Yabancı basına ilk kez konuşan Dilek Kaya İmamoğlu, AFP’ye verdiği röportajda, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşadıkları süreci anlattı. İmamoğlu, yaşananların ailesi için son derece acı verici olduğunu belirterek, “Çocuklarımız ve benim için son derece zor bir dönem ama birbirimize tutunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu sürecin kendilerini yıprattığını ancak aynı zamanda dayanıklılıklarını artırdığını dile getiren İmamoğlu, yaşananlara rağmen umutlarını koruduklarını söyledi.
“HALKIN İRADESİNE VE VİCDANINA GÜVENİYORUM”
Eşi Ekrem İmamoğlu’nun cezaevinden verdiği mesajların kendilerine güç verdiğini belirten Dilek Kaya İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Halkın vicdanı susturulamaz. Bu zorluklar beni umutsuzluğa değil, dayanışmaya sürüklüyor. Halkın iradesine ve vicdanına güveniyorum.”
İmamoğlu, bu sürecin yalnızca kişisel bir mesele olmadığını, aynı zamanda demokrasi ve adalet mücadelesi açısından da kritik bir dönemeç olduğunu vurguladı.
GÖZALTI SABAHI: KALBİM GÖĞSÜMDEN FIRLAYACAK GİBİYDİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart sabahı gözaltına alınmasına ilişkin yaşadıklarını da anlatan Dilek Kaya İmamoğlu, polislerin evlerine geldiği anı şu sözlerle aktardı:
“Gördüklerim karşısında şok oldum... Kalbim göğsümden fırlayacak gibiydi. Çocuklarımızın gözlerindeki endişeyi asla unutmayacağım.”
Bu anların aile üzerinde derin bir iz bıraktığını ifade eden İmamoğlu, buna rağmen geri adım atmak yerine mücadeleyi tercih ettiklerini söyledi.
“BOYUN EĞMEK YERİNE MÜCADELEYİ SEÇTİK”
Yaşananlara karşı tutumlarını net bir şekilde ortaya koyan Dilek Kaya İmamoğlu, süreci kabullenmek yerine direnç göstermeyi seçtiklerini belirtti. Ekrem İmamoğlu’nun cezaevindeki moral durumuna da değinen İmamoğlu, eşinin üretkenliğini koruduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Çalışarak, not alarak, ülkemizin geleceği için yeni fikirler üreterek ve kitap okuyarak direniyor.”
BATI’YA ELEŞTİRİ: SESSİZLİK HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Röportajda uluslararası kamuoyunun tutumuna da değinen Dilek Kaya İmamoğlu, özellikle Batılı ülkelerin yaşananlar karşısındaki sessizliğinin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtti. İmamoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye’de milyonların iradesi görmezden gelinirken, demokrasiyi savunduğunu iddia eden ülkeler çoğu zaman sessiz kalmayı tercih ediyor.”
Ancak bu sessizliğin kendileri için belirleyici olmadığını vurgulayan İmamoğlu, asıl gücün Türkiye içinden geldiğini ifade etti.
“EN BÜYÜK DESTEĞİMİZ MİLYONLARIN DAYANIŞMASI”
Uluslararası tepkilerden ziyade toplumun desteğine dikkat çeken Dilek Kaya İmamoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“En büyük desteğimiz uluslararası tepki değil, Türkiye’de adalete, özgürlüğe ve demokrasiye inanan milyonların dayanışmasıdır.”
İmamoğlu ayrıca, Ekrem İmamoğlu’nun “Özgürlüğüm zihnimde” sözlerine atıf yaparak, gelen dayanışma mesajları, mektuplar ve ziyaretlerin eşine büyük moral verdiğini, bunun yalnız olmadığını hissetmesine katkı sağladığını dile getirdi.
