'Evdeki yabancı' endişesi

'Evdeki yabancı' endişesi

Vatandaşların hane kayıtlarında yabancı uyruklu kişilerin göründüğüne ilişkin şikayetler tartışma yarattı. Dikkat çeken durumun kaç kişiyi etkilediğine dair belirsizlik endişeleri artırırken muhalefet ‘Devletin bunu bilmemesi acziyet. Bilerek yapılıyorsa anayasal suç işleniyor’ tepkisini gösterdi. ‘Seçimde hile’ iddialarına da dayanak oluşturan karışıklığa acil önlem alınması gerektiği belirtildi.

EVİNDE 14 YABANCI UYRUKLU KAYDI ÇIKAN VAR

Sosyal medyada çok sayıda vatandaş “E-devletten nüfus kayıtlarına baktım. Evde yabancı uyrukluların kaydı çıktı” şikayeti paylaştı. Bir hanede 14 kişiye kadar yabancı kaydı çıktığı ileri sürüldü. Soru işaretlerine yol açan süreçle ilgili İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut “39 ilçede de benzer durum var. Herkes sorgulasın, adreslerinde başkaları görünüyorsa itiraz etsin” uyarısında bulundu.

‘SANDIĞA ŞAİBE DÜŞER İÇİŞLERİ AÇIKLAMA YAPMALI’

DEVA Sözcüsü İdris Şahin “Bu sehven yapılabilecek bir hata değil. Bilerek yapılıyorsa suç” dedi. İYİ Parti’nin verdiği soru önergesi de reddedildi. Muhalefet milletvekilleri “Sınırları koruyamayan iktidar haneleri de koruyamıyor” tepkisini gösterdi. “Sandık seçmen listeleri şaibeden uzak tutulmalı. Binlerce kişi evinde yabancıların kaydı olduğunu söylüyorsa İçişleri Bakanlığı yanıt vermek zorunda” çağrısı yapıldı.

1310krt01a-tum.jpg

EVDE ‘YABANCI KAYITLI’ ENDİŞESİ

E-devlet üzerinden sorgulama yapan ve adreslerinde yabancıların kaydının olduğunu söylen kişilerin artması ‘evdeki yabancı’ tartışması başlattı. Bu durumda kaç hanenin olduğu ve kaç yabancının kaydediliği belirsizliğini korurken muhalefet “Devletin bunu bilmemesi acziyet. Bilerek yapılıyorsa anayasal suç” tepkisini gösterdi. Sosyal medyada “Seçime hile mi karıştırılıyor” yorumları yapıldı. İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu ise “39 ilçede de benzer durum var. Herkes sorgulasın, yabancı varsa itiraz etsin” uyarısı yaptı.

Son bir haftadan beri pek çok kişi e-Devlet üzerinden yaptıkları sorgulamada adreslerinde kendi aile fertleri dışında yabancı uyruklu kişilerin de kayıtlı olduğunu gördüklerini söyledi. Benzer şikayetler artarak devam etti. Paylaşımlar ‘Evde yabancı’ tartışması başlatırken bir hanede 14 kişiye kadar yabancı kaydı çıktığı ileri sürüldü. Başka bir kişi “Evde 2 kişi yaşıyorduk 3 olmuşuz. Bu adam suç işlerse, terör örgütüne üye olursa sorumlusu kim olacak? Güvenlik soruşturmasında evde yaşayan her birey araştırılıyor. Bilmediğim, tanımadığım adamın benim ikametimde ne işi var? Bir açıklamanız var mı?” dedi. Nüfus Müdürlüğü’ne çağrıda bulundu.

"İSTANBUL’DA SORUN HER YERDE"

İstanbul’da benzer durumların bütün ilçelerde olduğu ortaya çıktı. İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut “Herkes adresini sorgulasın, yarın çok geç olabilir. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler” uyarısı yaparken sıkıntıların, 2017 yılında yapılan Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki değişiklikle uygulamaya konan ‘Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’yle birlikte arttığını vurguladı. Aykut “Yalnız bu sadece bir ilçede değil, İstanbul’un 39 ilçesinde, her yerinde var bu” dedi.

"EVİME ÜÇ KİŞİ KAYDEDİLMİŞ"

İstanbul Kadıköy Feneryolu Mahallesi’nde oturan Avukat Tayfun Özden, komşusunun annesinin evinde kayıtlı yabancıların olduğunu öğrenmesi üzerine kendi ikametine baktığında kendi evinde de üç yabancı kişinin kayıtlı olduğunu gördü. “Barkodlu belgeyi oluşturunca şok oldum” diyen Özden “Benim bilgim ve onayım olmadan adresime 3 tanımadığım kişinin kaydedilmiş olduğunu öğrendim. Gerekli makamlara başvurarak önce durumun düzeltilmesini talep ederek sorumlular hakkında idari ve yasal işlemlerin yapılmasını isteyeceğim. Suç duyurusunda bulunacağım” ifadelerini kullandı.

"SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT"

Yaşananları değerlendiren İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray “Son günlerde ortaya çıkan, adeta skandal niteliğinde bir durumla karşı karşıyayız’’ derken bu durumun ‘seçim güvenliği konusunda büyük bir alarm işareti olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın seçmen kütüklerini bir kanunla YSK’den alıp İçişleri Bakanlığı’nın denetimine geçirdiğine dikkat çeten Çıray, şunları söyledi: “Yapılan kanun değişikliğiyle artık seçmen kütükleri de güvelikleri açısından sorgulanır hale gelmiştir.” Benzer durumun Adana’da da yaşanması üzerine CHP’li Orhan Sümer konuyu Meclis gündemine taşıdı.

"SİSTEMATİK BİR ZAAFİYET Mİ VAR?"

Yaşanan ‘evdeki yabancı’ skandalı sonrası İYİ Parti konuyu Meclis’e taşıdı. İYİ Parti’nin ikametgah adreslerine ‘yabancıların’ kaydedilmesi iddialarıyla ilgili verdiği araştırma önergesi, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. İYİ Partili Behiç Çelik “Sistemik bir zafiyet mi, kasıt mı belirsiz” dedi. Yüksek Seçim Kurulu ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden kayıt alındığını ifade eden HDP’li Tiryaki ise şunları söyledi: Seçim güvenliğine dair bir kuşku varsa İçişleri Bakanlığı yanıt vermek zorundadır, yoksa üzerindeki şaibe hiçbir şekilde ortadan kalkmayacaktır diyorum.”

"FİLMİN ADI ‘EVİMDEKİ YABANCI’"

CHP Grubu adına İYİ Parti’nin önerisi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan “Filmin adı ‘Evimdeki Yabancı’ izlemişsinizdir herhâlde. Bence İçişleri Bakanı da adresine baksın, Emniyet Genel Müdürü de baksın, tanımadıkları adamlar, mesela uyuşturucu baronları falan sağda solda çıkabilir, dikkat edin, bu adreslerde çıkabilirler” dedi.

DEVA PARTİSİ: HÜKÜMET ACZİYET İÇERİSİNDE

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, son günlerde artan ‘yabancı uyruklu kişilerin oturmadıkları hanelere seçim için kaydedildiği’ haberleri üzerine açıklama yaptı. AK Parti hükümetinin, seçim güvenliği endişelerine bir de ulusal güvenlik endişelerini eklediğini belirten Şahin “Siz, ülkeye aldığınız göçmenlerin nerede olduğunu, nerede oturduğunu bilmiyor musunuz? Bilmiyorsanız acizsiniz, yok eğer bilerek yapıyorsanız da açıkça suç işliyorsunuz. Kimse kimseyi yanlışlıkla başka bir yere yerleştirmez arkadaş. Bu kimselerin e-Devlete kaydı, hata ya da tesadüfen olabilecek bir işlem değildir” dedi.

CHP’DEN KANUN TEKLİFİ: VATANDAŞ YAPILAN YABANCI İLK SEÇİMDE OY KULLANMASIN

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancı ülke vatandaşlarının ilk seçimde oy kullanmamaları’ amacıyla kanun teklifi hazırladı. Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, ‘ülkedeki yabancılardan Türkiye vatandaşlığı almaya hak kazanan kişilerin, vatandaşlık kazandığı tarih itibariyle ilk gerçekleşecek olan seçimlerde oy kullanmaması sağlanarak, ülke vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkının ihlallerinin önüne geçilmesi gerektiğini’ ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN