Dünyanın en büyük ikinci rezervi Türkiye'den çıktı! Herkes almak için can atacak: Sadece 5 ülke bunu üretebiliyor

Dünyanın en büyük ikinci rezervi Türkiye'den çıktı! Herkes almak için can atacak: Sadece 5 ülke bunu üretebiliyor

Dünyanın en büyük rezervlerinden biri Türkiye’de çıktı! Bu kapsamda söz konusu bu rezervi üretebilen 5 ülkeden biri olunması yolunda yeni adımlar atılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yüksek teknolojili ürünlerin stratejik ham maddesi olan NTE'nin çıkarıldığı tesise bir ziyarette bulundu. Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi'nde incelemelerde bulunan Bakan Bayraktar, pilot tesis olarak çalışmaların yürütüldüğü bu yerde gözlemler yaparak halihazırdaki durum hakkında uzmanlardan bilgi edindi.

Bloomberg'te yer alan habere göre, yüksek teknolojili ürünlerin stratejik ham maddesi olarak bilinen NTE’nin çıkarıldığı tesisleri ziyaret ettikten sonra bilgilendirmelerde bulunan Bayraktar, söz konusu elementin dünyada gelişen yeni teknolojiler, batarya teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamında enerji dönüşümünün olmazsa olmazlarından biri olduğunu ifade etti. Dolayısıyla NTE’nin kritik madenler arasında yer aldığını söyledi.

yeni-proje-38.jpg

“DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ REZERVİ”

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Bayraktar, şunları söyledi:

"Bu çerçevede biz de uzun yıllara dayanan araştırmalarımızın neticesinde Eskişehir Beylikova’da, şu anda içinde bulunduğumuz tesis ve etrafındaki sahalarda dünyanın tek yatakta en büyük ikinci rezervini keşfetmiş durumdayız. Eskişehir'deki maden işletmesi elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda Türkiye'yi çok önemli bir noktaya taşıyacak. Endüstriyel tesise geçilmesiyle birlikte Türkiye NTE üretebilen 5 ülkeden biri olacak ve dünyada önemli bir tedarikçi konumuna gelecek. Burada yaklaşık 690 milyon tonluk bir cevher var. Biz bu kaynağın işletilmesi ile alakalı ilk etapta bir pilot tesis kurduk ve geçtiğimiz nisanda Sayın Cumhurbaşkanımız buranın açılışını yapmıştı. İlk etapta 1200 tonluk bir cevher işleyeceğiz. Bu tesisten aldığımız neticeler sonucunda da yılda 570 bin tonluk cevheri işleyecek ve yaklaşık yılda 10 bin tonluk nadir toprak oksidi üretecek endüstriyel tesisi kurmayla alakalı çalışmalarımıza devam ediyoruz."

yeni-proje-40.jpg

Hem tesisin hem de tesiste yapılan çalışmaların önemine dikkati çeken Bayraktar, ciddi bir AR-GE çalışmasının sürdürüldüğünü ve sonuç olarak artık ürün almaya başlandığını açıkladı. Ayrıca söz konusu bu tesisin endüstriyel baza ve yüksek miktarlarda kapasiteye ulaşması hedefiyle adımlar atıldığını ifade ederek, "Bu bize birçok alanda, yeni gelişen teknolojilerde önemli bir avantaj ve diğer ülkelerin önüne geçilebilecek proses olacak bir çalışma. İnşallah bunu önümüzdeki yıllarda ve en kısa sürede hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

yeni-proje-39.jpg

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ NEDİR?

Nadir toprak elementleri ya da kısaca NTE, lantanitlerle birlikte itriyum ve skandiyum elementlerinin oluşturduğu bir grubu kapsamaktadır. Lantanitler atom numaraları 57'den 71’e kadar olan ve kimyasal olarak benzer elementlerin oluşturduğu bir gruptur.

NTE’ler, 15 element (Lantanyum, Seryum, Praseodimiyum, Neodimiyum, Prometiyum, Europiyum, Samariyum, Gadoliniyum, Tulyum, Terbiyum, Disprosiyum, Holmiyum, Erbiyum, Yitriyum, Lutetiyum) ile İtriyum ve Skandiyum'dan oluşuyor.

Söz konusu bu elementler topraktan çıkarıldıktan sonra rafine edilerek yenilenebilir enerji teknolojilerinden akıllı füzeleri, elektrikli otomobillerden enerji depolama sistemlerine, uydu haberleşmesinde yakıt hücrelerine kader birçok önemli alanda kullanılabiliyor.

Kaynak ve üretim açısından NTE alanında ilk sırada Çin bulunurken onun ardından ABD geliyor. Türkiye ise uzun süredir bu konu hakkında çalışmalar yürütüyor. Yapılan çalışmalar kapsamında 2022 senesinde Eskişehir Beylikova da dünyanın en büyük ikinci NTE rezervi keşfedildi. İlk pilot tesisin açılışı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Nisan ayında gerçekleştirildi. Öte yandan endüstriyel tesis içinde çalışmalar devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN