Elektrik piyasasında yeni dönem başlıyor: Teminat mektupları elektronik olacak

Elektrik piyasasında yeni dönem başlıyor: Teminat mektupları elektronik olacak

Elektrik piyasası katılımcıları, mevcut teminat mektuplarını 2025 yılına kadar elektronik teminat mektubuna dönüştürmek zorunda.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasasında teminat mektuplarının elektronik formata dönüştürülmesine yönelik bir karar aldı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren piyasa katılımcıları, teminat mektuplarını artık elektronik olarak sunmak zorunda kalacaklar.

Yeni düzenleme kapsamında, mevcut teminat mektupları 1 Ocak 2025 tarihine kadar elektronik teminat mektuplarıyla değiştirilecek. Ancak bu tarihe kadar değiştirilmeyen teminat mektupları, teminat hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Piyasa Yönetim Sistemi'nde kayıtlı olan tüm serbest tüketicilerin teminat seviyelerini karşılamadığı durumda kayıtları silinecek ve bu değişiklik önceki uygulamada olduğu gibi fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde yapılacak.

Ayrıca, teminatların Türk lirası karşılıklarının hesaplanması sürecinde döviz nakit teminatlar ve döviz elektronik teminat mektupları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ilan edilen döviz alış kurları dikkate alınacak. Devlet İç Borçlanma Senetleri ve Eurobond'lar için ise belirli fiyatlar Resmi Gazete'de yayımlanan gösterge niteliğindeki fiyatlar baz alınacak.

Piyasa katılımcıları birden fazla teminat türü sunabilirler ve bu durumda teminatlar kısmen veya tamamen diğer kıymetlerle değiştirilebilecek. Ancak, nakit Türk lirası ve Türk lirası cinsinden elektronik teminat mektubu dışında kabul edilen kıymetlere değerleme katsayısı uygulanacak. Bu katsayılar, benzer piyasalarda kullanılan katsayılar dikkate alınarak belirlenecek.

Son olarak, teminatlara ihtiyati tedbir konması veya ilgili kıymetin kesin teminat niteliğini ortadan kaldıran bir durum meydana gelirse, bu kıymetler piyasa katılımcısının toplam teminat hesabında dikkate alınmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN