Deprem uzmanı Tüysüz'den korkutan İstanbul açıklaması: Beklenen fayın kırılması halinde...

Deprem uzmanı Tüysüz'den korkutan İstanbul açıklaması: Beklenen fayın kırılması halinde...

İstanbul ve Marmara Bölgesi'ni bekleyen büyük deprem için uyarılar artıyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ve bu depremin bölgedeki tüm yerleşim birimlerini etkileyeceğini söyledi. Tüysüz, bu şiddette bir depremle İstanbul’da 1 milyon 120 bin binanın en azından 700 bin tanesinin hasar alacağını ve bunların 70 ila 80 bin tanesinin çökeceğini ifade etti.

Deprem uzmanları Marmara için uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz kaleme aldığı analizde, Marmara Bölgesi'ni bekleyen deprem tehlikesine ilişkin senaryoları anlattı. Deprem uzmanı, en kötü senaryoda fayın kırılarak 7,5 civarı bir deprem üretmesi beklendiği uyarısını yaptı.

'70 İLA 80 BİN BİNA ÇÖKECEK'

Tüysüz, bu şiddette bir depremle İstanbul’da 1 milyon 120 bin binanın en azından 700 bin tanesinin hasar alacağını ve bunların 70 ila 80 bin tanesinin çökeceğini ifade etti.

'DEPREM TEKRARLAMA ARALIĞI DOLDU'

Marmara için deprem tekrarlama aralığının dolduğuna vurgu yapan Tüysüz, zaman belirtmek mümkün olmasa da büyük deprem olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.

"Türkiye coğrafi konumu ve jeolojik yapısı nedeniyle dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor" diyen Tüysüz, açıklamalarına şöyle devam etti

"Ülkenin en önemli deprem kaynaklarından biri olan yaklaşık 1600 kilometre boyundaki Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’dan başlayarak batıya doğru Erzincan-Niksar-Tosya-Bolu yönünde uzanıyor. Bolu’dan batıya doğru kollara ayrılan fayın kuzey kolu Düzce ve Sakarya’dan geçerek İzmit Körfezi’nden denize giriyor ve Adalar açığından geçip Kumburgaz-Silivri-Tekirdağ açıklarından geçerek Mürefte’de tekrar karaya çıkıp Saros Körfezi’nden Kuzey Ege ve Yunanistan’a kadar uzanıyor. Ölçümlere göre bu kolda fayın 15-20 mm/yıl olan hareket hızı diğerlerine göre çok daha fazla ve bu nedenle de “Ana Kol” olarak adlandırılan bu kolda depremler daha sık oluyor. Bolu-Geyve-İznik Gölü’nden geçen güney kol ise Gemlik körfezinden Marmara suları altına girip sahile paralel uzanıyor. Erdek’te karaya çıkarak Edremit Körfezi’ne doğru uzanıyor. Bu kol da büyük depremler üretiyor ancak daha geniş zaman aralıklarıyla.

'BÜYÜK DEPREM RİSKİ VAR'

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin doğu ve batıdaki faylarda gerilim artışına neden olduğu bu depremin hemen ardından yapılan çalışmalarla ortaya konmuştu. Nitekim 12 Kasım 1999 Düzce depreminin bu nedenle geliştiği biliniyor ve batıdaki kesimde yani Marmara Denizi’nde de o tarihten bu yana bir büyük deprem beklentisi var.

'DEPREM BİLİMİNDE GENEL KURALDIR...'

Deprem biliminde genel kuraldır: Bir yerde geçmişte büyük bir deprem olmuş ise belli bir süre sonra orada yine benzer depremler olacaktır. Marmara için deprem tekrarlama aralığı dolmuştur ve her ne kadar zamanını belirlemek mümkün değilse de büyük deprem olasılığı yüksektir. Böyle bir deprem gerçekleştiği takdirde nerede ne kadar hasara yol açacağı da senaryolar vasıtası ile ortaya konmuştur.

'SENARYOLAR İÇ AÇICI DEĞİL'

Bu senaryolarla ortaya konan durum pek de iç açıcı değildir. Olası bir depremde en büyük hasarı alması beklenen yerler Marmara Denizi kıyılarına en yakın alanlar. Deprem ile mücadelenin altın kurallarında biri depremin en şiddetli olması beklenen yerlerde nüfusun ve sanayinin artırılmaması ve bunların tehlikenin yüksek olduğu alanların dışına taşınmasıdır. Ancak İstanbul’da ve Marmara çevresindeki diğer yerleşimlerde bu altın kurallar hiçe sayılmış, bunun sonucunda da en yoğun yerleşim ve sanayi, zemin koşulları en zayıf olan ve depremi oluşturması beklenen faylara en yakın konumdaki yerlerde yoğunlaşmıştır.

'EN KÖTÜ SENARYO 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM'

Marmara içerisinde olacak büyük bir deprem sadece İstanbul’u değil Marmara Bölgesi’ndeki hemen hemen tüm yerleşim birimlerini etkileyecek. Bu tür bir depremin olası etkileri farklı araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. En kötü senaryoda bu fayın 7,5 civarı bir deprem üretmesi bekleniyor."

uuuuuuyyy.jpg

Haritada siyah (Şiddet 10) ve kırmızı (Şiddet 9) ile gösterilen alanlar depremde en büyük sarsıntıyı dolayısı ile de en büyük hasarı yaşaması beklenen yerleri gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN