Hatay'daki Alya Uçar Apartmanı'nın depremde yıkılmasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. İddianamede, 14 kişinin ölümüne neden olan binanın müteahhidi, mühendisleri ve yapı denetim sorumluları hakkında 15'er yıla kadar hapis istendi. Binanın müteahhidi Hikmet Günsay savunmasında, Hatay'da 2003'ten bu yana 62 bina inşa ettiğini, bunlardan sadece 5'inin depremde yıkıldığını belirterek "Vicdanım rahat" dedi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan Alya Uçar Apartmanı'nın çökmesi sonucu 14 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmanın iddianamesi tamamlandı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim sorumluları ve statik proje mühendisinin bulunduğu 6 sanık hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istedi. İddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
BELEDİYEYE 'ASLİ KUSURLU' TESPİTİ
İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, müteahhit Hikmet Günsay, şantiye şefi Adem Sabırlı, yapı denetim uygulama denetçisi Ali Şahin, statik proje müellifi Ayhan Girişken, yapı denetim statik proje denetçisi Antuvan Ayrancıoğlu ile birlikte Antakya Belediyesi'nin yapı kontrol birimi ve ruhsat süreçlerinde görevli belediye yetkilileri "asli kusurlu" bulundu. Zemin etüt raporunu hazırlayan mühendis Salih Zorsu ise "tali kusurlu" olarak değerlendirildi.
Ancak iddianamede "asli kusurlu" olarak belirtilen yapı denetim firması yetkilisinin sanık olarak yer almaması dikkat çekti.
MÜTEAHHİTTEN İLGİNÇ SAVUNMA: VİCDANIM RAHAT
Binanın müteahhidi Hikmet Günsay, savunmasında, Hatay'da 2003'ten bu yana 62 bina inşa ettiğini, bunlardan sadece 5'inin depremde yıkıldığını ifade etti. Günsay, "Her şeyi yasalara uygun olarak yaptım, vicdanım rahat" dedi.
STATİK PROJEYİ HAZIRLAYAN MÜHENDİS: "PROJE DOĞRU UYGULANSAYDI BİNA YIKILMAZDI"
Binanın statik projesini hazırlayan mühendis Ayhan Girişken ise sorumluluğun proje aşamasıyla sınırlı olduğunu savundu. Girişken, "Projem doğru uygulansaydı bina yıkılmazdı. Malzeme ve işçilikte kusur varsa benim sorumluluğum yoktur" ifadelerini kullandı.
YAPI DENETİMCİSİ ŞAHİN: "HATIRLAMIYORUM"
Yapı denetim uygulama denetçisi Ali Şahin ise binanın denetçisi olduğunu hatırlamadığını belirterek suçlamaları reddetti ve hakkında takipsizlik kararı verilmesini istedi.
JEOFİZİK MÜHENDİSİNDEN SORUMLULUK İTİRAZI
Jeofizik mühendisi Salih Zorsu da savunmasında, binanın zemin sondajı ve laboratuvar analizlerinin kendi görev alanı olmadığını, bu işlerin jeoloji mühendisleri tarafından yapıldığını belirtti. Zorsu, kendisinin yasal düzenlemelere uygun ölçümler yaptığını ve sorumluluğun yanlış yere yöneltildiğini öne sürdü.
ŞANTİYE ŞEFİ: "İNŞAATTA KUSUR GÖRMEDİM"
Şantiye şefi Adem Sabırlı ise inşaat sırasında herhangi bir kusur fark etmediğini, malzeme seçiminde ya da projede değişiklik yapma yetkisinin bulunmadığını savunarak, binanın çökmesinin zemin sıvılaşması veya malzeme kalitesi kaynaklı olabileceğini söyledi.
SAVCIDAN '1. DERECE DEPREM BÖLGESİ' VURGUSU
Savcılık iddianamesinde, Hatay’ın birinci derece deprem bölgesi olduğuna vurgu yapılarak, sanıkların bölgenin risklerini öngörebilecek konumda oldukları ancak buna rağmen yeterli önlem almadıkları belirtildi. Binanın statik projesinde yetersizlikler olduğuna işaret eden savcı, bu ihmal zincirinin ölümlerden sorumlu olduğunu ifade etti.
DEPREMDE ÇOCUĞUNU KAYBEDEN ANNE: "SANIKLAR TUTUKLANSIN"
Depremde 11 yaşındaki oğlu Ali Armanç Demirok’u kaybeden anne Alev Demirok, iddianamenin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bilirkişi raporunda asli kusurlu bulunan başta müteahhit Hikmet Günsay olmak üzere tüm sanıkların tutuklanmasını istiyorum. Oğlumun ölümünden sorumlu olan herkes yargılanmalı" çağrısında bulundu.
İLK DURUŞMA HAZİRAN AYINDA
14 kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı Alya Uçar Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili davanın ilk duruşmasının Haziran 2025'te görülmesi planlanıyor.
MÜTEAHHİT DAHA ÖNCE SERBEST KALMIŞTI
Alya Uçar Apartmanı'nın yanı sıra çok sayıda binası depremde yıkılan Öz Burak İnşaat'ın sahibi Hikmet Günsay, başka davalardan tutuklu bulunuyor. Daha önce mahkeme tarafından "delil karartma şüphesi olmadığı" gerekçesiyle tahliye edilen Günsay’ın tutukluluğu, diğer deprem davaları sebebiyle halen devam ediyor.