Ege ve Batı Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında bulunan Denizli, sabaha karşı peş peşe meydana gelen depremlerle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; saat 05.56’da merkez üssü Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Yukarıdağdere Mahallesi olan 4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Yerin 15,4 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, başta Honaz ilçe merkezi olmak üzere Denizli kent merkezinde ve çevre ilçelerde belirgin şekilde hissedildi. Uykularından uyanan vatandaşlar kısa süreli endişe yaşarken, ilk depremin ardından bölgede sismik hareketlilik devam etti.
İKİ SAAT İÇİNDE 6 ARTÇI SARSINTI KAYDEDİLDİ
Ana sarsıntının ardından geçen iki saatlik zaman diliminde, merkez üssü yine Honaz ilçesi olan 2,1, 3,8, 1,5, 1,1, 2,0 ve 1,2 büyüklüklerinde 6 artçı deprem daha ölçüldü. Özellikle ana depremden yaklaşık 30 dakika sonra meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki sarsıntı vatandaşlar arasındaki paniği artırdı.
Denizli Valiliği ve AFAD ekiplerinin saha taramalarında ilk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı, yaralanma veya yapısal hasar ihbarı tespit edilmedi.

PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ: "GİRİT’TEN DENİZLİ’YE DİKKAT ÇEKEN SİSMİK DİZİLİM"
Denizli’deki deprem hareketliliğinin ardından sismik haritaları ve Akdeniz-Ege tektoniğindeki hareketleri inceleyen tanınmış deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabı üzerinden kapsamlı bir değerlendirme paylaştı.
Sarsıntıların münferit ve yerel bir hareketlilikten ziyade, Akdeniz’den Batı Anadolu’nun iç kesimlerine doğru ilerleyen bölgesel bir enerji transferine işaret ettiğini savunan Bektaş, sismik dizilimin tablosunu şu sözlerle ortaya koydu:
"Girit’ten Denizli’ye dikkat çeken sismik dizilim... Dizilim şu şekilde ilerliyor: Girit M4,4 → Rodos/Datça M4,4–4,2 → Denizli–Honaz M4–3,8. Özellikle Honaz’da yaklaşık 30 dakika arayla meydana gelen iki M4–3,8 deprem (Kandilli Rasathanesi verileri) oldukça dikkat çekiyor. Bu tablo; Girit, Rodos, Batı Anadolu ve Uşak/Denizli hattında ortak bir deformasyon zonu olasılığını kuvvetlendiriyor."
"DENİZLİ, GENİŞLEYEN UŞAK DEPREM KÜMESİNİN GÜNEYDOĞU DEVAMINDA"
Söz konusu sismik dizinin kuzeydoğu ucunda Denizli’nin devreye girmesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, bölgenin jeolojik geçmişine ve fay etkileşimlerine işaret etti.
Honaz ve Denizli havzasının, zaman içerisinde etki alanını genişleten "Uşak deprem kümesinin" güneydoğu uzantısı üzerinde yer aldığını belirten Bektaş; 1970 ile 2025 yılları arasındaki tarihsel tektonik kayıtlara bakıldığında Uşak Bloğu ve bu bloğu çevreleyen fay sistemlerinde 6 ila 7 büyüklüğünde (M6-7) 6 yıkıcı deprem yaşandığını hatırlattı.
