Emekli olunca evinde antik ekmek yapmaya başladı! Hititler, Asur, Babur böyle mayalıyordu: İçerisinde 70 mineral ve protein var

Emekli olunca evinde antik ekmek yapmaya başladı! Hititler, Asur, Babur böyle mayalıyordu: İçerisinde 70 mineral ve protein var

Çorum’un Osmancık ilçesinde yaşayan İsmail Kavak, emekli olunca kendini doğaya adayarak, doğadan topladığı organik meyvelerle sirke ve antik ekmek yapmaya başladı. Yıllar içinde kendini geliştiren Kavak’ın yaptığı ekmeklerin içinde ise 70 mineral ve protein bulunuyor…

Osmancık’a bağlı Koyun Baba Mahallesi’nde yaşayan İsmail Kavak, doğadan topladığı alıç, elma, ayva, armut, nar, mandalina gibi meyvelerden çeşitli sirkeler üretiyor. Kavak, pandemi sürecinde virüse karşı koruma sağlamak amacı ile ailesi ile beraber gıda tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini söyleyerek fermante ve ekşi mayalı ürünler hakkında araştırma yaptığını belirtti.

Genellikle annesinin tariflerini kullanan Kavak, sağlıklı beslenmek adına doğanın nimetlerini değerlendirdiğini vurgulayarak, “Ekşi maya ekmek ve fermente ürünler hakkında araştırmalar ve çalışmalar yaptım. Bilimsel olarak sirke nasıl yapılır bunların araştırmasına girdim. İlk yaptığım alıç sirkesiydi. Sonra sirkelerin en zoru olan hünnap ve vişne sirkesi yaptım. Bu sezon ise fermente olarak yapımına başladığım sirkeler, ayva, elma, armut, nar ve mandalina. Steril ve hijyen gibi kurallara uyulması gereken değerle sirkelerdir.

Her gün sirkeleri kontrol etmek gerekiyor. Parafensin, tanıdığımız üreticiden ilaçsız olarak yetişen meyvelerden sirkeler yapmamız gerekiyor. Bir numara diyebileceğimiz nar sirkesidir. Doktorlar ve bu işin doğal gıda uzmanları nar sirkesini özellikle ön plana çıkarmaktalar. Tansiyon ve şeker hastalıklarında tedavide etken olduğu ispat edilmiştir. Bu ürünleri kullanırken de doktorumuza danışmalıyız. Sirke oluşumu 8 ila 12 hafta arasında gerçekleşir. Temiz şişelerde karanlık serin bir ortamda durması gerekiyor. “ ifadelerine yer verdi.

corum-osmancikta-antik-ekmek-2.jpg

MUTFAĞINDA ANTİK EKMEK PİŞİRİYOR

32 yıllık kamu görevinin ardından emekli olan Kavak, ekşi mayalı antik ekmek yaptığını da söyleyerek şu bilgileri verdi:

“Eski medeniyetler özellikle Hititliler ekmek konusunda çok ilerideydi. Ekmek yapımı da kutsallık arz ediyordu.

10 çeşit atalık buğdayda yaklaşık 70 tane mineral ve protein var. Buda vücudumuzun daha aktif ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Antik ekmekte 10 çeşit atalık taş değirmen buğdayı var. Bunlar ilaç ve kimyasal gübre katılmamış, bin rakımlı dağlık alanlarda yetiştirilip taş değirmene götürülen buğdaylarımız.

Ekmek yapımında kullandığım unlar Osmancık Sarılan köyünde yetişen çavdar, üveyik ve siyez, Karakılçık, Kars Kavılca, Kızılbuğday. Dünyada genetiği değişmemiş en eski 3 çeşit buğdaydan birisi Kızılbuğday, siyez ve kavılca. Bu buğdaylar yüksek rakımlı yerlerde yetişir, kalın kabuk yapısı ve yoğun lif dokusu vardır. Mineral ve protein açısından da çok değerli bir hale gelmiştir. Köse buğday, Sunter, Bezosta da atalık buğdaylar. Sunter ve Bezosta Rus atalık buğdayladır. Antik ekmekler, Asur, Babil, Mısır gibi bin , iki bin yıl öncesinde eski uygarlıkların tükettiği ekmeklerdir.”

corum-osmancikta-antik-ekmek-1.jpg

KENDİ YAPIYOR AİLESİYLE TÜKETİYOR

Deneme yanılma yoluyla tükettiği gıdaların üretimine başlayan Kavak şimdiye dek tarhana, erişte, alıç sirkesi ve marmeladı, elma, nar, armut, ayva, mandalina gibi meyvelerden sirke; zerdeçallı, yumurtalı, sebzeli makarna, cevizli sucuk, ekşi maya ekmek, gresini, simit, menengiç kahvesi, kuşburnu marmeladı, gülhatmi reçeli gibi pek çok gıdayı kendisinin yaptığını ve bunları ailesiyle beraber tükettiklerini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN