Dünyanın en iyi sokak yemekleri seçildi! Herkes kokoreçe kesin gözüyle bakarken listede hangi lezzetler yer aldı

Dünyanın en iyi sokak yemekleri seçildi! Herkes kokoreçe kesin gözüyle bakarken listede hangi lezzetler yer aldı

Dünyanın dört bir yanında herkesin en çok tercih ettiği sokak lezzetleri belli oldu. Birçok eleştirmenin bir araya gelip belirlediği bu listede birbirinden lezzetli 100 yemek yer alıyor. Türkiye'de sokak lezzeti dendiğinde herkesin aklına gelen kokoreç yerine listeye bakın hangi lezzet girdi? İşte dünyanın en iyi sokak lezzetleri…

TasteAtlas, kullanıcıların ve eleştirmenlerin yaptığı puanlamaya göre dünyada en çok tercih edilen 100 lezzeti belirledi. Türkiye'den 4 yemeğin dahil olduğu listede yok yok. Gastronomi alanında rakiplerini eleyebilecek kadar zengin bir menüye sahip olan Türkiye 4 lezzetiyle 100 yemek arasında adından söz ettiriyor. Listenin zirvesine 4.9 sonuncusuna ise 4.4 puan verildi. Herkesin kesin listede yer alır diye baktığı kokoreç yerine ise bakın hangi lezzetler listede yer alıyor. İşte dünyanın en iyi sokak lezzetleri…

DÜNYANIN EN İYİ SOKAK LEZZETLERİ

siomay.jpg

1 Siomay

Patates, lahana, tofu, yumurta ve acı kavun ile yapılan fıstık sosu ile bezenmiş olan Siomay, Endonezya'nın Balık köftesi olarak biliniyor. Öğrencilerin sıklıkla tükettiği bu lezzet Endonezya'da yok gibi satıyor.

batagor.jpg

2 Batagor

Lezzetleri ile adından sıkça söz ettiren Endonezya, listenin ikinci sırasında da karşımıza çıkmaktadır. Endonezya'nın meşhur atıştırmalıklarından biri olan batagor, Güneydoğu Asya'da son derece popüler bir lezzettir. Ton balığı, karides, uskumru gibi deminiz ürünlerinin kullanılması ile elde edilen bu lezzet geleneksel olarak kıyılmış tenggiriden yapılıyor. Kızgın yağda arkalı önlü pişirilerek servis ediliyor.

pastel-de-nata.jpg

3 Pastel de Nata

Portekiz dendiğinde akla gelen ilk lezzetler arasında yer alan Pastel de Nata, dünya çapında ünlenmiş bir tatlıdır. Portekiz'in meşhur yumurtalı tartı olarak bilinen bu lezzet çok tatlı olmamakla birlikte limon ve vanilya aroması ile bezenmektedir.

guotie.jpg

4 Guotie

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, sokak lezzetleri ile de epey ünlüdür. Çin'in jiaozi böreğinin tavada kızartılmış versiyonu olarak listede guotie, yeşil soğan, zencefil, susam tohumu yağı, Çin lahanası gibi malzemelerle hazırlanarak servis edilir.

roti-canai.jpg

5 Roti Canai

Malezya, Endonezya, Tayland ve Brunei gibi ülkelerde sıklıkla tüketilen roti, un, su, yumurta ve yağ ile hazırlanmış bir çeşit gözleme türüdür. Hamurun tekrar tekrar katlanarak çıtır bir dış katman elde edilirken pişirirken de ghee yağından yararlanılır. Hindistan'da da sıklıkla tüketilen bir lezzettir.

taco.jpg

6 Taco

Dünyadaki sokak lezzetleri listesine Meksika girmemiş olsa şaşırırdık. Ülkenin dört bir yanında satılan ve sıklıkla tüketilen Taco’nun ürün dünyanın dört bir yanına yayıldı. Tortilla ekmeği, et, salsa, soğan, guacamole, peynir ve çeşitli sebzelerle doldurulmuş bir nevi ufak lavaş gibi düşünülen bu lezzet birçok farklı çeşit ile servis edilir.

fransiz-krebi.jpg

7 Krep

Türk mutfağında kahvaltılarda sıklıkla tüketilen krep, Fransa'nın meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Dünyanın pek çok farklı noktasında satılsa dahi Fransa'da yenen kreplerin tadı da bir başka oluyor. Buğday unu ile yapılmış ve ince tavalarda pişirildikten sonra muz çilek gibi sebzelerle zenginleştirilen kreplerin tadına da doyum olmuyor.

carnitas

8 Carnitas

Meksika ile özdeşleşmiş olan carnitas, domuz eti ile yapılan bir çeşit yemektir. Etin Yumuşacık bir kıvam alana kadar yağda kavrulması ile birlikte elde edilen bu lezzet daha sonra salsa, guacamole, limon gibi malzemelerle zenginleştirilerek tortilla eşliğinde servis ediliyor.

banh mi

9 Banh Mi

Vietnam denildiğinde akla ilk gelen lezzet tabii ki de banh mi oluyor. Bir tür sandviç olarak yapılan bu lezzet kıtır ekmek, et ve çeşnilerle hazırlanılan ve mevsim yeşillikleriyle süslenen bir sokak lezzetidir.

pierogi

10 Pierogi

Polonya'da herkesin bayılarak tükettiği pierogi, dondurulmuş köfteler ile yapılan bir tür Sokak lezzetidir. Tatlı tuzlu bir tadın bir arada kullanılmasının yanı sıra baharatlarla çeşnilendirilmiş Bu köftelerin içerisinde pierogi dolgusu bulunuyor. Dolgunun içerisinde ise lahana turşusu, patates, mantar, kıyma, soğan ve peynir yer almaktadır. Tatlı versiyonunda ise içerisinde çilek ve yaban mersini eklenen bu lezzet Noel arifesinde 12. yemek olarak servis edilir.

TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL SOKAK LEZZETLERİ BELLİ OLDU

TasteAtlas tarafından yapılan dünyanın en iyi Sokak Lezzetleri listesinde Türkiye olmasaydı büyük bir eksiklik olurdu. Gastronomi olarak oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Türkiye 4 farklı lezzetiyle listedeki yerini aldı. Listeye 25. sıradan giriş yapan lezzet ise kimsenin aklının ucundan dahi geçmiyordu. Türkiye'nin en sevilen sokak lezzetleri şu şekildedir:

maras-dondurmasi-1.jpg

25. sırada Maraş dondurması - Kahramanmaraş

doner-kebap.jpg

27. sırada Döner kebap - Bursa

lahmacun-2.jpg

66. sırada Lahmacun - Gaziantep

tantuni.jpg

71. sırada Tantuni - Mersin bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN