Eros'u katleden İbrahim Keloğlan yeniden yargılanacak

Eros'u katleden İbrahim Keloğlan yeniden yargılanacak

Başakşehir'de asansör içerisinde 'Eros' isimli kediyi tekmeleyerek öldüren ve ardından 'iyi hal'den serbest bırakılan İbrahim Keloğlan'ın yeniden yargılanması için yapılan itirazlar mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda; "Hayvanların korunmadığı bir çevrenin sağlıklı ve dengeli olarak nitelendirilmesi, dolayısıyla insanların böyle bir çevrede yaşama hakkının korunduğu söylenemez" denildi.

İstanbul Başakşehir'de Eros adında bir sitede bakılan kedi, 1 Ocak tarihinde sabaha karşı İbrahim Keloğlan tarafından işkence ile öldürüldü. Keloğlan, 8 Şubat'ta görülen davanın ilk duruşmasında iyi hal indirimi ile serbest bırakıldı.

Keloğlan'nın serbest bırakılması hayvanseverler arasında 'infial' yarattı. Günlerdir sosyal medyada 'İbrahimKeloğlanTutuklasın' başlığı ile paylaşım yapan hayvanseverler, Eros'un öldürülmesinin cezasız kalmamasını talep ediyor.

Duvar'da yer alan habere göre, Keloğlan'la ilgili görülen davada yeni bir gelişme yaşandı. Müşteki vekili avukatlarının ve savcının karara itirazı kabul edildi. Buna göre, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 08/02/2024 tarihinde verdiği kararın kaldırılmasına ve dosyanın mahkemeye iadesine karar verdi.

'HAYVANLARIN KORUNMASI DEVLETE DÜŞEN EN ÖNEMLİ ÖDEVDİR'

Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa’nın 56. maddesinde herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu belirtilmiş; çevreyi geliştirmenin, çevre sağlığını koruma ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu ifade edilmiştir. Kuşkusuz hayvanlar, içinde yaşadığımız 'tabii çevre'nin vazgeçilmez unsurudur. Bireylerin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının etkili bir şekilde korunması, 'sağlıklı ve dengeli çevre'nin zorunlu unsurları olan hayvanların korunmasını gerektirmektedir. Zira hayvanların korunmadığı bir çevrenin sağlıklı ve dengeli olarak nitelendirilmesi, dolayısıyla insanların böyle bir çevrede yaşama hakkının korunduğu söylenemez. Kuşkusuz hayvanların korunması onlarla aynı dünyayı ve çevreyi paylaşan insanlara, topluma ve onun örgütlü hali olan devlete düşen önemli bir ödevdir...

'CAYDIRICI YAPTIRIMLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ'

Gerekçede öncelikle, BM Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi gibi uluslararası belgelere atıf yapılarak 'hayvanların yaşama ve kötü muameleye maruz kalmama gibi temel haklara sahip oldukları' ve insanlığın hayvanın bir mal veya eşya olarak kabul edildiği anlayıştan, bir can olarak değerlendirildiği perspektife evrilmiş ve tüm hayvanların yaşamlarının güvence altına alınması yolunda önemli mesafeler katetmiş' olduğu belirtilmiştir. Öte yandan gerekçeye göre kanun teklifinin amacı 'bir can ve dost olarak kabul ettiğimiz hayvanların daha etkin bir şekilde korunması'dır. Bu amaca uygun şekilde 'hayvanlara yönelik haksız eylemlere karşı caydırıcı yaptırımlar belirleme'nin onların korunması bakımından oldukça önemli olduğu vurgulanmıştır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN