Diş çürüklerine elveda! Dünyada bir ilk! Dolgu, kanal tedavi… Tek damlası dişleri onarıyor: Çalışmalar umut veriyor

Diş çürüklerine elveda! Dünyada bir ilk! Dolgu, kanal tedavi… Tek damlası dişleri onarıyor: Çalışmalar umut veriyor

Dolgu, kanal tedavi, diş çekimi işlemleri rafa kalkıyor. Öyle bir buluş yapıldı ki diş üzerinde tek bir çürük izi bile kalmıyor. Diş Hekimleri şimdiden tedirgin olmaya başladı. Bu gidişle meslek denen bir şey kalmayacak. İşte tüm detaylar…

Bilim insanları tarafından yapılan yeni çalışmalar şaşırtıcı sonuçlar da ortaya çıkarıyor. Science Advances dergisinde yayınlanan makale doğrultusunda yeni geliştirilen solüsyon yardımıyla hasar görmüş diş minesi yeniden oluşturuldu. Geliştirilen materyal doğrultusunda dişlerin koruyucu dış tabakasındaki minenin gerçekleşen mineralleşme prosesine taklit ettiği bu sayede diş çürüklerini ortadan kaldırdığı görülmektedir. İşte tüm detaylar…

İNSAN VÜCUDUNDAKİ EN SERT MADDE

Dünyada milyarlarca kişinin yaşadığı diş problemleri yeni buluş ile ortadan kaldırılıyor. İnsan vücudundaki en sert maddenin diş minesi olduğu belirtirken yapılan araştırmalar doğrultusunda küresel çaptaki diş çürüğü problemine de kalıcı çözüm getirilmesi amaçlanıyor.

dis-curugu.jpg

Diş enameli, ameloblastlar adı verilen hücrelerdeki biyom mineralleşme işlemi çerçevesinde diş proteinlerinin salgılanmasıyla diş minesine sertleştiği ve dişin dış tabakasında koruyucu bir tabaka oluştuğu görülmektedir.

Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanları yıllardır benzeri yeniden mineralleşme ve enemali çalışmaları yapsa da çoğunlukla başarısız oldu. Enemeli oluşturan kimyasal yapının oldukça kompleks olduğu belirtilirken laboratuvarda yeniden yapılmasının da zor olduğu ifade edildi.

KALSİYUM FOSFAT KÜMESİ OLUŞTURULDU

Yapılan yeni çalışma doğrultusunda kalsiyum fosfat iyon kümelerinden oluşan bir içerik yapıldığı belirtilirken öncül bir tabaka oluşturarak enamel apatitin epitaksiyel kristal büyümesinin tetiklendiği vurgulandı. Bilim insanları, kristal amorf öncül sert doku gelişimini sağlayan biyomineralizasyonu taklit edildiğini söyledi.

dis-tedavisi-yapmak.jpg

Yapılan çalışmalara liderlik eden biyomimetrik ve materyal bilimci Zhaoming Liu, hedefe ulaşmak için ilk kez yeni bir tür kalsiyum fosfat iyon kümesinin kullanıldığını söyledi. Kümelerin yarıçapı 1,5 nanometre olarak belirtilirken bu nano parçacıklarının trietilaminli etanol çözeltisi (CPIC) ile stabilize edilerek topaklanmasının önüne geçilmektedir.

SADECE 48 SAATTE GERÇEKLEŞİYOR

Hastalar tarafından bağışlanan insan dişleri üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda jel benzeri materyallerin uygulanması ile birlikte küçük kümelerin başarıyla diş kaplamasını taklit ettiği belirtildi. 48 saat içerisinde 2,8 Mikron kalınlığına ulaşan bu tabaka diş minesi kalınlığından yüzlerce kat daha az olsa dahi ekip prosesi tekrarladıkça yapay enamelin kalınlaşacağını düşünmektedir.

Yapay enamal ile doğal animalin yapı ve benzeri mekanik özelliklere sahip olduğunu belirten araştırmacılar, insan üzerindeki denemelerin de 1 ile 2 yıl içerisinde başlayacağını belirtti. Ancak trietilaminin toksisitesinin çözülmesi ya da yerine başka bir madde konulması gerekmektedir. Bu kapsamda yöntemlerin dişçilere gelmesinin 5 ile 6 yıl kadar sürebileceği vurgulandı. Yine de diş minesinin hasarını önleyerek dişleri yeniden kazanmak için oldukça önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN