Devlete GSS borcu olanlar dikkat! 31 Ağustos'a kadar bunu yapmanız şart: Borçlar bir kalemde silinecek

Devlete GSS borcu olanlar dikkat! 31 Ağustos'a kadar bunu yapmanız şart: Borçlar bir kalemde silinecek

Son zamanlarda ülke gündeminde yer alan GSS prim borçlarına dair gelişmeler aktarılmaya devam ediliyor. GSS prim borçları gelişme ile birlikte 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve zammı kaldırılacak. GSS prim borçları için ekstra bir yapılandırma başvurusunda bulunmanıza gerek yok. SGK ile anlaşmalı olan bankalara ödenmesi halinde cezalar otomatik olarak silineceği belirtildi. İşte tüm detaylar...

GSS PRİMİNDE GELİR ŞARTI!

EYT düzenlemesi ile birlikte gündemde yer alan Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2012 yılı itibariyle alınan karar sonucu zorunluluk haline getirildi. Bu gelişme ile birlikte sigortalı olarak çalışılmayan iş yerlerinde GSS tescilinin yapılması zorunluluğu getirildi. Öğrenciler öğrenimin tamamlanmasıyla birlikte okunan okula ve yaş durumuna göre GSS kapsamında yer alıyor.

İlköğretim mezunu olan bir vatandaş 18 yaşını, lise ve dengi okul mezunu olan vatandaş 20 yaşını, yükseköğretim mezunları ise 25 yaşını aşmamış olması gerekir. GSS uygulamasında kişilerin gelir durumuna dikkat çekiliyor.

GSS yükümlülerinde hane başına gelir asgari ücretin 3'te 1'inden (3 bin 336 TL) daha az olması halinde prim devlet tarafından karşılanır. Hane içerisinde yer alan kişi başı gelir 3 bin 336 TL'yi aşması durumunda ise asgari ücretin yüzde 3'ü kadar prim ödemesi gerekir. Asgari ücrette ikinci bir zammın olmaması halinde bu tutar 300 lira olarak uygulanmaya devam edecektir.

99663.jpg

GSS PRİM BORCU OLANA SÜRE VERİLDİ!

Belirtilen gelişmeler ile birlikte GSS uygulaması kapsamında yer alan ve ödemelerinde gecikmeler veya aksaklıklar yaşatan, gelir testi yaptırmayanların oldukça fazla olduğuna dikkat çekildi. Yapılandırma yasası ile birlikte vergi ve prim borçları ödenmesinde kolaylık sağlanırken, GSS borcu olanları da bu durum kapsıyor.

Yapılan düzenleme sonucunda 31 Aralık 2022 tarihi öncesine dair GSS prim borçları olan vatandaşlara süre verildi. GSS prim borcu olan vatandaşlar 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi halinde borça eklenen zam ve gecikme cezası ortadan kaldırılacaktır. GSS kapsamında borçları yapılandırmak için ekstra bir başvuruda bulunmanız gerekmez.

Borç anaparası SGK ile anlaşmalı olan bankalar üzerinden ödenerek tüm cezaların otomatik olarak silineceği bilgisi paylaşıldı. 31 Aralık 2023 tarihine kadar silinmeyen borçlara zam ve gecikme cezası uygulanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN