DİSK'ten İstanbul'da emekli buluşması: İnsanca yaşam iktidarın sorumluluğunda

DİSK'ten İstanbul'da emekli buluşması: İnsanca yaşam iktidarın sorumluluğunda

DİSK "İstanbul Emekli Buluşması" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Yıllarca çalışan, üreten, prim ödeyen emeklilerin insanca bir yaşam sürmesinin ülkeyi yönetenlerin görevi ve sorumluluğu" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nca (DİSK) "İstanbul Emekli Buluşması" etkinliği düzenlendi. Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Şişli Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi'ndeki buluşmada, DİSK-AR tarafından hazırlanan "Avrupa'da ve Türkiye'de Emeklilerin Durumu" başlıklı rapora ilişkin basın açıklaması yaptı.

EMEKLİ AYLIĞI AVRUPA ÜLKELERİNİN 6'DA BİRİ DÜZEYİNDE

Türkiye'de ortalama emekli aylığının merkez Avrupa ülkelerinin 6'da biri düzeyinde olduğunu belirten Çerkezoğlu, 2012 yılında Türkiye'den daha düşük aylığa sahip 9 Avrupa ülkesi varken bu sayının 2021 yılında bire düştüğünü söyledi.

1kapak-002.jpg

Türkiye'de emekli aylıklarına ayrılan kaynağın Avrupa'da ayrılan kaynağın yarısından az olduğunu öne süren Çerkezoğlu, "2002 yılında Türkiye'de emekli ve hak sahiplerinin aylıklarının ortalaması asgari ücretin yüzde 22 fazlası iken 2023'te yüzde 26 altına düşmüştür. Ortalama emekli aylığının kişi başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı 2002'de yüzde 46,4 iken 2024'te yüzde 27,7'ye geriledi" dedi.

'EMEKLİLERİN İNSANCA YAŞAMI İKTİDARIN SORUMLULUĞU'

Çerkezoğlu, çalışan veya iş arayan emeklilerin oranının Aralık 2023'te yüzde 55,3 olarak ölçüldüğüne dikkati çekerek, bütçede emeklilere ve sosyal güvenliğe ayrılan payın düştüğünü savundu.

"Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002'de yüzde 61 iken 2023'te yüzde 76,4'e yükseldi." ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğunu kaydetti.

Çerkezoğlu, yıllarca çalışan, üreten, prim ödeyen emeklilerin insanca bir yaşam sürmesinin ülkeyi yönetenlerin görevi ve sorumluluğu olduğunu bildirdi.

Gruptakiler, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN