Dünyadaki yeni ligimiz

Dünyadaki yeni ligimiz

IPSOS’UN VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE ENDİŞE SIRALAMASINDA İLK 4’TE. 28 ülkede yapılan araştırma, vatandaşların işsizlik ve sosyal eşitsizlik konusunda salgından daha kaygılı olduğunu ortaya koydu. Çarpıcı tablo alarm zillerini çaldıran gidişatı yansıttı: Türkiye ‘En büyük derdimiz salgın değil’ listesinde üçüncü oldu. Yoksulluk konusunda ise endişe düzeyi arttı.

SELMAN CÖMERT

Fransa merkezli küresel araştırma şirketi Ipsos’un ‘Dünyayı ne endişelendiriyor?’ anketinin temmuz verilerinden dikkat çeken sonuçlar çıktı. Çalışmaya göre ‘Kovid ülkemizin en büyük sorunu’ diyenlerin oranı şimdiye kadarki en düşük seviyeye indi. Bu sıralamada ilk sırayı yüzde 14’le İsveç alırken Türkiye, Belçika ile birlikte üçüncü sırayı paylaştı. Virüsün gidişatından en çok endişe duyan ülke ise Hindistan oldu.

İŞSİZLİK VE SOSYAL ADALETSİZLİK KONUSUNDA KAYGILAR TIRMANDI

Koronavirüsten sonraki en büyük kaygı konusu işsizlik, yoksulluk/sosyal eşitsizlik ve mali/siyasi yolsuzluk oldu. İnsanlar Kovid’in ardından kendilerini en çok işsizliğin kaygılandırdığını belirtti. Bu başlıkta endişe seviyesi yüzde 9 artış gösteren Türkiye, listede ilk 5’e geri döndü. Katılımcıların yüzde 63’ü ülkelerinde işlerin yanlış yöne gittiğini dile getirdi. Türkiye bu kriterde de Brezilya, Arjantin gibi ülkelerin önünde yer aldı.

agu-sayfa1.jpg

İKLİMİ, KOVİD’İ UNUTTUK TEK DERDİMİZ TENCERE

Kamuoyu araştırmaları şirketlerinden Ipsos, aylık olarak sunduğu “Dünyayı Neler Endişelendiriyor?” anketinin Temmuz 2021 sayısında çarpıcı sonuçlara yer verdi. “Sizce ülkenizde işler doğru yönde mi ilerliyor yoksa yanlış yönde mi?” sorusu karşısında Türkiye’deki katılımcıların yüzde 82’si ülkenin yanlış yönde ilerlediğini belirtti. Küresel çapta sorulan anket sorusunda Türkiye, dördüncü sırada yer alırken Şubat 2021 anketinde yüzde 65 oranla 16. sıradaydı.

Koranavirüs, Temmuz ayında (%36) da dünyada en büyük endişeler arasında ilk sırada yer almasına rağmen Şubat 2021 (%50) anketine göre yüzde 14 gerilemiş durumda. 28 ülkenin katıldığı ankete göre Türkiye’nin koronavirüs endişesi oranı yüzde 22 ile ortalamanın çok altında. Türkiye’nin Temmuz 2021 anketindeki koronavirüs endişesi Nisan (%38) ve Mayıs (%39) ayında yapılan ankete göre epey gerilemiş durumda. Türkiye’de aşıların yaygınlaşması ve Pfizer/BionTech dozlarının temin edilebilmesi Temmuz 2021’de (%22) salgına karşı kamuoyunun endişesini kırmış gibi görünüyor. Temmuz 2021’de Türkiye’nin sondan üçüncü sırada yer aldığı koronavirüsten en çok endişe duyan ülkeler sıralamasında en başta sırasıyla Malezya (%76), Japonya (%59), Güney Kore (%57) ve Avustralya (%52) yer alıyor.
Dünya ortalamasında yüzde 32 olan işsizlik endişesinde Türkiye yüzde 37’yle 10. sırada. İşsizliğin en çok endişelendirdiği ülkeler arasında Güney Afrika (%62), İtalya (%55), Güney Kore (%51), Kolombiya (%49) ve İspanya (%49) bulunuyor. Fakirlik ve sosyal eşitsizlik tablosunda da Türkiye başı çeken ülkeler arasında. Dünya ortalamasının yüzde 31 olduğu bu tabloda sırasıyla Rusya (%58), Macaristan (%45), Kolombiya (%44) ve Türkiye (%40) yer alıyor. Şubat 2021 anketine göre Temmuz’da işsizlik endişesi sıralamasında iki basamak iyileşen Türkiye, buna karşın fakirlik ve sosyal eşitsizlik tablosunda daha da kritik bir noktaya geldi.

Şubat ve Temmuz 2021’e ait siyasi yolsuzluk endişesi tablolarının arasındaki fark, suç örgütü lideri Sedat Peker’in YouTube ve Twitter paylaşımlarının etkisini ortaya koyuyor. Şubat 2021’de siyasi yolsuzluk endişesi tablosunda 19. sırada olan Türkiye, Temmuz 2021’de 16. sıraya yükselmiş durumda. Siyasi yolsuzluk tablosunda başı çeken ülkeler arasında Güney Afrika (%60), Kolombiya (%55), Peru (%53), Macaristan (%51) ve Malezya (%51) bulunuyor.

Ankete göre suç ve şiddetten en çok endişe duyan halk İsveç (%63) oldu. Türkiye’nin yüzde 26’yla 14. sırada yer aldığı tabloda Meksika (%57), Şili (%47), Güney Afrika (%45) ve Arjantin (%41) İsveç’ten sonra başı çeken ülkeler arasında.

İklim değişikliğinden en çok endişe duyan halklar Avrupa ve Kuzey Amerika’dan: Kanada (%32), Almanya (%30), Avustralya (%28), Fransa (%24), Hollanda (%24), ABD (%23) ve Birleşik Krallık (%22). Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri dışında iklim değişikliği tehlikesinden yüzde 22 oranında endişe duyan tek ülke Japonya . Türkiye ise iklim krizinden yüzde 9 oranında endişe ediyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN