Davutoğlu'ndan 'Gazze' tepkisi: Avrupa'nın tarihi sorumluluğu varsa bedelini Filistinliler ödeyemez

Davutoğlu'ndan 'Gazze' tepkisi: Avrupa'nın tarihi sorumluluğu varsa bedelini Filistinliler ödeyemez

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet ortak grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ana gündem maddesi Filistin olan toplantıda Davutoğlu, Filistinlilerin toprak sattığını öne sürenlere sert tepki gösterdi. Davutoğlu, "Avrupa'nın tarihi sorumluluğu varsa bedelini Filistinliler ödeyemez" ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TBMM'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Özel bir gündeyiz. Dört milletvekilimiz Gazze'ye gitmek üzere Kahire temaslarını anlattılar. Bir yıl dönümünü hatırlatmak isterim. 7 Kasım... Gazze'den son Osmanlı askerinin çekilip, Gazze'nin general Allende güçlerine düştüğü gündü. Son Osmanlı askeri Gazzelilerle birlikte direnerek, Gazze'yi terk etmek zorunda kaldıkların arkalarında bırakmak zorunda kaldılar.

fdf.jpg

Kahramanlar tepesi kahramanları bekliyorlar. Milli tarihimizden yoksun, tarih bilincinden bir haberlere sesleniyorum; var mısınız?

'TARİH BİLMEZLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ceza aldığında, "Tayyip, muhtar bile olamaz" diye manşet atan gazetenin o zamanki genel yayın yönetmeni bir haftadır bana şahsen saldırıyor, Filistinliliere saldırıyor. Sadece ona değil kalemşörlere sesleniyorum. Arap karşıtlığını milliyetçilik sananlara...

Bugün İzzettin Kassam dendiğinde hemen terör aklına gelenler... Tarih bilmezlerse akıllara 'terör' gelebilir. İzzettin Kassam, Suriye cephesinde Atatürk'te olmuş bir kahraman. Nerede sizin tarih bilginiz?

'AYNI BİZİM ULUSALCILAR GİBİ'

Bir hikaye yazdılar bize Arap karşıtlığı üzerine, Araplara da Türk karşıtlığı üzerine yazdılar. Dışişleri Bakanı olarak Kahire'ye gittiğimde büyükelçimize, "Ne kadar Osmanlı karşıtı varsa toplayın, görüşelim" dedim. Aynı bizim ulusalcılar gibi...

Sonra biz bir canlı televizyon yayınında şunu sordular bana; bir Arap Milliyetçisi canlı yayında bana, "Siz ne kadar cesur bir siyasetçisiniz. Mısır'a geliyorsunuz ve 1516'dan bahsediyorsunuz. Bu Türklerin Mısır topraklarının işgal tarihidir.

fsd.jpg

Dedim ki, "Gerçekten 1516'da işgal başlamışsa ve sonra Osmanlı dolayısıyla yoksa Mısır'ın tarihi yok" dedim. "Ne demek?" dedi.

"Osmanlı'dan önce kim vardı Mısır'da? Memlükler. Osmanlılı mıydı? Hayır Kafkasya'dan gelmişlerdi. Gidin Firavunlara kadar gidersiniz onlarda güneyden geldi.".. Eğer dedim buna inanıyorsanız gidin önce Osmanlı eserlerini yıkın Kahire'de sonra Memlük eserlerini yıkın sonra Tolunoğlu Camii'ni yıkın.

'BUNLARA TARİH OKUTMAK LAZIM'

Tarihi kopuk kopuk okuyan bir Arap ne kadar yanılıyorsa, tarihi kopuk kopuk okuyan bir Türk’te o kadar yanılıyor. Bunlara tarih öğretmek lazım. Tarih bu sınırlar işte Balfour Deklarasyonu ya da İngiliz-Fransız Sykes-Picot Anlaşmasıyla doğmadı ondan önce de tarihimiz vardı. Ve biz o tarih bilincini milli bilincimizin temeli kabul ederiz.

'MİLLETİ YANILTMAKTAN VAZGEÇİN'

Bugün Gazzeli çocuklar kapımızı çalıyor, Gazzeli çocuklar vicdan kapımızı çalıyor arkadaşlar. Susan vicdansızdır, teslim olan vicdansızdır. Bütün bu şartlarda ateşkes erken diyene sesi çıkmayan vicdansızdır, vicdan kapılarınızı açın. Türkiye’ye ve bütün İslam dünyasına sesleniyorum vicdan kapılarınızı açın. Kendini aydın sananlara sesleniyorum, vicdan kapılarınızı açın, o çocuklar o kapılardan girsinler en azından yaşayanları. Bir ağır propaganda altında milleti yanıltmaktan artık vazgeçin. Evet, biz bunu sonuna kadar savunacağız, o toprakların Akka savunması yapan Cezzar Ahmet Paşa’nın, Antep kahramanı Şefik Bey’in, Ali Sait Bey’in Urfa kahramanı ve bütün kahramanlar adına biz sonuna kadar Gazze’yi savunmaya devam edeceğiz.

'NORMALLEŞME DURDURULMALI'

Şimdi karşımıza çıkmışlar "Bize ne Gazze'den" diyorlar. Gidip bunu sağ olsaydı Mustafa Kemal'e sorsaydı, İsmet beye sorsaydı, Ali Fuat Paşa'ya sorsaydı. "Ne işiniz vardı Filistin'de Gazze'de" diye sorsaydı.

"Ulusal yas ilan edilsin" demiştik, yaptılar sağ olsunlar. "TBMM heyeti oluşsun dedik" onu çok gecikmeli olarak yaptılar. Yani olaylardan 1 buçuk ay sonra. Yazık, TBMM'nin şanına şerefine yazık ediyorsunuz. Yanımızda ateş kavrulurken, bu heyet o hafta gitmeliydi.

Bir, normalleş derhal durdurulmalı İsrail’le her türlü normalleşme.

İki, 1967 savaşı sonrası İslam İşbirliği Teşkilatının deklare ettiği ambargolar, İsrail’le ilgili ambargolar bütünüyle geri gelmeli.

'PETROL SEVKİYATINI DURDURUN'

Üç, İsrail’in bölgede tümüyle izole edilmesi lazım. Nasıl onlar Gazze’yi bir gettoya çevirdiyse bölge ülkeleri ve İslam dünyası da İsrail’i bir gettoya çevirmeli, bir şekilde izole etmeli ta ki Gazze’deki izolasyon bitsin. Bunu nasıl mı yapacağız? Hava sahalarını kapatın, hiçbir uçak İslam ülkelerinin hava sahasından uçarak İsrail’e ulaşamasın. Ticari ilişkileri durdurun, Antalya’dan hala giden gemilerin İsrail televizyonu her gün yayınlıyor biz takip ediyoruz. Her gün yayınlıyor bakın Türkiye bize şey gönderiyor diye. Sırf Gazzelilere işkence etmek için biz Türkiye’den bu malları alıyoruz demek için. Şimdi durdurmaya çalıştıklarını duyuyorum tümüyle dursun.

Petrol sevkiyatını durdurun altı.

Yedi, Batılı ülkelere net bir tarih verin ve soykırımın durmaması halinde 1973 petrol ambargosu benzeri uygulamalara gideceğini söyleyin.

Sekiz, insani yardımlar için Sina’nın Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilmesini sağlayın.

Dokuz, Gazze’ye giriş kapısı Kerem Shalom’un Birleşmiş Milletlere derhal devredilmesi lazım.

'2023 MÜLTECİLERİ GİBİ BİR OLGU YAŞANMASIN'

On, Gazze’nin boşaltılmasının asla kabul edilmeyeceğini ilan edin. 1948-1967 mültecilerinden sonra 2023 mültecileri gibi bir olgu yaşanmasın.

On bir, Yaşanan soykırımla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuru yapılsın, İslam İşbirliği Teşkilatı olarak başvurulsun.

On iki, Kalıcı bir çözüm için iki devletli kesin ve kalıcı çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmış ve teminat altına alınmış bir takvime bağlanması için ortak bir girişimde bulunmalı. Bu çözüm hayata geçene kadar İsrail’le hiçbir İslam İşbirliği Teşkilatı üyesinin ilişki geliştirmeyeceği ilan edilmeli.

On üç, NATO’da Doğu Akdeniz’deki artan yığınakla ilgili bilgi ve koordinasyon talep edilmeli.

'TARAFINIZI SÖYLEYİN, BİZ DE BİLELİM'

On dört, Avrupa Birliği’yle temasa geçerek -toplamda 16 oldu, ayrı maddeler halinde- Ukrayna ve Filistin konularına tutarlı bir tutum sergilenmesiyle ilgili bir eylem planı teklif edildi. Arkadaşlar, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği söylenen savaş suçları varsa, onların katlısı Gazze’de işleniyor. Amerikan Pentagon Sözcüsünün açıklamalarına bakın: Ukrayna’daki benzer olaylarla ilgili, sivil kayıplarla ilgili, “bu kabul edilemez, insan hukukuna aykırı” diyor. Güzel, biz de aynı kanaatteyiz. Gazze olunca, ateşkes için erken, tabii teröristlerle mücadele edilirken sivil kayıpların da olması doğal diyor. Böyle bir çifte standartlı yaklaşımla dünya düzeni mi olur? Olacaksa dünya düzeni, ey o çok bilmişler, siz hangi taraftasınız, tarafınızı söyleyin biz de bilelim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN