Çorum’da yaşayan Melike Gerçek ve Süreyya Uygur, 8 yıl önce evlerinde eski ahşap mobilyaları boyayarak başladıkları hobilerini bugün kendi işlerine dönüştürdü. Küçük bir dükkanla yola çıkan iki ev hanımı, bugün Çorum’da geri dönüşüm temalı ilk atölyeyi işletiyor.
Eşlerinin desteğiyle ilk adımı atan Gerçek ve Uygur, taleplerin artmasıyla daha büyük bir mekana taşınarak hem üretimlerini artırdı hem de kadınlara eğitim vererek sosyal fayda sağladı.
KÜÇÜK BİR DÜKKANDAN, BÜYÜK BİR ATÖLYEYE
İlk başta sadece evde zaman geçirmek ve eşlerine yük olmamak için bu işe girdiklerini belirten Melike Gerçek, “Evde kendi isteğime göre birkaç mobilyayı boyayarak başladım. Sonra halk eğitim merkezleri ve kadın kültür merkezlerindeki kurslara katıldım. Yaptıklarımız beğenilmeye başlayınca arkadaşlarımla birlikte küçük bir dükkan açtık. O zaman bunun bir iş koluna dönüşeceğini hiç düşünmemiştik,” diyerek süreci anlattı.

Atölyeleri kısa sürede çevreden yoğun ilgi gördü. Gelen siparişler arttıkça üretim hacimleri büyüdü ve butik bir işletmeye dönüştüler. Şimdi hem ham ürün hem de koleksiyon ürünleri üretiyor, aynı zamanda bireysel tasarımlara göre çalışıyorlar.

GERİ DÖNÜŞÜMLE YENİDEN HAYAT BULAN MOBİLYALAR
İki kadın, atölyelerinde eski mobilyaları formlarını bozmadan yenileyerek yeni bir kimlik kazandırıyor. Taşınması zor olan büyük parçalar için müşterilerin evlerine de giderek mutfak dolapları, yatak odası takımları gibi eşyaları yerinde boyuyorlar. Süreyya Uygur’un ifadeleriyle, “Hayal gücü bu işin en önemli parçası. Tekniği öğrendikten sonra tamamen kişisel zevklere göre ilerliyoruz.”

KADINLARA DA KAPI AÇTILAR
Atölye, üretimin ötesine geçerek bir kadın dayanışma merkezine dönüştü. Mobilya boyama ve geri dönüşüm tekniklerine ilgi duyan kadınlara uygulamalı eğitim veriliyor. Atölye, kendi evinde boyama yapamayan kadınlara da alan açarak, onların üretim sürecine dahil olmasına olanak tanıyor.

BUTİK ÜRETİM VE KİŞİYE ÖZEL TASARIMLAR
Zaman bulduklarında hediyelik eşyalar ve dekoratif ürünler de yapan ikili, müşterilerinin isteğine özel birebir tasarımlar geliştiriyor. Bugüne kadar hiçbir memnuniyetsizlik yaşamadıklarını belirten Gerçek, bu durumun motivasyonlarını artırdığını ifade ediyor.
Aynı zamanda, ürünlerin çoğunun onların ruh hallerini yansıttığını da sözlerine ekliyor.
