Ekonomide yeni döneme giriyoruz! O tarihte dolar sil baştan

Ekonomide yeni döneme giriyoruz! O tarihte dolar sil baştan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Nisan’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz kararı piyasaların ve döviz sahiplerinin dikkatle takip ettiği bir konu haline geldi.

Geçtiğimiz Haziran ayında yüzde 8.5 seviyesinde olan politika faizleri, Mart ayında yapılan köklü ekonomik reformlarla birlikte yüzde 50’ye yükseltilmişti. Uzun süredir devam eden parasal sıkılaşma sürecinin ardından, piyasa analistleri önemli bir sürpriz gelişme olmaması durumunda faizlerin sabit tutulacağını öngörüyor.

Ancak, AA Finans’ın gerçekleştirdiği PPK beklenti anketine göre, TCMB’nin yıl sonuna kadar faiz oranlarını yüzde 36.5 seviyesine çekmeyi planladığı belirtiliyor. Bu, yıl sonuna dek toplamda 850 baz puanlık bir indirim anlamına geliyor. Bu indirimlerin dolar kuru üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği ve döviz kurlarında sert yükselişlere neden olabileceği ifade ediliyor.

img-5318.jpeg

Ekonomistler, faiz indirimleri ile dolar kuru arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, ekonomik göstergelerde belirgin bir iyileşme olmaksızın yapılan faiz indirimlerinin risk taşıdığını belirtiyorlar. Faiz indirimlerinin yıl sonuna kadar periyodik olarak planlandığı ve ilk indirimin Eylül ayında başlaması bekleniyor. Bu durum, ekonomi politikalarını takip edenler ve döviz piyasaları için önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN