Eşi benzeri olmayan miras Hatay’da! Başka hiçbir yerde görmek mümkün değil: Herkes şimdi bu türü konuşuyor

Eşi benzeri olmayan miras Hatay’da! Başka hiçbir yerde görmek mümkün değil: Herkes şimdi bu türü konuşuyor

Hatay’da bulunan bu türü, başka hiçbir yerde görmek mümkün değil! Bilim dünyasına yeni tanıtılan ve enderliğiyle dikkat çeken bu tür şimdi herkesin dilinde…

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, “tirşik otu” olarak bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik bir türü keşfedildi. "Milleyha tirşiği" adı verilen bu yeni tür, bilim dünyasına tanıtıldı.

MİLLEYHA TİRŞİĞİ BİLİMSEL OLARAK TANINDI

Hatay’ın zengin biyolojik çeşitliliği, bir kez daha bilim dünyasında yankı uyandırdı. Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı'nda keşfedilen ve halk arasında tirşik otu olarak bilinen bitkinin farklı bir türü olan "Milleyha tirşiği" (Arum milleyhanum), taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim'de yayımlanan bir makale ile resmi olarak bilim literatürüne girdi.

YENİ TÜRÜN HİKAYESİ BİR FOTOĞRAFLA BAŞLADI

Keşif, biyolog Dr. Samim Kayıkçı’nın Milleyha’da çektiği fotoğrafları, bitki taksonomisi üzerine çalışan Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile paylaşmasıyla başladı. Fotoğrafları detaylı inceleyen Yıldırım, bu bitkinin daha önce bilimsel kayıtlarda yer almadığını fark etti. Ardından yapılan saha ve laboratuvar çalışmaları, yeni bir türün keşfini doğruladı.

hataydan-baska-yerde-yetismeyen-1.jpg

SADECE HATAY’DA YETİŞİYOR: ARUM MILLEYHANUM

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Arum milleyhanum adlı bu yeni türün, dünyada sadece Milleyha Sulak Alanı’nda yetiştiğini belirtti. Türkiye'de şimdiye kadar 13 türle temsil edilen yılan yastığı cinsine, bu yeni türle birlikte 14. tür eklendi. Böylece Türkiye’ye özgü endemik Arum türü sayısı 3’e yükseldi.

hataydan-baska-yerde-yetismeyen-2.jpg

TİRŞİK: ZEHİRLİ BİR BİTKİDEN LEZZETLİ YEMEĞE

Yılan yastığı (tirşik) bitkisi zehirli yapısıyla bilinse de, Anadolu’da doğru şekilde işlendiğinde popüler bir yemek olarak tüketiliyor. Prof. Dr. Yıldırım, doğru yöntemlerle işlendiğinde zehirli özelliğini kaybeden tirşik otunun lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceğe dönüştüğünü vurguladı.

MİLLEYHA: GÖÇMEN KUŞLARIN CENNETİ

Milleyha Sulak Alanı, yalnızca nadir bitkiler değil, aynı zamanda göçmen kuşlar için de kritik öneme sahip. Alanda şimdiye kadar yaklaşık 300 bitki türü, 24 kelebek türü, 7 memeli, 12 sürüngen ve 3 kurbağa türü tespit edildi. Ancak bu alanın en dikkat çeken özelliği, göçmen kuşlar için önemli bir konaklama bölgesi olması.

hataydan-baska-yerde-yetismeyen-3.jpg

DOĞAL ALANIN KORUNMASI ÇAĞRISI

Yeni bitki türünün sadece bu bölgede bulunması, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından Milleyha'nın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Milleyha’nın korunması gerektiğini vurgulayarak bu türün geleceği için doğal habitatın tahrip edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN