En tehlikeli provokasyon

En tehlikeli provokasyon

Altı ülkenin ‘terör tehdidi’ gerekçesiyle konsolosluk kapatmasıyla patlak veren diplomatik krizde detaylar ortaya çıkıyor. İsveç ve Hollanda başkonsoloslukları ile gayrimüslim vatandaşlara ait ibadethanelere yönelik eylem hazırlığı yaptıkları ileri sürülen 15 kişi tutuklandı. Seçim öncesi provokasyon endişeleri artarken son bir haftadır oluşan soru işaretlerine yenileri eklendi.

ABD yönetimi 29 Ocak’ta Türkiye’ye dönük güvenlik uyarısı yayınlamış, Kur’an-ı Kerim’i yakma eylemine karşı İstiklal Caddesi, Galata, Beyoğlu bölgesinde kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara misilleme saldırıları yapılabileceği konusunda uyarmıştı. Bu açıklamanın ardından Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda ve Fransa da İstanbul’daki başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle kapatma kararı almıştı.

Türkiye; ABD ve Avrupa ülkelerinin Kur’an provokasyonu sonrası yayımladığı seyahat uyarısına benzer açıklama yayımlayarak karşılık vermişti. Son olarak İsviçre, güvenlik gerekçesiyle İstanbul’daki başkonsolosluğunu geçici olarak kapatan altıncı Avrupa ülkesi oldu. Türkiye, bu ülkelerin elçileri dahil 9 büyükelçiyi Dışişleri’ne çağırmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, söz konusu ülkelerin Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapmadığını açıklamıştı.

Yaşananların psikolojik harp olduğunu belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şunları söylemişti:

“İşin hikayesi şudur: Farklı bir ülkenin bir istihbarat elemanı Türkiye’de DEAŞ mensubu olabileceği düşünülen birkaç kişiye elemanlık teklif etmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti o anı da net bir şekilde izlemiş, elemanlık teklif ettikleriyle birlikte birkaç gezinti gerçekleşmiş, ardından Türkiye’yi bu istihbarat elemanı terk etmiş. Bu istihbarat elemanı sonuç alamayınca ilk reaksiyonu ve bilgiyi veren ülkeye bu bilgileri pazarlamış, ondan sonra da Türkiye’de bir DEAŞ saldırısı olabilecek anlayışıyla beraber Türkiye’ye bir psikolojik harp yürütülmektedir.

15 kişi gözaltına alındı, 5 kişi tutuklandı. O istihbarat elemanının kim olduğunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti net bir şekilde biliyor. Yani istedikleri kişiyi hapisten çıkaramayınca metnin altına imza atan büyükelçiler, Türkiye’ye bir hukuk operasyonu yapmaya çalışan büyükelçiler, şimdi malum büyükelçinin operasyonuyla Türkiye’ye bir güvenlik açığı, bir terör operasyonu gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Çok net ve açıktır her şey.”
Soylu’nun işaret ettiği operasyonun detaylarını açıklandı.

MİT ve Emniyet tarafından terör örgütü IŞİD’e yönelik düzenlenen operasyonda, İstanbul’da İsveç ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlara ait ibadethanelere yönelik eylem talimatı verildiği ileri sürülen 15 şüpheli yakalandı. IŞİD şüphelisi 15 kişi mahkemece tutuklanırken, somut bir eylem planı ya da benzeri tehdit tespit edilemediği belirtildi.

Güvenlik ve istihbarat kaynaklarına dayanan bilgilere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü birimleri, IŞİD’in Horasan Vilayeti (ISKP) lider kadrosu tarafından İstanbul’da İsveç ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlara ait ibadethanelere yönelik eylem talimatı verildiği ileri sürülen 15 şüphelinin izini sürdü.

0602krt01a-tum.jpg

IŞİD hücresinin faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen çalışmalarda; MİT ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından aktarılan bilgiler ışığında harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube ekipleri, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i yakma eyleminin ardından, örgütün Horasan Vilayeti (ISKP) lider kadrosu tarafından İstanbul’da bulunan İsveç ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlara ait ibadethanelere yönelik eylem gerçekleştirme talimatı verildiği iddia edilen 15 şüpheliyi yakın takibe aldı.

Söz konusu hücre üyeleri, güvenlik ve istihbarat birimlerince adım adım takip edildi. IŞİD’e bağlı olarak eylem planı yaptıkları iddiasıyla aranan hücreye yönelik özel tim tarafından birçok adrese peş peşe düzenlenen operasyonda 15 kişi yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülen zanlılar, burada çapraz sorguya alındı.

Özel ekiplerce sorguya alınan şüphelilerin, IŞİD terör örgütü ve çatışma bölgeleriyle bağlantıları saptanırken, Başkonsolosluklar ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlara ait ibadethanelere yönelik somut bir eylem planı ya da benzeri tehdit tespit edilemedi. Operasyonla yakalanan 15 kişi, emniyetteki sorgularının ardından önceki gün adliyeye sevk edildi. Zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SOYLU ‘PSİKOLOJİK HARP’ DEDİ İKİ KONSOLOSLUK HEDEFTE ÇIKTI

Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere ve İsviçre ‘saldırı tehdidi’ gerekçesiyle İstanbul konsolosluklarını geçtiğimiz hafta kapattı. Batılı ülkelere “Psikolojik harp yürütülüyor” suçlaması yönelten İçişleri Bakanı ise daha sonra konuyla ilgili 15 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Hassas konuda pek çok nokta karanlıktayken İstanbul Emniyeti IŞİD’den konsolosluklara yönelik eylem talimatı alan 15 kişinin tutuklandığını açıkladı.

15 IŞİD’Lİ TUTUKLANDI, SORU İŞARETLERİNE YENİLERİ EKLENDİ

IŞİD’in Horasan kadrosu tarafından, İsveç ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevilere ait ibadethanelere eylem talimatı verilen 15 kişi yakalandı’ denildi. Bu kişilerin ‘Terör örgütüyle bağlantısının belirlendiği ancak konsolosluklara somut tehdidin tespit edilemediği’ de kaydedildi. Ancak karanlıkta kalan noktalar arttı. ‘Elçiliklerin ne zaman haberi oldu? 15 tutuklu Soylu’nun açıkladığı şüpheliler mi?’ soruları gündeme geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN