Dünya Hataylı Ulaş ailesini konuşuyor! 2 değil 4 ayak üzerinde yürüyorlar: Sebebi ise korkunç...

Dünya Hataylı Ulaş ailesini konuşuyor! 2 değil 4 ayak üzerinde yürüyorlar: Sebebi ise korkunç...

Hatay'da yaşayan Ulaş ailesinin dört ayak üzerinde yaşayan çocukları tekrardan dünya gündemine oturdu! 'İnsan ve maymun arasındaki kayıp halka' olarak tanımlanan Ulaş ailesi, hayvanlar ve insanlar arasındaki farkı belirleyen ince çizginin ise geçilmesine neden oldu. İşte, görenleri şaşkına çeviren Hataylı Ulaş ailesi...

18 ve 34 yaşlarındaki çocuklarının dört ayak üzerinde yürümesiyle ilk kez 2005 yılında haber olan Ulaş ailesi, önce bilimsel bir makalede ele alınmış ve ardından 2006 yılında BBC'de belgesel haline getirilerek yayınlanmıştı.

Birleşik Krallık'taki London School of Economics'ten evrimsel psikolog Nicholas Humphrey, aileyi daha yakından incelemeye karar vererek çocukların neden böyle yürüdüğünün nedenini ortaya çıkarmak istemişti. Humphrey, ailede dünyaya gelen 18 çocuğun 12'sinin sağlıklı olduğunu belirlerken yalnızca 6 tanesinin dört ayak üzerinde yürüdüğünü tespit etmişti. Öyle ki bu 6 çocukta görülen davranış, daha önce modern insan yetişkinlerinde rastlanmamış bir davranıştı.

MODERN İNSAN HAYVAN DURUMUNA MI DÖNÜYOR?

Kısa süre önce 60 Minutes Australia isimli programa katılan ve programda Ulaş ailesini de ele alan Humphrey, "Modern insanın hayvan durumuna geri dönebileceğine dair olağanüstü fanteziler var. Ancak yine de bunu asla beklemiyordum. Bizi hayvanlar aleminin kalanından ayıran şey, iki ayak üzerinde yürüyen ve başını havada tutan bir tür olmamız. Bu durum, hayvanlar alemindeki diğerlerinden farklı olduğumuza dair algımız açısından son derece önemli. Bu insanlar o sınırı geçiyor." ifadelerini kullandı.

h-13-1.jpg

"VAR OLMAMALARI GEREKİYOR"

Söz konusu BBC belgeselinde Ulaş ailesi için, insan ve maymun arasındaki kayıp halka tanımlaması yapılmıştı.

Türkiye'de yapılan bir araştırmada ise 3 milyon yıllık evrimi tersine çevirerek evrimsel saatin geri çevrildiği ileri sürülmüştü.

Fakat Humphrey'e göre bu teori "son derece aşağılayıcı" ve "bilimsel olarak güvenilmez" görünüyor ve bu teorileri ileri sürenlerin var olmamaları gerektiğini düşünüyor.

h-13-2.jpg

İSKELETLERİ MAYMUN İSKELETİYLE BİREBİR

Liverpool Üniversitesi araştırmacıları ise çocukların iskelet yapılarının insanlardan daha çok maymunlara benzediğini ileri sürdü. Çocukların beyinciklerinin de daha küçük olduğu belirlenmişti. Fakat beyinciklerin küçük olması, insanların iki ayakları üzerinde yürümesine engel bir durum değil. Aynı zamanda maymunlar yürümek için parmak eklemlerine ihtiyaç duyarken, bu aile sadece avuçlarını kullanıyor. Bu da aralarındaki önemli farkı gözler önüne seriyor.

BU AİLE İLK DEĞİL

Ulaş ailesini ilk defa gündeme taşıyan isim olan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Üner Tan, ailenin durumunun kendi adını verdiği sendromdan kaynaklandığı ve bunun üç önemli belirtisi olduğu görüşünde:

"Bunlardan birincisi atalarımız gibi iki el iki ayak üzerinde gergin bacaklarla yürüme. İkincisi primitif konuşma (konuşma gelişiminin başlangıcı), üçüncüsü de primitif zekâ (zekâ gelişiminin başlangıcı). Bir sendromun, sendrom olması için bir defa görmek yeterli değil. Birçok yerde bulunması gerekir. Ben şimdiye kadar 7 aile buldum."

h-13-3.jpg

Tan, yavaş yavaş ortaya çıkan sendromun ilk nedeninin genetik ve akraba evliliği olduğunu iddia ediyor. Bir diğer neden ise çevresel faktörler ve beslenme yetersizliği ile vitamin eksikliği.

"AİLENİN TUTUMU GELİŞİMLERİNİ ETKİLEMİŞ OLABİLİR"

Humprey ise, çocukların gelişiminin aile tutumundan dolayı bu şekilde etkilenmiş olabileceğini düşünüyor. Öyle ki bilim insanları, yıllar önce çocukların tedavi edilmesi için bir fizyoterapist görevlendirdi ve iki ayak üzerinde yürüme konusunda alıştırma yapmaları için de çeşitli aletler gönderdi.

Bu girişimin ardından Türkiye'ye gelen Humprey çocukların hareket kabiliyetinde önemli iyileşmeler olduğunu gözlemledi. Bu yüzden uzmanlar, çocukların 4 ayak üzerinde yürümelerinin ailenin onları yetiştirme tarzıyla ilgili olduğunu düşünüyor. Öyle ki aile, çocukları 9. aydan sonra ayakta durmaları için yeterince teşvik etmemiş ve bu durum gelişimlerini etkilemiş olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN