DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, çiftçilere kullandırılan sübvansiyonlu kredilerle ilgili olarak iktidarın, faiz desteğini yarıya düşüren 24 Ekim tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’ndan bir hafta sonra geri adım atmasını değerlendirdi. Karal, yapılan yeni düzenleme ile üreticinin sırtındaki ilave faiz yükünün kaldırıldığını, ancak sorunun tam olarak çözülmesi için kredi limitlerinin acilen güncellenmesi gerektiğini belirtti.
Karal, “Yanlıştan dönüldü, çiftçimizin sırtındaki ek faiz yükü kaldırıldı. Bu geri dönüş üreticimizin sesinin duyulduğunu gösteriyor. Ama yolun yarısındayız; şimdi kredi limitleri güncellenmeli” ifadelerini kullandı.
İLAVE FAİZ YÜKÜ UYGULAMASI İPTAL EDİLDİ
DEVA Partili Hasan Karal, Resmî Gazete’nin 30 Ekim 2025 tarihli sayısında yayımlanan yeni düzenleme ile çiftçiye ilave faiz yükü getiren uygulamanın iptal edildiğini hatırlattı.
Daha önce, 24 Ekim’de yayımlanan kararın ardından çiftçinin sırtına yeni bir faiz yükü bindirildiğini söyleyerek karara tepki gösterdiklerini anımsatan Karal, o gün yaptıkları uyarının altını çizdi: “Çiftçimiz don, kuraklık, hastalık ve yüksek girdi maliyetleriyle boğuşurken bir de faiz kıskacına sokulursa bu tarımı çökertir.”
Karal, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu tepkiler sonucunda, 30 Ekim’de yayımlanan yeni kararla geri adım atıldığını belirtti. Bu kararla birlikte, çiftçinin sırtına bindirilen ilave faiz yükünün kaldırıldığını ve sübvansiyonlu kredilerde yeniden eski faiz indirim oranlarına dönüldüğünü ifade eden Karal, “Bu karar çiftçimiz için adeta bir nefes olmuştur” şeklinde konuştu.
"LİMİTLER GÜNCELLENMEDEN SORUN ÇÖZÜLMEZ"
Milletvekili Karal, faiz oranlarındaki düzeltmenin olumlu bir adım olmakla birlikte, yetersiz kaldığını kaydetti. Çiftçinin finansmana erişimi önündeki en büyük sorunlardan birinin güncellenmemiş kredi limitleri olduğunu vurguladı.
Karal, 2024’ten bu yana artırılmayan limitlerin yüksek enflasyon karşısında eridiğini ve bu durumun çiftçinin finansmana erişimini daralttığını belirtti. Karal, “Faiz oranlarında yapılan düzeltme doğru bir adımdır ama kalıcı çözüm için limitlerin acilen güncellenmesi gerekiyor. Şimdi beklentimiz kalıcı bir tarımsal finansman mimarisinin inşa edilmesidir” ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDEN KOPUŞ ENFLASYONU KÖRÜKLER UYARISI
Karal, çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak her düzenlemenin doğrudan gıda enflasyonunu artıracağına dikkat çekti. Tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin, sadece üretici kesimi değil, toplumun tamamının gıda güvencesi açısından kritik öneme sahip olduğunu kaydetti.
Karal, üretimin devamlılığı için atılması gereken adımları sıraladı:
Stratejik öneme sahip sektörlerde faiz desteklerinin korunması.
Kredi üst limitlerinin mevcut enflasyonist ortam dikkate alınarak revize edilmesi.
Lisanslı depo ve Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) kredilerinde getirilen kısıtlamaların kaldırılması.
Karal, 30 Ekim’de alınan geri adımın, kısa vadeli baskıyı azaltması bakımından olumlu olduğunu ancak yapısal sorunları çözmekten uzak olduğunu belirtti. Aksi halde üretim kapasitesinde yaşanacak daralmanın, yalnızca çiftçiyi değil, doğrudan doğruya 85 milyon vatandaşın gıda güvenliğini tehdit edeceğini söyledi.
