Dünya ona ‘Aşk Meyvesi’ diyor! Türkiye’den Irak, Libya, Mısır ve Katar’a satılıyor: Kilosu değil tanesi 2,5 TL

Dünya ona ‘Aşk Meyvesi’ diyor! Türkiye’den Irak, Libya, Mısır ve Katar’a satılıyor: Kilosu değil tanesi 2,5 TL

Silifke’de havaların ısınmasıyla birlikte erkenci hasat da başladı. Örtü altı üretim yöntemiyle üretilen ve dünyada ‘Aşk Meyvesi’ olarak bilinen karadutun da bu yıl ki ilk hasadı yapıldı. Günde yaklaşık 100 kilo ürün hasat edilen karadutta verim de oldukça iyi…

Silifke’de yaklaşık 5 yıl önce alternatif ürün olarak ekimi başlayan karadut, bölgenin önemli gelir kaynaklarından oldu. Yıllardır örtü altı sistemle üretimi yapılan ve dünyada aşk meyvesi olarak bilinen meyve, yurt içi kadar yurt dışına da satılıyor. Türkiye’de yetişen karaduta özellikle Irak, Libya, Mısır ve Katar yoğun ilgi gösteriyor.

silifkede-karadut-uretimi-1.jpg

Yaklaşık 1000 dekarda açık ve kapalı sahada dut yetiştirdiklerini söyleyen Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, "Çiftçimizden 80 ile 100 liradan alınıyor. Dekardan 2,5 ton toplamda 25 bin ton üretimimiz var. Yoğun işçilik gerektiriyor. Ailesi kalabalık olan, kendileri toplayanlar para kazanıyor" dedi.

silifkede-karadut-uretimi-2.jpg

ALTERNATİF OLARAK KARADUTA YÖNELDİ

Bölgede ürün yetiştiren Halise Sarıçalık da, 5 yıl önce domates ve çileğe alternatif olarak karadut yetiştirmeye başladığını söyleyerek, "Dut hasadımız ocak ayının 5'inde başladı. Bu üçüncü hasadımız. Artan maliyetlerden dolayı 5 yıl önce karaduta yöneldik. Çok hassas bir meyve, toplarken ezmememiz lazım. Yurt içinde İstanbul'a Ankara'ya, yurt dışında ise Irak, Libya, Mısır ve Katar'a gidiyor. 130 liradan başladık bu sene. Tanesi 2,5 liraya geliyor. Dış devletlerde 'aşk meyvesi' olarak geçiyormuş. Şu an talep çok fazla. Satışında hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Hasattan ve talepten memnunuz. Tamamen doğal, organik yollarla yetiştiriyoruz. İsteyen herkese tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

silifkede-karadut-uretimi-3.jpg

PAKET PAKET SATILIYOR

İlk hasattan oldukça memnun olduklarını ve ürünleri satma konusunda bir sıkıntıları olmadığını belirten bir diğer üretici Arzu Kaçmaz da, "Karadutlarımızın hasadına başladık. Küçük paketler olarak satıyoruz, içerisinde 35- 40 tane oluyor. Şu an dutta ilk hasat ve fiyattan çok memnunuz. Ürünü satma sıkıntımız yok" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN