Deneme amaçlı ekildi özel izinle üretildi! Bölgeyi kalkındıracak yeni gelişme: Çiftçinin geliri katlanarak artacak

Deneme amaçlı ekildi özel izinle üretildi! Bölgeyi kalkındıracak yeni gelişme: Çiftçinin geliri katlanarak artacak

Afyonkarahisar’a bağlı İhsaniye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından o ürün deneme amaçlı ekildi elle hasat edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu adımıyla hem bölge ekonomisi gelişecek, hem de çiftçinin geliri katlanarak artacak…

Afyonkarahisar İhsaniye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bölgede deneme amacıyla 250 metrekareye salep ekimi yapıldı. Ekonomik getirisi oldukça yüksek olan salebin, bölge ekonomisini canlandırması amaçlanıyor.

İLK HASAT MAYIS AYINDA YAPILACAK

2023 Kasım’da ekimi yapılan salebin Mayıs ayında hasadının yapılması bekleniyor. Salep yetiştiriciliği ile ilgili bilgi veren İhsaniye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasin Şen, şu ifadelere yer verdi:

afyonda-deneme-amacli-salep-ekimi-1.jpg

“Çiftçilerimizin arazilerinden elde ettiği geliri arttırmak, yeni bir gelir elde etmesini sağlamak ve endemik bir bitki olan salep orkidesinin gelişmesini sağlamak için ilçemizde salep demonstrasyonu kurduk. Bu demonstrasyonda fide ve yumru kullanıp hangisinin iklim ve topraklarımız için daha uygun olduğunu belirlemek istedik. Endemik bitki türü olduğu için doğadan toplanması yasak olan salep orkidesinin üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığından verilen özel izinle yapılabilmektedir. Salebin tesis dönemi ortalama 3 yıldır. Salep bitkileri genelde taban arazilerde yetiştirilmektedir. Metrekareye yaklaşık 200 yumru dikilmektedir. Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenme başladığında bir ay içerisinde her salep orkidesi için elle hasat yapılmaktadır. Hasat sonrası tohumluğa ayrılan yumrular hemen geri dikilmektedir. Hasat zamanı tahribat olmaması için sıralı ve her sıra arası boşluk bırakılarak dikim yapılmaktadır”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN