Eğitime son darbe: Üniversiteye girişte baraj puanı kalktı

Eğitime son darbe: Üniversiteye girişte baraj puanı kalktı

Sınava aylar kala getirilen düzenleme ‘başarısızlığın ödüllendirilmesi’ tepkilerine yol açtı. Kontenjanları boş kalan tabela üniversitelerini doldurma girişimi karşısında “Diplomalı işsizler ordusu büyüyecek. Asıl sorun baraj değil nitelikli eğitim” değerlendirmeleri yapıldı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndaki Temel Yeterlilik Testi’nde 150, Alan Yeterlilik Testi’nde 180 olan baraj uygulamasına son verildi. TYT’nin 135 dakika olan süresi 165 dakikaya çıkarıldı.

‘BAHÇELİ ÇAĞRI YAPTI YÖK EMREDERSİNİZ DEDİ’

Alınan karar, MHP liderinin önce “Sınavlar kalksın” ardından “Baraj düşürülsün” çağrılarını akıllara getirdi. Üç mezundan birinin işsiz olduğunu bildiren CHP’li Yıldırım Kaya “Bu hamle vakıf üniversitelerini doldurmak için yapıldı. Bahçeli çağrı yaptı. YÖK ‘emredersiniz’ dedi. Tamamını kaldırdı” diye konuştu. Ayrıca ortaöğretim başarı puanının şeffaf dağıtılmadığı, bu nedenle yerleştirmede adaletsizliğin artacağı endişesi doğdu.

‘NİTELİK KAYGISI YOK UMUT TACİRLİĞİ VAR’

İş dünyasından “Gençler iş beğenmiyor, ara elaman bulamıyoruz” çıkışları gelirken uygulamanın diplomalı işsizlerin sayısını artıracağı belirtildi. ‘Umut tacirliği’ yapıldığını savunan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay “Her yere üniversite açmanın sonucu: Kontenjanları boş, akademik kadroları bile yok. Odaklanılması gereken yer öğrencilerin büyük kısmının Türkçe ve matematikte çok düşük net çıkarması” dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da “Nitelik kaygısı ortadan kalktı. Umut pompalıyorlar ama öğrencinin mezuniyet sonrasında çalışacağı işi güvenceye alamıyorlar” ifadesini kullandı.

İLK SEÇİMDE OY KULLANACAKLAR ‘PİYANGO’ YİNE 2004’LÜYE

Barajın kaldırılmasıyla 2004 doğumlu gençler için üniversite kapısı ardına kadar açıldı. Ancak ilk kez 2023 seçimlerinde oy kullanacak lise son sınıflar, eğitimdeki birçok değişikliğin kendilerini etkilemesine tepki gösterdi. Sosyal medyada “El yazısı öğrendik, kalktı. 4+4+4 sistemiyle arkadaşlarımızdan ayrıldık. TEOG’a hazırlanıp LGS’ye girdik. Biz denek miyiz” paylaşımları yapıldı.

130201-karar.jpg

ÖNCE MEZUN ÖĞRENCİLERİN İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZÜN

YÖK, üniversiteye girişte baraj uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. ‘Diplomalı işsiz’ sayısını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı belirtilen tartışmalı karara tepki yağdı: Vakıf üniversitelerini doldurmaya yönelik yapılan bu hamle, gençlere umut tacirliği yapmaktır. Asıl sorun baraj değil nitelikli eğitim. Yapılması gereken mezun öğrencilerin istihdamı konusunda kalıcı çözümler üretmek.

Yükseköğretim Kurumları (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, üniversiteye girişlerde Temek Yeterlilik Testi’nde 150, Alan Yeterlilik Testi’nde ise180 olarak uygulanan baraj uygulamasına son verildi.

Bu yıldan itibaren uygulanacak yeni sisteme göre, TYT’nin 135 dakika olan süresi ise 165 dakikaya çıkarıldı. Tartışmaları da beraberinde getiren bu beklenmedik karar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Üniversiteye girişte sınav sistemi kaldırılsın” çıkışını hatırlattı. Üniversiteye giren her gencin işsizlik sorununu 5 sene ötelediğine işaret eden CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya “Devlet üniversitelerinden çok vakıf üniversitelerini doldurmaktır bu hamle. Devlet Bahçeli ‘puanlar düşürülsün’ diye çağrı yaptı. YÖK, ‘emredersiniz’ dedi. Tamamını kaldırdı” ifadesini kullandı.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da asıl sorunun erişilebilir nitelikli eğitimi sağlamak ve istihdam yaratabilmek olduğuna vurgu yaptı. Mezun olan öğrencilerin istihdamı konusunda kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Karabıyık “Eğer her öğrencinin üniversiteye erişebilmesi istenseydi öncelikle sınava giriş ücretleri kaldırılmalıydı” tepkisini gösterdi.

İş dünyasından daha önce yapılan ‘Gençler iş beğenmediği için eleman bulamıyoruz’ söylemleri yeniden gündeme gelirken söz konusu uygulamayla diplomalı işsiz sayısının katlanacağı vurgulandı. Tartışmalı karar ilişkin değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, bunun sonucunun diplomalı işsiz anlamına geldiğini belirterek “Bu da yine bir nicel bir gelişmelere yol açacak. Bu nicelleşmenin sonucu diplomalı işsizler demek. Umut pompalıyorlar. Ama umudun ardından, öğrencinin mezuniyet sonrasında çalışacağı işi güvenceye alamıyorlar” dedi.

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da gençlere yönelik umut tacirliği yapıldığını ileri sürdü. Özbay “Her yere üniversite açma politikasının bir sonucu üniversitelerin kontenjanları bile dolmuyor bina yapmakla üniversite olmuyor akademik kadroları bile yok. Yapılan sadece umut tacirliğidir. Daha iyiymiş algısı yaratıyorlar. Meselenin baraj değil. Barajın kaldırılma amacı, ‘barajı geçemeyen şu kadar öğrenci var’ haberlerinin önüne geçme niyetidir” diye konuştu.

Eğitim sisteminin yapboza dönüştürüldüğünü kaydeden Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say ise YÖK’e kararın gerekçesini açıklama çağrısında bulundu. Her 3 yılda bir sistem değiştirilmesinin büyük bir hata olduğuna değinen Prof. Dr. Say “Üniversite sınavına giren insanlar uzaydan gelmiyor. 12 yıl boyunca ilk ve ortaöğretim öğrenimi görüyor. Yeni sisteme göre, bir matematik sorusunu doğru yapan öğrenciler üniversitelere yerleşebilecek. Sistem uzun süre değiştirilmemeli ama öyle üniversiteler var ki bu karara muhtaç” diye konuştu.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNDE HEDEF YİNE 2004’LÜLER

Baraj puanının kaldırılması, 2004 doğumlu lise son sınıf öğrencilerinin üniversiteye girişini kolaylaştırdı. Ancak ilk oylarını 2023 seçiminde oy kullanacak 18 yaşındaki öğrenciler, son yıllarda eğitim sisteminde yapılan bütün değişikliklerin kendilerine yönelik olmasına büyük tepki gösterdi. Rekabeti ortadan kaldıran uygulamayı eleştiren gençler, sosyal medya üzerinden çok sayıda paylaşım yaptı. Sürekli değişen sisteme ilişkin “4+4+4 sisteminde denek olarak kullanıldık”, “TEOG’a hazırlık yaptığımız süreçte LGS ‘ye girdik” Baraj kaldırılmasıyla ortadan kalkan rekabetin yanında bir de sınav süresinin uzatılması, emeklerimiz çöpe gitmesine neden olacak” yorumları yapıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN