Eczacılar ve hastalar isyanda! Kriz derinleşiyor: Çocuk antibiyotiği de bulunamayan ilaçlar arasında

Eczacılar ve hastalar isyanda! Kriz derinleşiyor: Çocuk antibiyotiği de bulunamayan ilaçlar arasında

Kur artışına göre zam yapılan ilaç ürünlerine erişim giderek zorlaşıyor. Kış aylarıyla birlikte artan çocuk hasta sayısı nedeniyle de eczaneler çocuk antibiyotiğinde talebi karşılayamaz hale geldi. İlaç firmalarındaki tedarik sorununun ocak ayının ortalarına kadar devam edeceğini aktaran Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç bulamayan hastalarla eczacıların karşı karşıya geldiğini söyledi.

Türk lirasında yaşanan düşüş nedeniyle, bazı kritik ilaçlara erişim giderek zorlaşırken kış aylarıyla birlikte artan çocuk hasta sayısı nedeniyle de eczaneler çocuk antibiyotiğinde talebi karşılayamaz duruma geldi. Eczaneler, bu sene özellikle çocuk antibiyotiğinde, ağrı kesici ve ateş düşürücülerde ciddi sıkıntılar yaşandığını söylüyor. Bu durum ise hastalarla eczacıları karşı karşıya getiriyor

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'e konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, bu duruma ilaç firmalarının ekonomik gerekçelerle ilaç üretiminde kısıtlamaya gitmesinin yol açtığını belirtti.

'HASTALIK ARTIYOR, TEDARİKTE SIKINTILAR YAŞANIYOR'

Pandemide zayıflayan bağışıklık sisteminin, kış aylarıyla birlikte geçen yıllara oranla hasta sayısında artış yarattığını ifade eden Şahin, "Bu nedenle ilaca olan talep artışının da fazla olduğunu söyledi. İlaç firmaları, hasta artışı nedeniyle etken maddenin tedarikinde sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Bazı ürünlerle alakalı maliyet noktasında problemler yaşandığı için bazı ilaç firmaları bu ilaçları üretmiyor, bazıları ise üretimi kısıtlı tutmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE KISITLAMAYA GİDİLİYOR

Çin ve Hindistan, ilacın etken maddesinin üretiminde ön plana çıkan iki ülke. Bu iki ülke de hammadde fiyatını düzenli olarak artırıyor. Türkiye’de ilaçların fiyatı, 2004 yılında yapılan ilaç fiyat kararnamesine göre belirleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Aralık’ta ilaç fiyatlarına gelen zammı müjde olarak duyurarak, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde baz alınan euro kurunun 7,86’dan 10,75’e çıkarıldığını açıklamıştı. Buna rağmen ilaç üreticileri, üretim maliyetinin satışı karşılamaması nedeniyle üretimde kısıtlamaya gidiyor. İthal ilaçlarda firma, yurt dışına ilaç satışını daha karlı bulduğu için Türkiye’ye ilacı göndermek yerine başka ülkelere gönderiyor.

'DOĞRU BİR FİYAT POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR'

Şahin, 15 Aralık’ta gelen zamla ilaçların tedarikinde rahatlama olacağını düşündüklerini fakat bekledikleri gibi olmadığını anlatarak şöyle devam etti:

"Bu rahatlama sektöre yansımış değil. Yüzde 36 artışla beraber euro kuru artışı ancak 10,75’e getirildi. Gerçek euro kuru kaçta, ilaçtaki euro kuru kaçta… İthal firmalar da Türkiye’de 10 kutu satmak yerine, başka ülkelerde aynı paraya bir kutu ilaç satmayı tercih ediyor. Hastanın ilaca ulaşabilmesi için doğru bir fiyat politikasına ihtiyaç var. 2004 yılında yapılan ilaç fiyat kararnamesi ile günü devam ettirmeye çalışıyoruz. Bunun gerçekten yürümediği açık."

'İLAÇ TEDARİK SIKINTISI DEVAM EDECEK, CİDDİ BİR SIKINTI YAŞANABİLİR'

İlaç firmalarındaki tedarik sorununun ocak ayının ortalarına kadar devam edeceğini aktaran Şahin, influenza, RSV (solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir virüs) gibi salgın hastalıkların Türkiye’de de arttığına dikkat çekti. İlaç tedarikinde yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini dile getiren Şahin, “Birkaç hastalığın birden salgını söz konusu. Ocak ayına kadar bu ilaçların tedarikinin hızlanmasının çok daha kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda bile bu ilaçları hastalara tedarik edemezken, hasta sayısının artışıyla çok ciddi bir sıkıntı yaşanabilir” diye konuştu.

'ECZACILARLA HASTALAR KARŞI KARŞIYA GELİYOR'

İlaç firmalarının “Zararına satacağıma hiç satmam” anlayışında olduğunu kaydeden Şahin, bu durumun eczacılarla hastaları karşı karşıya getirdiğini söyledi. “Kimi vatandaşlar, eczacıların ilaçları satmadığını veya ilaç gruplarına yapılan zammın eczacılar tarafından yapıldığını düşünüyor. Sözlü tartışmalar yaşanıyor” diyen Şahin, “Hasta ilacı bulamadığı zaman bunun suçlusu bizmişiz gibi yanlış düşünceler oluşabiliyor. Hastaya ilacın neden olmadığını, problemin bizden kaynaklanmadığını tek tek anlatmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, geçtiğimiz günlerde verdiği soru önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Böylesine hayati bir konuda sıkıntının giderilmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz? Piyasada bulunamayan ilaçlara karşı bir planlama yaptınız mı?” diye sordu

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN