Ev sahipleri yandı! Kira fiyatı 3 yıl dondurulacak, yasa çıkıyor

Ev sahipleri yandı! Kira fiyatı 3 yıl dondurulacak, yasa çıkıyor

Almanya'da kiralık konut fiyatlarındaki artış, son yılların en önemli konularından biri haline geldi. Bu durum, 41.6 milyon hanelik Almanya'da yüzde 60'ın kiralık evlerde yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda daha da önem kazanıyor. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SDP), bu sorunun çözümü için harekete geçti ve yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor...

Bu yasa tasarısının arkasındaki isim, SDP milletvekili Verena Hubetz. Hubetz, Alman medyasına yaptığı açıklamada, "Kira artışlarıyla boğuşan vatandaşlarımıza nefes alacakları bir ortam sunmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden önümüzdeki 3 yıl için kiraların dondurulması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

3-002.jpg

UKRAYNA SAVAŞI'NIN ALMANYA'DAKİ KONUT PİYASASINA ETKİSİ

Ancak bu yasa tasarısı, sadece kiraların dondurulmasıyla sınırlı değil. SDP'nin planına göre, talebin oldukça yüksek olduğu kentlerde kira artışı yüzde 6 ile sınırlandırılacak. Fakat hangi kentlerin "yüksek talep" kategorisine gireceği ya da bu kategorinin kriterlerinin neler olacağı henüz açıklanmadı.

Bu konudaki tartışmaların ardında, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna Savaşı'nın etkisi de büyük. Savaştan kaçarak Almanya'ya sığınan 1 milyon Ukraynalı, konut talebini daha da artırarak kiraların hızla yükselmesine neden oldu. Bunun yanı sıra ülkede mevcut konut stoğunun yetersiz olması da önemli bir problem. Financial Times'ın raporuna göre Almanya'da şu anda 700 bin yeni konuta ihtiyaç bulunuyor.

Bu durum, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ile SDP arasında görüş ayrılıklarına da yol açtı. FDP, konut sorununun yeni düzenlemelerle değil, piyasanın liberalleşmesiyle çözülebileceğini savunuyor.

2-004.jpg

BERLİN'DE KİRA FİYATLARI UÇARKEN, KİRACILAR NE DURUMDA?

Son anket sonuçları da bu sorunun büyüklüğünü gözler önüne seryor. Ankete katılan Alman kiracıların yüzde 49.2'si gelirlerinin yüzde 30'unun üzerinde bir kısmını kiraya harcıyor. En yüksek kira artışının yaşandığı şehir ise Berlin. Başkentte son 5 yılda metrekare başına düşen kira fiyatı 9 eurodan 12.80 euroya yükseldi.

Bu gelişmeler, Almanya'da kira sorununun ne kadar ciddi bir boyuta ulaştığını bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki günlerde SDP'nin yasa tasarısıyla ilgili tartışmaların nasıl şekilleneceği merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN