Dişleri temizleyeyim derken zehirlenmeyin! Uzman doktor doğru bilinen yanlışlar diyerek açıkladı: Çamaşır suyuyla…

Dişleri temizleyeyim derken zehirlenmeyin! Uzman doktor doğru bilinen yanlışlar diyerek açıkladı: Çamaşır suyuyla…

Protez dişler temizlensin diye neler neler yapıyorsunuz ama gerçekten doğru mu yapıyorsunuz? Temizlendi zannederken zehirleniyor olabilirsiniz. Uzman doktor doğru bilinen yanlışları tek tek sıraladı. Sakın bu hataya düşmeyin. İşte doğru bilinen yanlışlar…

Ağız ve diş sağlığının son derece önemli olduğuna değinen Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Zeynep Bulut, diş etlerinde kanama olmaması gerektiğinin altını çizerek bunun nedeninin araştırılması gerektiğini söyledi. Ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzman isim ciddi bir kemik kaybının ortaya çıkabileceğini belirtti. Protez temizliği yaparken abartıya kaçanları tek tek uyaran Bulut, çamaşır suyunda bekletenlerin ya da dişleri sürekli karbonatla fırçalayanların faydadan çok zarar alabileceğini söyledi. Hijyen adı altında yapılan işlemlerin yanlışlığına değinen Zeynep Bulut, bütün vatandaşları tek tek uyardı. İşte doğru bilinen yanlışlar…

SİNSİCE İLERLİYOR CİDDİ KAYBA NEDEN OLUYOR

Ağız kokusunun hastalıklara yönelik bir haberci olabileceğinin altını çizen Zeynep Bulut, toplumda Ağız ve Diş Sağlığı konusunda bilinç oluşturulması gerektiğini belirtti. Ağız kokusunun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunun altını çizen Bulut, bu sorunla başvuran kişilerin %25'inde sorun tespit edildiğini aktardı. Bulut, “Ağız kokusu ağız florasının bozulmasından kaynaklıdır, ilk önce buna bakmalıyız. En büyük sebebi; kötü ağız bakımı, yanlış alışkanlıklar, çürük, enfekte diş, kanamalı diş eti, ağız içindeki her türlü ülseratif, ödemli dokular, kötü yapılmış tedaviler ya da bozulmuş, miadını doldurmuş yapılar, tedaviler, sabit protezler, hareketli protezlerin iyi temizlenmemesi, bunların hepsi ağız içerisindeki sebeplerimizden.” dedi.

dis-kontrolu.jpg

Ağız ile bağlantılı olan bütün organların ağız kokusuna altyapı oluşturabileceğinin altını çizen Bulut, geniz eti, bademcik iltihaplanması virgülün daha girintili bademcik yapısı gibi problemlerin ağız kokusuna neden olabileceğini söyledi. Diş etlerindeki kanamanın bir problem olduğunu ifade eden Zeynep Bulut, kanama olmaması gerektiğini belirterek kanama durumlarında sebebinin araştırılması gerektiğini vurguladı.

KEMİK KAYBI YAŞANABİLİR

Ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzman isim, bakteri plağı, tartar, diş etine baskı yapan tedavilerin yanı sıra bozulmuş dolgu, çürük olması durumuna karşı diş etlerinin Ayrıca kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Zeynep Bulut, “Diş etimizi kontrol edelim, kanama olmayacak gül kurusu renginde, stabil, dişe yapışık olacak. Hareketli, ödemli, kanamalı diş etlerinden mutlaka şüphelenmeliyiz. Herhangi bir lezyon, apse tedavi edilmediği zaman çene kemiği içerisinde kiste de sebep olabilir ve bazen bunlar o kadar sinsi ilerler ki hasta bize başvurduğu zaman ciddi bir kemik kaybı söz konusudur. Ağız kokusu hem ağız içerisindeki diş ve çene kemiği, diş eti hastalıklarımızın öncüsüdür hem de sistemik birtakım rahatsızlıklarımızın habercisidir” sözlerine dile getirdi.

dis-sagligi.jpg

TEMİZLEYEYİM DERKEN ZEHİRLEMEYİN

7'den 70'e herkesin ağız ve diş bakımına önem vermesi gerektiğini ifade eden uzman isim, bebeklerde bile ağız kokusu görülebileceğini belirtti. Bebektir bir şey olmaz diye düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Bulut, arada bir gözle muayene yapılması gerektiğini aktardı. Hareketli protez kullanan yaşlıların dişlerini çıkarttıktan sonra içini dışını iyice fırçalaması gerektiğinin altını çizen Diş Hekimi Bulut, çok değişik durumlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Dişlerin fiziksel temizliğinin yapılması gerektiğini söyleyen Bulut nane esaslı temizleyicilerin tercih edilebileceğini aktardı.

dis-bakimi-1.jpg

Vatandaşların sıklıkla kullandığı karanfil çiğneme olayının doğruluk payı olduğunu işaret eden Bulut, protez temizleme işlemlerinde vatandaşın abartıya kaçarak dişleri çamaşır suyunda beklettiğini söyledi. Dişlerini sürekli karbonatla fırçalayanların da faydadan çok zarar görebileceğine işaret eden Zeynep Bulut, açıklamalarını şu sözlerle devam etti:

“Bu proteze de zarar veren bir uygulama hiçbir şekilde yapmamaları gerekiyor, özellikle buradan yaşlı vatandaşlarımıza hatırlatayım. Bir de ara yüz fırçalarını hatırlatmak isterim. Ara yüz fırçaları özellikle sabit protez kullananlar için çok faydalı. Hareketli protez kullananlardan bahsediyorum; protez ağızdan çıkartıldıktan sonra protezin diş fırçasıyla her tarafını tüm yüzeyini güzelce fırçalayıp sonra ağzımızda kendimize ait dişimiz varsa onlar fırçalanıp yoksa çok iyi bir gargara yapılıp ondan sonra tekrar protezi yapmaktır"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN