Dünyanın en kötü 100 yemeği listesine girmişti! Meğer o lahana başka lahanaymış

Dünyanın en kötü 100 yemeği listesine girmişti! Meğer o lahana başka lahanaymış

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan karalahana çorbasının en kötü yemekler listesine girdiği bilgisi yanlış çıktı. TasteAtlas sitesinin 'Dünyanın en kötü 100 yemeği' listesinde 7. sırada yer alan yemeğin sanılanın aksine Karadeniz’in meşhur karalahana çorbası değil beyazlahana çorbası olduğu belirtildi. Karadeniz fıkrasını andıran yanlış anlaşılma Giresun Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Şen'nin dikkati ile ortaya çıktı.

Karadeniz mutfağının vejetaryen yemeklerinin başında gelen kara lahana çorbasının en kötü yemekler listesinde yer almasına yönelik tepkilerin Karadeniz fıkrasını aratmayan bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı öğrenildi. 'Karalahana en kötü yemekler listesinde' denilince Ordu, Giresun, Rize ve daha birçok ilde vatandaşlar tepki göstererek sokaklarda karalahana çorbası dağıtmıştı.

yeni-proje-2.jpg
Doç. Dr. Mehmet Akif Şen

LAHANA YANLIŞLIĞINA DÜZELTME GİRESUN'DAN GELDİ

Karalahana yanlışlığına düzeltme yine Karadeniz'in Giresun ilinden geldi. Giresun Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, "TasteAtlas sitesinin ’Dünyanın en kötü 100 yemeği’ listesinde 7. sırada yer alan yemeğin içeriği incelendiğinde hem yapılışı, hem de malzemeleri açısından kara lahana çorbası olmadığı görülecektir. Araştırılmadan yapılan eylemler, lahana çorbası dağıtımları Karadeniz fıkrası gibi bir durumu ortaya çıkardı" dedi.

yeni-proje-3.jpg

'O LAHANA, BEYAZ YA DA TOP ŞEKLİNDE'

Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, TasteAtlas sitesi tarafından en kötü 100 yemek arasında gösterilen lahana çorbasının site tarafından yayınlanan tarifinde çorbanın karalahana çorbası değil beyazlahana veya toplahana olarak bilinen lahanadan yapılan bir yemek olduğunu gördü.

Şen, "İlgili site sayfadaki yemeğin tarifinde bileşen olarak bir lahana ismi geçiyor ve bir de görsel koymuş. Bu görsel Karadeniz’de yetişmeyen beyazlahana veya top lahana ismiyle bilinen bir lahana çeşidi var. Yemeğin malzemeleri olarak yeşil mercimek var. Bunların dışında bir de tavuk suyu ve domates sos var. Öncelikle bu malzemelerin hiç birisi Karadeniz’deki karalahana çorbasında yer almaz.

yeni-proje-4.jpg

Yemeğin yapılışına baktığımızda ise, soğanları zeytin yağı ile kavuruyor, daha sonra diğer malzemeleri üzerine koyuluyor. Yani sitede en kötü yemekler arasında gösterilen lahana çorbasının malzemeleri ve tarifi de verilmiş. Söz konusu lahana çorbası tarifine ve içeriğine bakıldığında Doğu Karadeniz’de yetişen ve yemeği yapılan kara lahana çorbasıyla alakası olmadığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

'OLAY KARADENİZ FIKRASINA DÖNDÜ'

Kara lahana çorbasının aynı zamanda bir şifa deposu olduğunu da belirten Doç. Dr. Şen, “Öncelikle karalahananın en lezzetli olduğu zaman kış mevsimidir. Üzerine kar yağan ve soğuklanan karalahana daha lezzetli olur. Karalahana antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemine çok faydası vardır. Bol miktarda C vitamini içerir ve yeşil yapraklı olduğu için K vitamini de içermektedir. Yüksek oranda lif içerdiği için bağırsak ve kan şekeri hastalıklarına iyi geldiği de biliniyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN