Türkiye'nin verimli topraklarında yetişen pek çok farklı ürün bulunurken Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı başlayan o ürün hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de cebini sevindiriyor. İlaç yapımında kullanılıyor köylüler yüksek gelir sağlıyor. İşte tüm detaylar…
Mersin'in Silifke ilçesinde üreticinin yüzünü güldüren hasat başladı. İlaç yapımında kullanılan adaçaylarının yağını çıkararak satışa sunan köylüler yüksek gelir elde ediyor. Adaçayı toplama mesaisi başlayan Silifkeli üreticiler büyük kazançlar sağlıyor. İşte tüm detaylar…
YÜZ GÜLDÜREN HASAT
Mersin Silifke ilçesi Çaltıbozkır Mahallesi'nde yaşayan Tombul ailesi geçimlerine Adaçayı üreterek sağlıyor. Adaçayı toplayarak yağını çıkaran aile sattığı ürünlerle büyük kazançlar elde ediyor. 2 çocuğunu buradan sağladığı kazançla okutan aile Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Adaçayı fidesi desteği alarak bu işe başladı. Haftada yapılan adaçayları Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hibe ettiği distilasyon ünitesinden geçirilerek yağı çıkarılıp satışa sunuluyor.
ŞİŞESİ ALTIN DEĞERİNDE
Silifke'nin Ovacık Mahallesi'nde yaşayan Fatma Aydın, Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde Adaçayı fidesi ile tanıştığını belirterek üreticiler arasında eklendiğini söyledi. Bitkilerin kullanım alanları ile ilgili bilgi aldıktan sonra adaçayını direkt olarak satmak yerine yağının daha karlı bir iş olduğunu anladığını belirten Aydın, kazancına kazanç kattığını ifade etti. Adaçayının bir şişesini fiyatının altında yarıştığını belirten Aydın, adaçayı yağı hakkında alıcılara da bilgi vermeyi unutmuyor.
72 ÜRETİCİYE 72 DEKAR ALAN
Mersin Büyükşehir Belediyesi üreticiye destek vermeye devam ediyor. 2022 ve 2023 yılında Silifke'de 9 mahallede 72 üreteceğim adaçayı desteği sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi 72 dekar alanda adaçayı üretimi yapıldığını söyledi. Gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç verilip kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılan adaçayının geniş bir kullanım alanı olduğu belirtildi. Silifke'nin toprak yapısına oldukça uyumlu bir bitki olduğu belirtilirken az suya ihtiyaç duyması nedeniyle adaçayının zahmet istemeyen bitki özelliği taşıdığı da vurgulandı.
BELEDİYEDEN BÜYÜK DESTEK
Belediye tarafından sağlanan adaçayı desteğinden yararlanan Hamza Tombul, arazisinin yıllarca boş kaldığını ve arpa ekimi yaptıklarını söyledi. Adaçayının kendilerine yeni bir kazanç kapısı oluşturduğunu söyleyen Tombul, “Yağını çıkartarak satmayı düşünüyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Vahap Başkanımıza tarıma verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacak, bizim de bir gelirimiz olmayacaktı” diye konuştu.
Silifke'nin Ovacık Mahallesi'nde yaşayan üretici Fatma Aydın, belediyenin fide ve Fidan desteği ile birlikte 'Teksin' uygulaması üzerinden tanıştığını ifade etti. Kızımın eğitim masraflarını karşılayabilmek için bu işe atıldığını söyleyen Aydın, “Bana, ‘50 yaşından sonra niye bir işletme kuruyorsun?’ dediklerinde, ‘Çocuğumu daha rahat okutabilmek için demiştim.’ Bunu duyan Vahap Başkanımız, bütün kadınlara olduğu gibi, bana da destek oldu” ifadelerini dile getirdi.