Ev sahipleri artık bunu da ödeyecek! Maliye düğmeye bastı

Ev sahipleri artık bunu da ödeyecek! Maliye düğmeye bastı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik düzenlemeler kapsamında gayrimenkul sahiplerini etkileyecek yeni kararlar alıyor. Ev sahipleri artık bu ödemeyi de yapacak

Bakanlık, kira gelirlerinden elde edilen vergi istisna ve indirimlerin kaldırılması ve ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesi gibi önemli değişiklikler planlıyor.

Şu anki düzenlemeye göre, kira geliri elde edenler 2023 yılı için 21 bin lira, 2024 yılı için ise 33 bin lira istisna uygulayarak vergi ödüyorlar. Götürü yöntemiyle vergilendirme seçeneği kullananlar, toplam kira gelirinin %15’i kadarını masraf olarak düşebiliyorlar. Gerçek gider yöntemini tercih edenler ise, kira geliri için yaptıkları harcamaları gider olarak gösterebiliyorlar. Ancak, bu istisna ve indirimlerin kaldırılması gündemde

img-6401.jpeg

Böyle bir değişiklik, düşük gelirli kira sahiplerinin de vergi ödemesini gerektirecek, bu da sosyal açıdan eleştirilere neden olabilir. Özellikle düşük gelirli bireylerin vergi yükü altında ezilmesi endişesi taşınıyor.

Diğer yandan, kira gelirlerinden yapılan götürü gider indiriminin %25’ten %15’e düşürülmesi ve bu indirimin tamamen kaldırılması ihtimali de masada.

Ek olarak, Bakanlık, gayrimenkul alım satım işlemlerinde doğru vergilendirme yapılabilmesi için, yabancı vatandaşlara uygulanan ekspertiz raporu zorunluluğunu tüm vatandaşlara genişletmeyi planlıyor. Bu adım, emlak vergisi ve diğer harçların rayiç bedel üzerinden doğru hesaplanmasını sağlamak amacıyla atılıyor.

Bu düzenlemelerle Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi adaletini sağlamayı ve olası vergi kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Ancak, bu düzenlemelerin sosyal etkileri ve ekonomik sonuçları üzerine tartışmalar devam edecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN