Edirne, Tekirdağ, Kırklareli... Adeta felaketi yaşadılar! Ne sıcak ne de soğuk bu kez bambaşka...

Edirne, Tekirdağ, Kırklareli... Adeta felaketi yaşadılar! Ne sıcak ne de soğuk bu kez bambaşka...

2023 yılında sıcaklarla felaketi yaşayan Türkiye’nin felaketi devam ediyor. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli... Felaketi yaşadılar. Feryatlar, çığlıklar havada uçuştu... Ne sıcak ne de soğuk bu kez bambaşka bir felaket...

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden yüksek sıcaklıklar Türkiye’de yeni bir felakete yol açtı. Edirne Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerinde çiftçiler uyandıklarında korkunç bir manzarayla karşılaştı.

KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ VURDU

screenshot-4-un3v.jpg

Mısır silajı üretimi yapan çiftçiler, kuraklık nedeniyle büyük sıkıntıyla karşı karşıya. Çiftçiler, kış aylarında hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırı, kuraklık sebebiyle daha fazla sulamak zorunda kaldılar. Edirne'nin Bosna Köyü'nde çiftçilik yapan İsmail Taşkın, sıcak hava nedeniyle mısır üretiminde daha fazla mücadele ettiklerini ““Kuraklık bu sene bizi ciddi anlamda zorladı. İnşallah önümüzdeki senelerde daha iyi olur. Yaşanan kuraklık nedeniyle mısırı ekstra sulayarak güzel bir şekilde yetişmesi için uğraştık. 3 su verilecek yerlerde 5 kere sulama yapmak zorunda kaldık. Kuraklıktan dolayı sularımızda da azalmalar olduğundan dolayı bunlar bizi çok etkiledi. Verim yine de çok düşük olmayacaktır. Bütün çiftçiler olarak bunun için çabaladık. Tarlalarda sulamaları fazlasıyla yaptık. Bu yıl fiyat konusunda yüksek beklentimiz vardı. Kuraklık da olduğu için bizi biraz zorladı. İnşallah önümüzdeki senelerde daha iyi olur" şeklinde ifade etti.

6 LİRA FİYAT VERİLİYOR

screenshot-1-ithk.jpg

Tunahan Ule adlı bir çiftçi de mısır üretiminde büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirterek “Mısırların ara çapalarını zamanın da yaptık. Mısırların altına 70 kilogram toprak altı gübresi attık. Üstüne 80 kilogram üre gübresi serptik. Mazot yaktık ve gece gündüz tarladan çıkmadık. Mısır işi çok zor bir iş, gece saat 1’de sulama yapmaya gittik. Şu an mısırın hasat edilmesi gerekiyor ama 6 lira fiyat verildiğinden dolayı çiftlikler fiyat veremiyor” dedi.

YER ALTI SULARI İLE YETİŞTİRİLDİ

screenshot-3-dtye.jpg​​​​​​​

Bu konuda görüş bildiren ziraat mühendisi Aykut Var, Trakya bölgesinde yaşanan şiddetli kuraklık, tarımsal ürünler üzerinde de ciddi etkilere neden olduğunun altını çizerek ““Mısır da şöyle bir durum var. Bazı yerlerde kanallar ve dereler de sulama yapılırken bazı yerlerde ise yer altı suları ile sulama yapıldı. Bu sene olabildiğince mısırı en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştık. Mısırı kadar yer altı sulaması ile birlikte bugüne kadar getirdik ve burada güzel bir mısır yetiştirdik. İnşallah çiftçiler için kazançlı bir olur demek istiyorum ama verimler kuraklıktan dolayı biraz geride olacak gibi görünüyor. Silajlık mısır hasadı başladı. Önümüzdeki günlerde dane mısır hasadına da başlayacağız. İnşallah hepimiz için hayırlısı olur” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN