Dünya manzaralı restoran! SpaceVIP ilk stratosferik yemek deneyimini sunacak: Bakın bu yemeğin bedeli ne kadar?

Dünya manzaralı restoran! SpaceVIP ilk stratosferik yemek deneyimini sunacak: Bakın bu yemeğin bedeli ne kadar?

Sonunda bu da oldu, dünya manzaralı restoran geliyor. SpaceVIP ilk stratosferik yemek deneyimini sunmaya hazırlanıyor. İşte, uzayda yemek yeme imkanı sağlayacak o projenin detayları…

Uzay merakı olanlar bu projeyle birlikte 6 saat süren bir uzayın sınırına yolculukta deniz seviyesinden yaklaşık 30 km yükseklikte Dünya’nın eğriliği üzerinde güneşin doğuşunu izlerken, kaliteli yemeklerin de tadını çıkabilecek.

UZAYDA YEMEK YEMENİN BEDELİ 495 BİN DOLAR

Merkezi New York’ta bulunan, uzayla alakalı deneyimler sunan keşif şirketi SpaceVIP tarafından yapılan açıklamaya göre, stratosferik yemek deneyimi için bilet başına ödenecek bedel 495 bin dolardan başlıyor.

Yeni deneyim, dünyanın ilk karbon-nötr uzay uçuşu deneyimi şirketi olan Space Perspectives’in SpaceVIP küratörlüğünde gerçekleştireceği bir dizi yolculuğun ilki olacak. Altı konuk, iki Michelin yıldızlı Kopenhag restoranı Alchemist'in kurucusu Danimarkalı şef Rasmus Munk'a, "dünyanın tek karbon-nötr uzay gemisi" olan Spaceship Neptune'de, ticari bir uçakla uçabileceğinizden üç kat daha yüksekte, "Dünya atmosferinin yüzde 99'unun üzerinde" servis edilen çok çeşitli bir akşam yemeği için katılabilecek.

spacevip-3.jpg

TÜM GELİR UZAY ÖDÜLÜ VAKFI’NA VERİLECEK

SpaceVIP’in kurucu ismi Roman Chiporukha şunları söyledi: "Bu gezinin amacı, insan bilincini yükseltmek ve evrensel uzay okuryazarlığını yaygınlaştırmak için uzay yolculuğunun dönüştürücü gücünden yararlanmaktır. Bu nedenle tüm gelir, bilim ve teknolojide cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla Uzay Ödülü Vakfı'na aktarılacaktır."

Chiporukh, güncel ekonomik iklim ve diğer küresel krizlerden dolayı lüks yemek deneyimine gelebilecek tepkilere ise şimdiden şu yanıtı verdi:

"Bu tam da bizim yapmak istediğimiz bir konuşma. Dünya üzerinde 600 yıl önce kaşifler keşif ruhuyla okyanusu geçerken sorunlar vardı. Bugün de sorunlar var. Ancak dünyayı değiştiren ilerlemelerin önünü açanlar, öteye gitmeye cesaret edenler oldu.

Bir an için uzaklaşırsak, kanıksadığımız teknolojik yeniliklerin çoğunun aslında uzay geliştirme ekosisteminden geldiğini ve uzayın neden önemli olduğu konusunda kamuoyunda hala çok az bilgi olduğunu fark ederiz."

Son 20 yılda geliştirilen en başarılı uygulamaların uzay için yaratılan teknolojilere dayandığını anlatan SpaceVIP kurucusu, Google Maps, Waze, Uber ve Facebook'un GPS kullandığını, Zoom ve WhatsApp aramalarının ise uydular tarafından etkinleştirildiğini belirtti.

spacevip-1.jpg

Roman Chiporukha, "Liste çok geniş" diyor ve ekliyor: "Bence insanlar uzay araştırmalarının özel sektöre yönelik eleştirilerinde bu büyük katkıların farkında değiller. Bugün kanıksadığımız bu teknolojik yeniliklerin çoğu aslında onlarca yıl önce yaratıldıysa, yatırım yapmaya ve keşfetmeye devam edersek neler ortaya çıkacağını hayal edin."

Chiporukha, uzayda organik madde yetiştiren şirketler olduğunu ve "uzayda minimum suyla nasıl bitki yetiştireceğimizi bulduğumuzda" bu çözümlerin Dünya'da, Güney Afrika veya Kaliforniya gibi benzeri görülmemiş kuraklıklar yaşayan yerlerde uygulanabileceğini söylüyor. SpaceVIP kurucusu, "Amacımız farkındalığı arttırmak ve insanları bir araya getirmek, böylece dayanışma içinde hepimize fayda sağlayacak çözümler üretebiliriz" dedi.

DÜNYAYA TEPEDEN BAKARKEN KARINLARI DA DOYACAK

Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden havalanan son sefer, tamamen yeniden tasarlanmış bir uzay uçuş deneyimi sunmayı amaçlıyor. Uzay gemisi Neptün, havadan daha hafif bir gaz olan hidrojenle dolu bir uzay balonu tarafından yukarı çekildiği için bu durum atmosferde yukarı doğru süzülmesini sağlıyor. Şirkete göre bu uzay balonu, sekiz kişilik Uzay Gemisi Neptün kapsülünün ağırlığını taşıyabilmek için tamamen şişirildiğinde içine bir futbol stadyumunun tamamını (650 feet/200 metre boyunda) sığdırabilecek kadar büyük.

spacevip-2.jpg

SpaceVIP'e göre konuklar sabah 4'ten sabah 6'ya kadar deniz seviyesinden 100.000 feet yükseğe çıkarak "Dünya'nın eğriliği üzerinde güneşin doğuşunu" yakalayacak, Dünya'nın 20 mil üzerinde tam iki saat geçirdikten sonra sabah 8'den sabah 10'a kadar yavaş bir iniş yapacaklar. Konukların uzay gemisine binmek için özel bir eğitim almaları gerekmiyor, ancak Fransız moda evi Ogier tarafından giydirilecekler ve bu görev için özel olarak geliştirilen gelişmiş kumaş teknolojisi ile tasarlanmış "ısmarlama kıyafetler" sağlayacaklar.

Chiporukha, SpaceVIP'in henüz geliştirme aşamasında olan kıyafetleri tasarlaması için Ogier'i "işlevsel kıyafet tasarımına teknolojik açıdan yenilikçi yaklaşımları" nedeniyle seçtiğini söyledi. Ayrıca Munk'ın bu proje için "yarattığı yemek deneyimlerine sosyal etki merceğinden yaklaştığı" için seçildiğini belirtti. Şirket, şefin uzay gemisinde sunacağı yemeklerin, uzay araştırmalarının insanlık tarihinin son 60 yılında oynadığı rol kadar toplumdaki etkisinden esinlenilen yemekleri de içereceğini ve sonuç olarak "lokantayı Dünya ve üzerinde yaşayanlarla olan ilişkimizi yeniden gözden geçirmeye zorlayacağını" söyledi.

Bu restoranda yemek deneyimi için şuan 2025 yılının sonları ile 2026 yılının başlarında yer bulmak mümkün.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN