Dünyanın ünlü dergisi İstanbul depremi için tarih verdi! Duyanların tüyleri diken oldu: Pılıyı pırtıyı toplayıp kaçmak lazım

Türkiye'nin en büyük gündemleri arasında yer alan İstanbul depremi dünyanın da gündeminde yer alıyor. Öyle ki dünyanın en prestijli dergisi İstanbul depremi için tarih verdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Uzun zamandır konuşulan, deprem uzmanları tarafından sürekli 6 çizilen İstanbul depremi tüm Türkiye’nin beklediği felaketler arasında yer alıyor. Özellikle geçen sene 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminden sonra insanların daha fazla endişe duymasıyla beraber İstanbul depremi gündemden düşmüyor. Yalnızca Türkiye gündeminde değil aynı zamanda dünya gündeminde de önemli bir konu olarak işleniyor. Öyle ki dünyanın en prestijli dergileri arasında yer alan The Economist, İstanbul depreminin tarihine ilişkin tahminlerini paylaştı.

deprem3.jpg

THE ECONOMİST: 2030’DAN ÖNCE DEPREM İHTİMALİ

Haber Türk’te Yer alan habere göre dünyaca ünlü The Economist dergisi İstanbul depremine ilişkin çarpıcı analizlerde bulundu. Hem tarih olarak hem de deprem büyüklüğü olarak enteresan ayrıntılar paylaşan dergi gündeme bomba gibi düştü. The Economist’te yer alan haberde alt yapının iyi binaların kötü olduğu konusuna da yer verildi. Öte yandan yine aynı haberde “Avrupa’nın en büyük şehri depreme hazır değil” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu haberde sismologların açıklamasına yer verilirken, İstanbul’da 2030 yılından önce 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde 60’tan fazla olarak açıklandı.

deprem2.jpg

KANDİLLİ RASATHANESİ’NDEN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Dünyaca ünlü bu derginin haberinden sonra Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e yapılan tahmine ilişkin sorular soruldu. Uzman isim, “Marmara Denizi’nin içerisinde 7 üzerinde bir deprem olma ihtimali var. Bu ihtimal yüzde 100. Lakin bununla ilgili bir süre veremiyoruz” dedi.

“KİMSE DEPREM TARİHİNİ BİLEMEZ”

Uzman isim açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu deprem bir dakika sonra mı olacak yoksa 2030’a kadar bizi bekleyecek mi, 2050’ye kadar mı bekleyecek, bu konuda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. 7.2’lik bir enerji biriktiğini söyleyebiliriz. Marmara denizi içerisinde İstanbul başta olmak üzere çevre illeri etkileyecek bir deprem olacağı ve bunun zamanını dünya üzerindeki hiçbir bilim insanının kesin olarak bilmediğini bilmemiz lazım. Biz sanki yarın olacakmış gibi bir an önce hazırlıklarımıza dünden başlamamız lazım. “

yeni-proje-37.jpg

İSTANBUL DEPREME HAZIR MI?

İstanbul’un depreme hazır olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Özener, “İstanbul depreme hazır olacak. Finansal kısmı kolay değil ama bunlar ile ilgili çözümler üretilebilir, üretilmekte. Özellikle bu 31 Mart seçimlerine girerken de birçok adayın dilinde olan, Marmara depremi, İstanbul depremi konusunda planlar, projeler var” dedi.

yeni-proje-36.jpg

SOSYAL MEDYANIN DA GÜNDEMİNDE

Sosyal medya üzerinden deprem gerçeğine ilişkin sık sık paylaşımda bulunan kullanıcılar özellikle de beklenen Marmara depreminden oldukça endişe ediyor. Hem uzmanların açıklamaları hem tarihi depremler insanların endişelenmesindeki en büyük etkenler arasında yer alıyor.

İstanbul depremine ilişkin paylaşım yapan kullanıcıların birçoğu bir an önce çözüm ve proje beklerken kimisi de İstanbul’u terk etmenin çözüm olduğunu düşünüyor. Öyle ki beklenen İstanbul depremine ilişkin yapılan her açıklama sonrasında sosyal medya kullanıcıları yorumlarıyla tepkilerini dile getirirken pılıyı pırtıyı toplayıp gitmek gerektiğini söylüyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir