleri kökten temizlemek için sandıkta en baştakini değiştireceğiz.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Bu soruları hazırlayan dershanenin sahibi, ÖSYM’den başka ihaleler de almış. Ne büyük tesadüf. Hem gençlerin hayatını karartıyorlar hem de zenginleşiyorlar. AKP iktidarları döneminde çalınan sınav soruları değildir. Türk Milleti’nin devletine olan güveni çalınmıştır. Anne ve babaların evlatları için döktüğü alın teri, evlatlarımızın yarınları çalınmıştır. Bu hırsızlık “ÖSYM başkanını görevden aldık, konu kapandı” diyerek kapatılamaz.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: Savcılığın bir an evvel harekete geçmesi ve soruşturmanın selameti açısından yetkili kişilerin görevlerinden ivedilikle alınmaları elzemdir. Ortaya çıkan iddialar doğrulandığı anda KPSS sınavı derhal iptal edilmelidir.

Eski YÖK Başkanı, Gelecek Partili Yusuf Ziya Özcan: KPSS olayında işin bir başka düşündürücü tarafı da çalınma sorularla sınavı kazanıp bir yerlere geleceklerin bir kısmının devlet görevlileri olacağı gerçeğidir. En temel ahlaki prensibe sahip olmayan bu insanların mesul mevkilerde ne yapacaklarını düşünmek bile korkunç.

CHP’li Gökçe Gökçen: KPSS’nin şaibeli olduğu böylece tescillendi. Kurumların ve kuralların yok edildiği bir sistemde başka sorumlu, harcanacak bir görevli daha aramaya gerek yok. Gençlerin geleceğini çalan, bütün yetkileri elinde toplamış Erdoğan’ın kendisidir.

CHP’li Engin Özkoç: ÖSYM gibi Türkiye’nin en güvenilir kurumu, AKP elinde oyuncak oldu. Denetleme tamamlanana kadar ve suçlular ortaya çıkarılana kadar ÖSYM sınavları iptal edilmeli, sorusu hazırlanmış sınavların soruları yeniden hazırlanmalıdır. Emek hırsızı hainler cezalandırılmalıdır.

CHP’li Özgür Özel: ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması yetmez. Bütün yükü bir kişiye yükleyip sıyrılamazsınız. Siyasi sorumlular hesap vermeli, gençlerimizin hayallerini yıkan bu düzen değişmelidir.

İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu: ÖSYM Başkanı olan şahsın görevden alınması doğrudur ancak eksiktir. Evlâtlarımızı üzen; Türk gençliğinin devletine ve adil, hakkaniyetli bir sınav sistemine olan güvenini sarsan herkes, her bürokrat bu gece uyuyamamalı. Bu adi, çirkin işin tüm detayları kamuoyu ile paylaşılmalı.

DEVA Partili Mustafa Ergen: KPSS sınavındaki bütün soru işaretlerini giderecek kapsamlı bir açıklama bütün herkesi rahatlatacaktır. İhtimam eksikliği veya suistimal varsa yanlıştan hızla dönülmelidir.

4-kar-9-kpss-aa.jpg

Muhalefet skandalı meclis ve yargıya taşıdı: sınav ıptal edılsın

İYİ Parti ve CHP skandala ilişkin suç duyurusunda bulundu. Sınavın iptali talep edildi ve “FETÖ’nün devletin içinde varlığı devam ediyor mu?” sorusu yöneltildi. Şırnak Barosu da sınavın iptali için dava açtı. Muhalefet peş peşe önergeler verdi.

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, soruların çalındığına, sızdırıldığına ilişkin iddialar ve usulsüzlüklere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Erdem “KPSS sınavı vakit kaybetmeden iptal edilmeli ve yeniden yapılmalı” çağrısında bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede “KPSS’ye giren adayların sosyal medyada paylaştığı belgelerden, sınav sorularından bir kısmının (en az 20-30 soru) Yediiklim Yayınevi kitapçıklarındaki sorularla birebir aynı olduğu; hatta aynı sorularda yer alan cevap şıklarının yerleştirilmesinin dahi aynı olduğu görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Erdem, iktidara şu soruları yöneltti: “KPSS sınavında yaşanan bu skandalı kim organize etti? İşin siyasi ayağı var mı? Bu operasyonun amacı neydi, hangi cemaat veya yapının kadroları devlete yerleştirilmek isteniyor? Soruların kimlere verildiği tespit edildi mi? FETÖ’nün devletin içinde halen varlığı devam ediyor mu? Eğer öyle ise buna kimler izin veriyor?”

‘Hak kaybı nasıl önlenecek?’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede de şu sorular yer aldı: “KPSS’nin tekrar edilmesi için bir çalışma başlatılacak mı? İlgili yayınevi KPSS sorularının hazırlanması sürecinde ÖSYM ile iş birliği yaptı mı? KPSS’ye giren ve mağdur olan vatandaşlarımız için hak kaybını önlemek adına bir planlama hayata geçirilecek mi? Yaşanılan usulsüzlükte sorumluluğu bulunan kişiler hakkında idari ve cezai soruşturma başlatıldı mı? “

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Karabıyık; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “İptal edilmesi düşünülen soru var mıdır? 2022 KPSS ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?” sorularını yöneltti. Karabıyık “2022 KPSS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği iddiaları doğru mudur? Hangi alanlarda kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir? 2022 KPSS soruları daha önce herhangi bir alanda yayımlanmış mıdır?” ifadelerine yer verdi. Şırnak Barosu da sınavın iptali istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı, soruların sızdırılmasının haksız rekabete yol açtığı vurgulandı.

krs9-sinav.jpg

AK Parti’den ‘FETÖ operasyonu’ iddiası

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Metin Külünk, bazı KPSS sorularının bir yayınevi tarafından sınav öncesinde yayınlanmasına ilişkin FETÖ’ye işaret etti. Külünk sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi: “YÖK, çok ciddi anlamda gözden geçirilmek zorunda. YÖK ve üzerlerinde kuvvetli şüphe olan üniversite yönetimleri hem anlayış ve hem de bürokratik planında FETÖ’den arındırılmalıdır. Sızıntı ve saklanmış FETÖ unsurları, gizlendikleri yerlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Cumhur İttifakı’na karşı kirli operasyonlarına devam etme peşindeler. Açık ve net. Fakat YÖK Başkanı suskun. Öyleyse bu köklü temizliğin YÖK’ten başlaması şarttır.”

‘Sorular Dark Web’de bin dolara satıldı mı?’

ÖSYM’nin, Yediiklim Yayınevi’nin deneme kitabında yer alan soruları şıklarını bile değiştirmeden KPSS’de sorduğu iddiasını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Alpay Antmen, Milli Eğitim Bakanı Özer’e “2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette 1000 dolar karşılığında satıldığı doğru mudur?” sorusunu yöneltti. Antmen, önergesine şu sorulara yer verdi: “KPSS 2022 sorularının bir yayınevi ve hazırlık kursuna daha önceden verildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa bu konu hakkında soruşturma ne zaman başlatılacaktır? Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek olan ve 2010’da FETÖ eliyle çalınmış KPSS soruları skandalının aynısı olan bu durumda bakanlık olarak ne yapacaksınız? Soruları servis edenler kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma, idari ve hukuki süreç başlatılmış mıdır? Bu soruların güvenliği neden sağlanamamıştır? 2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette sınavdan 1 ay önce 1000 Dolar karşılığında satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır? Başka herhangi bir yayınevi, kurs ve internet sitesinde KPSS sorularının aynıları veya benzerlerine rastlanmış mıdır?”

‘Dört kişi KPSS’ye girmeden öğretmen oldu’

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, kopya soru iddiasının ardından dört kişinin de KPSS’ye girmeden memur kadrosuna atandığını ileri sürdü. Kaya’nın iddiasına göre, KPSS’ye girmeden istisnai kadrodan Beştepe’de işe başlatılan bu kişiler, bir süre sonra da öğretmenliğe atandı. Gerçek Gündem’den Elif Ünsal’ın haberine göre, Kaya şunları söyledi: “Dört kişi KPSS’siz bir şekilde memuriyete atandı. Bu isimlerden bir tanesinin belgesi elimizde ancak diğerlerinin belgesi yok. KPSS’ye girmeden istisnai kadrodan Saray’da işe başlatılıp arkasından işe başlatılmışlar. Bir süre sonra da öğretmenliğe atanmışlar. Herhangi biriyle yakınlıkları olup olmadıklarını bilmiyorum ancak bu da önemli değil. KPSS’de soru çalarak insanları yerleştiriyorsunuz, bununla da yetinmiyor KPSS’ye girmeyen kişiler için istisnai kadro açarak Saray’a atadıklarınızı öğretmenliğe alıyorsunuz. Burada kimin yandaş olduğu önemli değil, uygulamanın kendisi problemli.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN