Deprem parası iki ayda arttı!

Deprem parası iki ayda arttı!

6 Şubat’ın birinci yılı yaklaşırken hâlâ yardım çağrılarının sürmesi deprem paralarını gündeme getirdi. İki ay önce, Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85’inin toplandığını açıklayan İçişleri Bakanı, dün de toplanan meblağın 129 milyar olduğunu duyurdu. İki ayda hesabın bu kadar değişmesi kafa karıştırırken ‘Taahhütte bulunanlar ödeme yaptı mı?’ sorusu yöneltildi.

Kahramanmaraş yıkımının üstünden bir yıl geçmesine rağmen ortak acı dinmedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremde hayatını kaybedenlerin sayısını 53 bin 537 olarak açıkladı. Bakan Yerlikaya ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası kapsamında toplanan paranın ise 128 milyar 949 milyon lira olduğunu bildirdi. “Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı” dedi. Bu sözler Yerlikaya’nın geçen aralık ayında soru önergesine verdiği yanıtı gündeme getirdi.

TV’DE BAĞIŞLAYIP SONRA UNUTANLAR ÖDEME YAPTI MI?

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesi karşısında Yerlikaya, Tek Yürek kampanyasında 85 milyar lira toplandığını, bunun 56 milyar lirasının afetzedeler için kullanıldığını belirtmişti. Aradaki 30 milyarlık farka dikkat çeken muhalefet temsilcileri “TV’lere bağlanıp taahhütte bulunanlar sözlerini tutmamış” tepkisini dile getirdi. Depremin birinci yılı yaklaşırken bakanın dile getirdiği farklı rakamlar ‘İki ay içinde hesap nasıl bu kadar değişir’ sorularına yol açtı.

0302krt01a-tum.jpg

Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde felaketi yaşarken depremin vurduğu 11 ilde adeta seferberlik ilan edilmişti. Bölgeye yurt içi ve yurt dışından binlerce arama kurtarma gönüllüsü yardıma koşarken devam eden süreçte de tüm televizyon kanallarından canlı yayınlanan yardım kampanyası düzenlenmişti. Türkiye’nin önde gelen kurum ve şirketlerinin canlı yayına bağlanarak belli meblağları vermeyi taahhüt ettiği programda, 115 milyar lira yardım toplanmıştı.

Öte yandan aradan geçen süre boyunca kamuoyunda programda taahhüt edilen paraların toplanıp toplanamadığına yönelik soru işaretleri oluşmuştu. Bu doğrultuda iki ay önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi yönelten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taahhüt edilen paranın akıbetini sormuştu. Yerlikaya ise Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta; “Türkiye Tek Yürek Kampanyası kapsamında bugüne kadar 85 milyar 697 milyon 129 bin 344 lira toplandığını, toplanan miktarın 56 milyar 563 milyon 536 bin 392 lirasının deprem bölgesindeki afetzedelerin ihtiyaçları için kullanıldığını” belirtmişti.

Bağışlandığı belirtilen 115 milyar lira ile toplanan para arasında 30 milyar lira fark olduğuna dikkat çeken Gürer ise “Demek ki bağış sözü veren çok sayıda kurum, kuruluş ve kişi verdiği bağış sözünü yerine getirmemiş” değerlendirmesini yapmıştı. Yardım paralarına ne olduğu konusundaki tartışmalar gündemdeki yerini korurken İçişleri Bakanı Yerlikaya, Türkiye Tek Yürek Kampanyası’na ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Yerlikaya AFAD’taki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Tek Yürek Kampanyası’na ilişkin “128 milyar 949 milyon lira toplandı. Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı. Bağış hesaplarımızla ilgili bütün süreçler ve veriler şeffaf bir şekilde 15 günde bir AFAD kurumsal internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor” dedi.

Yerlikaya’nın son paylaştığı tutar ile 2 ay önce açıkladığı 85 milyar lira arasındaki fark kafa karışıklığı yarattı. Yerlikaya’nın açıklaması sonrası paranın nasıl çoğaldığına yönelik soru işaretleri oluşurken, söz konusu farklı rakamlar ‘İki ay içinde hesap nasıl bu kadar değişir’ sorularına yol açtı. Öte yandan açıklamasında depremdeki can kaybı sayısını da güncelleyen Yerlikaya, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden insan sayısının 53 bin 537 olduğunu duyurdu. Son olarak eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 22 Nisan 2023’te can kaybını 50 bin 783 olarak açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN