Davutoğlu'ndan iktidara Çin modeli ekonomi tepkisi: Amaç ucuz iş gücü

Davutoğlu'ndan iktidara Çin modeli ekonomi tepkisi: Amaç ucuz iş gücü

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Çin modeli ekonomi modelini eleştirdi. Yapılmak istenenin Türkiye'deki geniş kitlelerin küresel firmaların ucuz iş gücü kaynağına dönüştürmek olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Saat başı ücretin 1 dolar 20 sente indiği bir ülkede asgari ücretin 200 doların altına indiği bir ülkede sosyal devletten bahsedilebilir mi? Çin modeli devletten bahsedilir” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Çin modeli ile yapılmak istenen Türkiye’nin geniş kitlelerinin, orta sınıflarının yoksullaştırılarak ucuz emek haline getirilmek istenmesidir. Saat başı ücretin 1 dolar 20 sente indiği bir ülkede asgari ücretin 200 doların altına indiği bir ülkede sosyal devletten bahsedilebilir mi? Çin modeli devletten bahsedilir” dedi.

Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlenen ‘2021 Türkiye'si ve İnsan Hakları Sempozyumu’na katıldı.

“NEFRET VE ÖFKE DİLİNİN HAKİM OLDUĞU BİR YERDE İNSAN HAKLARININ YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

“‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyeceksiniz, sonra da devleti kutsal kabul edip insanı ona itaat etmek zorunda kalan ama o devletin öznesini de bir siyasi grubun iktidarın elinde gören bir anlayışı benimseyeceksiniz, orada insan hakları biter. Bizim için devlet insan mutluluğunun ve insan onurunun aracıdır. Kendi milletini sevmek bütün insanlığı sevmedikçe gerçek değerini bulmaz. Nefret ve öfke dilinin hakim olduğu bir yerde insan haklarının yaşaması mümkün değil.

Demokrasi otoriter bir sistemin elinde bir araç olarak kullandığı bir kavram olmamalıdır. O yüzden biz sadece demokrasi demiyoruz, özgürlükçü demokrasi diyoruz. Kimse demokrasiye karşı değil. Ama demokratik devletin gerçekten demokratik olması ancak ve ancak özgürlükle taçlanmasına bağlıdır.”

“BUGÜN TÜRKİYE DE EN ALT YÜZDE 5’LİK GRUP YILDA 5 BİN LİRA İLE GEÇİNİYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide Çin modeli açıklamasına ilişkin Davutoğlu, şunları söyledi:

“Çin modeli ile yapılmak istenen Türkiye’nin geniş kitlelerinin, orta sınıflarının yoksullaştırılarak ucuz emek haline getirilmek istenmesidir. Halbuki sosyal devlet, insan onuruna yakışır bir hayat standardını vatandaşlarına taahhüt eden bir devlettir. Bugün Türkiye de en alt yüzde 5’lik grup yılda 5 bin lira ile geçiniyor. Üst yüzde 10, milli gelirin neredeyse yüzde 75-80’ine hâkim. Böyle bir toplumda sosyal devletten bahsedilebilir mi? Saat başı ücretin 1 dolar 20 sente indiği bir ülkede asgari ücretin 200 doların altına indiği bir ülkede sosyal devletten bahsedilebilir mi? Çin modeli devletten bahsedilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN