Domatesten vazgeçip yerine bunu dikti! Dubai, Irak, Rusya kapış kapış alıyor: Kilosu 80 liradan yok satıyor

Domatesten vazgeçip yerine bunu dikti! Dubai, Irak, Rusya kapış kapış alıyor: Kilosu 80 liradan yok satıyor

Mersin’de örtü altı yetiştirilerek üreticiyi de mutlu eden karadut, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da talep görüyor. Kilosu 80 liradan satışa çıkan karadut, resmen yok satıyor…

Türkiye’de yaş sebze ve meyve üretimi için önemli bir yeri olan Mersin, turfanda yetiştirilen ürünleriyle dikkat çekiyor. Narenciye sezonunun sona ermesiyle beraber kentte örtü altında yetiştirilen ürünlerde de hasada başlandı. Önceden örtü altında erik, kayısı, üzüm gibi ürünlerin yetiştirildiği şehirde son senelerde gerek yurt içinden gerek yurt dışından talebin yoğun olduğu karadutun da seraları kurulmaya başlandı.

mersinde-karadut-uretimi-2.jpg

KİLOSU 80 LİRADAN KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

Geride bıraktığımız son 4-5 yılda örtü altında üretilen karadutun dönüm başına 3-4 ton ürün vermesi ve kilosunun 80 liradan satılması üreticiyi mutlu ediyor. İlaç istemediği için masrafsız olarak görülen karadutun zahmetli olmaması da üreticinin işini kolaylaştırıyor.

mersinde-karadut-uretimi-1.jpg

Erdemli’de de kurulan serada başlayan hasadın Mayıs ayı sonuna dek sürmesi bekleniyor.

mersinde-karadut-uretimi-3.jpg

DOMATESİ SÖKÜP KARADUT EKTİLER

Erdemli’de önceden domates üretilen serada karadut yetiştirdiklerini söyleyen Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Domates üretiminin maliyeti nedeniyle ekonomik güç istediği için arayış içine çıktık. Karadutu bulduk. Seramıza dönüm başı 60 fidan diktik. Şu anda fidanlarımız 2 yaşına geldi. Başlayan hasadımız Mayıs sonuna kadar devam edecek. Üretimi hem üretici hem de toplayan işçilerimiz için kolay. Herhangi bir zararlı olmadığı için ilaç kullanımı olmuyor. Sadece besleme, suyu çok seven bir ürün. Şu anda dönüm başına 2,5 ton beklentimiz var ama ileriki yıllarda bu tonaj artıyor. Dönüm başına 4 tona kadar çıkabiliyor. Kilogram fiyatı da şu an için 80 TL" ifadelerine yer verdi.

Ürüne talebin yoğun olduğunu belirten Kulu, "Daha önce bahçemize domates ekiyorduk. Domates biraz daha masraflı ve işçiliği zor ama karadut daha kolay, maliyeti de daha az. Domatese göre getirisi daha iyi. Domateste 12 ay çalışıyorsun. Bunda ise sadece toplama ve budama zamanı 2-3 ay kadar bir iş oluyor. Çiftçinin yüzünü güldüren bir meyve her alanda kullanılıyor. Pekmezi, reçeli yapılıyor, meyve suyu yapılır pastalarda kullanılır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN