Dünyada en çok türbülans hangi rotalarda yaşanıyor?

Dünyada en çok türbülans hangi rotalarda yaşanıyor?

Londra'dan Singapur'a sefer yapan bir uçakta şiddetli türbülans nedenleriyle bir kişi öldü ve onlar kişi yaralandı. Olayın ardından dünyanın en türbülanslı uçuş rotaları merak konusu oldu. Turbli adlı internet sitesinin derlediği verilere göre, en fazla türbülans yaşanan uçuş rotası, Santiago'dan Santa Cruz'a giden 1.905 kilometrelik güzergah oldu.

Londra'dan Singapur'a gitmekte olan Singapur Hava Yolları'na ait bir uçağın türbülansa girmesi sonucu bir yolcunun hayatını kaybettiği ve 30'dan fazla yolcunun yaralandığı bildirildi. Bu olayın ardından, dünya genelinde en çok türbülans yaşanan uçuş rotaları merak konusu oldu.

2023 yılında, Turbli adlı internet sitesinin derlediği verilere göre, türbülans yoğunluğu "girdap dağılma oranı" (edr) ile ölçülmekte. En fazla türbülans yaşanan uçuş rotası, ortalama 17.568 edr ile Santiago'dan Santa Cruz'a giden 1.905 kilometrelik güzergah oldu.

Kazakistan'ın Almatı şehri ile Kırgızistan'ın başkenti Bişkek arasındaki 210 kilometrelik mesafe, ortalama 17.457 edr ile en fazla türbülans görülen ikinci uçuş hattı olarak kaydedildi.

En fazla türbülans yaşanan üçüncü güzergah, ortalama 16.750 edr ile Çin'in Lanzhou ile Chengdu şehirleri arasındaki 661 kilometrelik uçuş rotası olarak belirlendi.

Dördüncü sırada ise, Japonya'nın Tokoname ile Sendai şehirleri arasındaki 517 kilometrelik uçuş hattı, ortalama 16.579 edr ile yer aldı.

Beşinci sırada ise, İtalya'nın Milano şehri ile İsviçre'nin Cenevre şehri arasındaki 214 kilometrelik uçuş hattı, ortalama 16.398 edr ile en çok türbülans yaşanan güzergah olarak belirlendi.

Bu listede ayrıca Çin'de Lanzhou ile Xi'an, Japonya'da Osaka ile Sendai, ve Çin'de Xi'an ile Chengdu ve Xi'an ile Chongqing arasındaki uçuş rotaları da yer aldı. Listenin sonunda ise, ortalama 16.016 edr ile İtalya'nın Milano şehri ile İsviçre'nin Zürih şehri arasındaki 203 kilometrelik güzergah bulunuyor.

TÜRBÜLANS KAYNAKLI YARALANMALAR

Türbülans yolcularda kaos, panik ve endişeye neden olabilirken hafif veya ciddi yaralanmalara da neden olabiliyor. ABD Federal Havacılık İdaresine (FAA) göre, 2009-2022 yıllarında ülkede 163 yolcu ve uçuş görevlisi türbülans olaylarında ciddi şekilde yaralandı.

2 Mart 2023'te, Almanya'nın Frankfurt şehrinden Mauritius'a giden bir uçağın türbülansa girmesi sonucu 20 kişi yaralandı. 19 Aralık 2022'de, Arizona'dan Hawaii'ye giden Hawaiian Air uçağı türbülansa girdiğinde ise 36 kişi yaralandı. 12 Temmuz 2019'da, Vancouver'dan Sydney'e sefer yapan Air Canada uçağı türbülansa girdiğinde 37 kişi yaralandı.

TÜRBÜLANS NEDİR?

Türbülans, uçuş sırasında hava akışının bozulmasıyla uçağın sallanması, titremesi anlamına geliyor.

Yer yüzeyinin ısınmasıyla oluşan sıcak hava akımlarının yükselmesi ve soğuk havayla karşılaşması sonucu meydana gelen türbülans, genel olarak jet akımlarının sınırlarında, dağların üzerinde ve bazı bulut fırtınalarında görülüyor.

FAA'ya göre, CAT kısaltmasıyla da bilinen açık hava türbülansı, bulutların olmadığı yerlerde bile uçağın şiddetle savrulmasına neden olabilen ani ve güçlü girdap olarak ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN