Dünyada ilk kez Türkler yapıyor! Kanamayı durduran kumaş keşfetti, bu proje dünyada çığır açacak

Dünyada ilk kez Türkler yapıyor! Kanamayı durduran kumaş keşfetti, bu proje dünyada çığır açacak

Türkler öyle bir buluşa imza attı ki tüm dünya bu ürünün peşinden koşacak. Dünyada ilk kez Türkler üretti. Bu kumaş hem kanamayı durduruyor hem de antibakteriyel özelliği ile herkesin kurtarıcısı oluyor. İşte Türkiye'den devrim niteliğinde yeni buluş…

Bolu'da üniversite ve sanayi işbirliğinde geliştirilen yeni kumaş türü tüm dünyada yankı uyandıracak. Kanamayı durdurma ve antibakteriyel özelliğe sahip olan bu kumaş güvenlik, sivil savunma ve arama kurtarma gibi temel faaliyetleri kapsayan işlerde büyük rol üstlenecek.

BAİBÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt ve BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnaz Kaplangiray'ın yürüttüğü çalışmalar sonucu elde edilen ipliklerden kumaş üretimi yapıldı.

TESTLERDEN GEÇİRİLİYOR

Farklı lif türlerinden elde edilen ve 8 prototipin testlerinden geçirilmesi ile birlikte güvenlik güçlerinin, sivil savunma ve arama kurtarma ekiplerinin yararlanabileceği muhteşem bir kumaş haline dönüşecek. Yaz ve kış şartlarına uygun kıyafetlerin Yıl sonuna kadar üretileceği belirtilirken projede kanı durdurabilen ve mikropları öldürme özelliğine sahip olan ısı konforu sağlayan kumaş üretimi yapmayı amaçladıkları belirtildi.

kanamayi-durduran-kumas.jpg

Kumaş üretimi için kullanılan malzemelerin yurt dışından temin edilmesi nedeniyle kumaş maliyetinin oldukça yüksek olduğunu belirten Kurt, "Bu kumaşa şu anda konfor özelliği katılmadı. Yaz ve kış ayları için konfor özelliği katılacak. Toplam 8 prototip üretilecek. Bunların içerisinde pıhtılaşmayı ve antimikrobiyal etkiyi artıran maddeler değişik oranlarda kullanılacak ve üretilebilir maliyette kumaş elde etmiş olacağız" açıklamalarında bulundu.

SAĞLIK ALANINDA ÖNCÜ OLACAK

Sağlık hizmetlerinde uzak olanlarda ve operasyon bölgelerinde yaralanan askerlerin hastaneye ulaşma sürecinde kanı durdurulması ve enfeksiyon riskinin azaltılması amacıyla geliştirilen kumaşın detaylarını paylaşan Kurt, "Bu kıyafetler, askerimiz, polisimiz, sivil savunma ve özellikle deprem bölgesine giden AFAD görevlilerimizin üzerinde olduğu zaman, yaralanma durumunda hızlı şekilde kanama duracak ve bu bölgedeki mikroorganizma miktarı azalacak, hastaneye ulaşma, yaşama şansı artacak" ifadelerini kullandı.

kanamayi-durduran-kumas-1.jpg

Projenin asıl amacının askerlerin operasyon durumlarında yaşam şartlarını arttırmak olduğunu ifade eden Kurt, hazırlıkların tamamlandığını ve üniversiteler arasındaki ikili anlaşmaların yapıldığını aktardı. TÜBİTAK ve sanayi işbirliği ile geliştirilen projenin en hızlı şekilde hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Üretimi gerçekleştirilen kumaş ile birlikte pıhtılaşma ve antibakteriyel deneylerin tamamlanması ile birlikte tüm çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanabileceğini belirten Kurt, ürünlere dünyada da ulaşılabileceğini söyledi. Kıyafet şeklinde ya da ısı konforu kazandırılmış ürün olarak ellerinde yer almadığını ifade eden Kurt, yaz şartlarında kişiye serinlik kış şartlarında ise sıcaklık sağlayabilecek özel hale dönüştürülmek amacıyla projenin ikinci basamağının da yapılacağını aktardı.

kanamayi-durduran-kumas-2.jpg

Ürünlerin ilk etapta iç çamaşırı şeklinde üretilmesini planladığını söyleyen Kurt, güvenlik güçlerinin olası yaralanma durumlarında hızlı bir şekilde kullanım sağlayabilme olanağı tanıdığını aktardı. Yaralanma ve ölüme neden olan sorunların arasındaki en büyük ikinci nedenin enfeksiyon olduğunu vurgulayan Kurt, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Kullanılan kumaş, birçok enfeksiyon nedenini ortadan kaldıracak. Şu andaki düşüncemiz, iç kıyafetten başlayarak askeri kıyafetler şeklinde üretime devam etmek. Tabii ki sadece bununla alakalı değil özellikle kanamayla ilgili problemleri bulunan hastalarımıza hastanelerimizde de önemli imkan sağlayacağını düşünüyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN